Gratis studiegids

 

Hoe word ik coach? Dit moet je doen om coach te worden!

Het beroep van coach is de laatste jaren hard gestegen in populariteit. Maar wat is coaching eigenlijk? Kortgezegd is coaching een effectieve manier om mensen, groepen of organisaties te ondersteunen en vooruit te helpen. Coaching focust op persoonlijke ontwikkeling door middel van verandering in gedrag, bewustwording van gedrag en het vergroten van zelfvertrouwen.

Waar opleidingen en trainingen veelal focussen op het verkrijgen van meer kennis, gaat het binnen coachen juist over het ontwikkelen van effectief gedrag op een persoonlijke manier. Dit kan gaan over gedrag op de werkvloer, in privésferen, de maatschappij en zelfs binnen een sportvereniging. Zo legt een spiritueel coach de focus op persoonlijk bewustzijn, terwijl een stress coach zich bezig houdt met de voortdurende stress in onze maatschappij.

 

Waarom word je coach?

Waarom iemand coach wordt kan verschillende redenen hebben. Misschien wil je heel graag mensen kunnen helpen. Of je hebt zelf iets meegemaakt en denkt dat je met jouw ervaring anderen meer inzicht en handvatten in het leven kunt bieden. Het kan ook zijn dat je coach wilt worden voor je eigen ontwikkelingsproces. Wat jouw reden ook is om coach te worden, het is een beroep waar veel mensen bij gebaat zijn.

 

Past het beroep bij mij?

Coach word je niet zomaar. Natuurlijk heb je hier een opleiding voor nodig, maar het is ook van belang dat het beroep bij jou past. Er komen dan ook verschillende competenties kijken bij dit beroep. Hoewel je enkele van deze competenties aan kunt leren en kunt ontwikkelen zijn er ook verschillende belangrijke karaktereigenschappen nodig om coach te kunnen worden.

 • Zelfkennis
  Als coach is het belangrijk dat jij je eigen mogelijkheden en beperkingen kent, dat je zelfvertrouwen hebt, en een authentieke en transparante manier van werken hebt.
 • Empathie
  Word jij coach? Dan moet je beschikken over compassie en inlevingsvermogen. Hierdoor ben je in staat een beeld te vormen van de coachee, zijn werk en de werkcontext.
 • Reflectievermogen
  Wanneer je coach wordt moet je er toe in staat zijn kritisch naar jouw handelen en functioneren te kijken. Vraag jezelf af wat het effect is op je cliënt en zijn/haar emoties.
 • Analytisch vermogen
  Je hebt het talent om patronen te zien in het gedrag van je coachee, zodat deze verbroken kunnen worden wanneer ze een negatief effect hebben.
 • Objectieve blik
  Om coach te worden is het belangrijk dat je te werk kunt gaan zonder dat jouw eigen mening dit hindert. Je bent immers opzoek naar een oplossing voor je cliënt en wat jij hier zelf van vindt is niet belangrijk. Het is de bedoeling dat de coachee zelf tot inzichten komt en niet dat jij jouw mening opdringt. Ook een negatieve of afkeurende houding horen niet thuis bij coaching. Kortom, coach en cliënt zijn gelijkwaardig.
 • Integriteit
  Als coach krijg je te maken met persoonlijke informatie. Het is dan ook noodzakelijk dat jij hier zorgvuldig en vertrouwelijk mee om kunt gaan.
 • Goede communicatieve vaardigheden
  Een coach kan gestructureerd een gesprek voeren met de coachee. Als coach ben je een luisterend oor, weet jij wanneer je vragen moet stellen en ben je in staat door te vragen. Door actief te luisteren en op een positieve en motiverende manier te antwoorden bereik je resultaten.
 • Resultaatgericht
  Als coach weet jij precies wat je moet doen om resultaten te bereiken. Je laat je niet afleiden door je eigen privésituatie maar richt jouw aandacht volledig op de coachee. Doelgerichte vragen zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk doordringt tot de kern en de oorzaak van de problemen vindt.

 

Zo word je coach

Coaches zijn er in alle soorten en maten. Van mental coach tot vitaliteitscoach, en van life coach tot wandelcoach. Coaching is echter geen hobby maar een beroep. En toch is het geen beschermd beroep. Dit betekent dat in principe iedereen, ook zonder opleiding of zonder aan enige voorwaarden te voldoen, zichzelf een coach kan noemen. Dit is natuurlijk niet hoe je iemand helpt.

Als jij echt de ambitie hebt om coach te worden dan is een opleiding essentieel. Dit maakt het niet alleen voor jezelf makkelijker om anderen te helpen, maar je kunt ze er ook beter door helpen. Met een opleiding leer jij namelijk precies wat er nodig is om iemand op de lange termijn te helpen, en niet zomaar van een kant-en-klaar antwoord te voorzien. Geef een man een vis en hij heeft eten voor een dag. Leer hem vissen en hij heeft zijn hele leven eten.

Bekijk al onze coachingsopleidingen >>

Wat leer je in een opleiding tot coach?

Een coaching opleiding biedt jou de inzichten die nodig zijn om coach te worden. Wat wel en niet coachbaar is, en wanneer het nodig is om iemand door te verwijzen. Daarbij zorgt een opleiding ervoor dat jij mee kunt met de kwaliteitsvraag van de markt en je dus daadwerkelijk je beroep hiervan kan maken. Het is dan ook belangrijk dat je je als coach blijft ontwikkelen.

Welke opleiding jij kiest om coach te worden is afhankelijk van het soort coaching dat je kiest. Als coach kun je mensen namelijk op elk gebied in hun leven ondersteunen en begeleiden. Wil jij je graag focussen op rust en stabiliteit, dan word je bijvoorbeeld burnoutcoach, of stress coach. Houd jij je liever bezig met het verbeteren van de levenskwaliteit van je cliënten, dan past een lifestyle coach opleiding wellicht beter bij jou. Vind jij het leuk om mensen te helpen rust, overzicht en ruimte aan te brengen, niet alleen in hun huis maar ook in hun hoofd? Dan is de opleiding Opruimcoach iets voor jou. 

 

Erkend coach worden

Hoewel de opleiding die jij nodig hebt om coach te worden afhankelijk is van het specialisme dat jij binnen coaching kiest, zijn er enkele aspecten waar je rekening mee kan houden. Je wilt natuurlijk wel de beste coach opleiding van Nederland. Zo is een gedegen opleiding gecertificeerd en mogelijk erkend door een beroepsorganisatie zoals de NOBCO. Dit is echter geen vereiste voor een goede coaching opleiding.

Daarnaast is het belangrijk dat je begeleiding krijgt tijdens je opleiding. Dit kan in de vorm van klassikale lessen maar ook door middel van supervisie van een persoonlijke docent in thuisstudies. Het gaat bij coaching immers niet om het kennen van theorie, maar het toepassen hiervan in de praktijk. En daarvoor is oefening essentieel.

Ook kun je letten op verschillende gradaties in de opleidingen om coach te worden. Heb jij nog geen kennis of ervaring op het gebied van coaching, begin dan altijd bij de basis. Hierna kun je er voor kiezen je verder te ontwikkelen tot Senior Practitioner of zelfs Master Practitioner.  

Heb je al een coaching opleiding gevolgd maar wil je je kennis opfrissen, jezelf verder ontwikkelen of een ander specialisme kiezen. Volg dan een training coaching.

Waar kun je werken?

Het werk als coach is zeer divers. Waar je komt te werken als je coach wordt, is dan ook sterk afhankelijke van jouw interesses en je specialisatie. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een commerciële organisatie. Denk hierbij aan een coachingspraktijk met meerder coaches. Je kunt er ook voor kiezen in dienst te treden bij een groot bedrijf, bijvoorbeeld als vertrouwenspersoon. NHA biedt ook een Vertrouwenspersoon opleiding aan die jou specifiek opleidt om vertrouwenspersoon te worden

Een andere optie is om als freelance coach aan de slag te gaan. Je werkt dan voor bijvoorbeeld een overheidsorganisatie of een non-profit organisatie.

Een derde optie is om een zelfstandige coach te worden met een eigen kantoor. Wanneer jij gaat starten als zelfstandig coach, nemen potentiele cliënten contact op met jou. Hier komt echter heel wat bij kijken. Een ondernemingsplan schrijven, een kantoorruimte huren, boekhouding, naamsbekendheid verkrijgen en cliënten vinden.

Coach worden en je eigen praktijk beginnen

Als je ervoor kiest om zelfstandig coach te worden en een eigen praktijk te beginnen zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Je begint bij het schrijven van een ondernemingsplan. Bedenk precies wat jij gaat doen en hoe. Hoe ziet jouw doelgroep eruit? Kun jij deze doelgroep meerwaarde bieden te opzichte van andere coaches?

Het financiële plaatje is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van het ondernemingsplan. Een realistisch beeld van de geschatte inkomsten en uitgaven is essentieel. Welke investeringen zijn er nodig? Heb je een computer nodig? Doe je de boekhouding zelf? En hoe zit het met promotiemateriaal? Bedenk hierbij ook welk bedrag je gaat vragen voor je coachgesprekken. Een te hoge prijs kan cliënten afschrikken terwijl een lage prijs een slechte kwaliteit of een tekort aan ervaring kan impliceren. Probeer de juiste balans hierin te vinden.

Geeft het ondernemingsplan een positief beeld? Is het rendabel om zelfstandig coach te worden? Dan ga je opzoek naar een locatie voor je praktijk. Is het nodig om een pand te huren? Of kun je jouw praktijk aan huis beginnen?

Als laatste stap ga jij opzoek naar cliënten, want zonder cliënten heb je immers geen bedrijf. Overweeg op welke manier je dit gaat aanpakken. Heb je al naamsbekendheid? Hoe krijg je jouw zaak op de kaart? Misschien heb je al een netwerk waar je potentiële cliënten kunt vinden.

 

Hoe ziet jouw dag als coach eruit?

Als coach ben jij voornamelijk te vinden op kantoor. Dit is over het algemeen waar jij je cliënten ontvangt, en waar je het coachgesprek voert. Het kan natuurlijk ook zijn dat jij zelf op pad gaat om je cliënten te bezoeken, of dat je je cliënten meeneemt voor een wandeling (wandelcoach). Hoeveel cliënten je per dag ontvangt is sterk afhankelijk van verschillende factoren.

Ben je werkzaam voor een bedrijf of coachingspraktijk? Dan is de kans groot dat jij regelmatig een bespreking met andere coaches of werknemers bij zult wonen. Ook wordt in verschillende gevallen van je verwacht dat je contact houdt met instanties waar de cliënt bekend is. Ben je budgetcoach? Dan heb jij waarschijnlijk contact met een incassobureau. Als kindercoach kan het zijn dat jouw cliënt verbonden is aan jeugdzorg.

Welke werkzaamheden heeft een coach?

De werkzaamheden van een coach bestaan voornamelijk uit het ontvangen van cliënten, actief luisteren en op een positieve en stimulerende manier adviseren. Als jij coach wordt schotel je echter geen kant-en-klare antwoorden voor. Het doel van coaching is dat de cliënt zelf met een oplossing komt. De coach mag hierin slechts ondersteunen en stimuleren zodat de coachee op het juiste spoor wordt gezet. Het coachingsgesprek voorbereiden is dan ook een belangrijk onderdeel van je dag. Zo weet je zeker dat je jouw doel niet uit het oog verliest en de coachee niet te veel stuurt.

Hiernaast kan het voorkomen dat je als coach de rol van mediator op je neemt. Je hebt dan contact met personen of instellingen waarmee de cliënt is verbonden, die relevant zijn voor de probleemstelling. Zo ben jij volledig op de hoogte van de problemen van de cliënt en de context hiervan.

Valkuilen waar je op moet letten

Wil jij coach worden? Dan zijn er verschillende valkuilen waar je op moet letten. Veel coaches kunnen bijvoorbeeld hun werk niet goed loslaten. Problemen van cliënten blijven zelfs na werktijden hangen en hebben daarmee een effect op hun privéleven. Het is daarom van belang dat je genoeg tijd neemt voor ontspanning en vrije tijd, zodat je niet helemaal opgaat in je werk.

Daarnaast is het belangrijk dat je niet te hard werkt. Daar bedoelen we mee; probeer niet de perfecte coach te zijn en je coachee van alle antwoorden te voorzien. Hier kan de cliënt namelijk passief van worden. Om coach te worden moet je over de vaardigheid beschikken om iemand anders tot bepaalde inzichten te laten komen. Kant-en-klare antwoorden zijn niet de oplossing.

Pas ook op voor subjectiviteit. Een persoonlijke mening mengt zich al snel in de gedachtegang en acties van een coach. Het is echter van uiterst belang dat je als coach objectief blijft. Blijf weg van eigen interpretatie en kijk alleen naar de feiten, ook als een situatie zo logisch lijkt.

Van coach worden naar een coach zijn

Coachen is geen trucje dat je uitvoert, maar een manier van communiceren. Daarmee is het een verlengstuk van jou als persoon, van wie je bent en wat je wil bereiken met je ambitie. Door de theorie te leren kun je coach worden, maar écht coach zijn doe je door ook in jezelf te investeren.

Stap 1 - Zelfkennis is essentieel
Om van “coach worden” naar “coach zijn” te gaan is zelfkennis essentieel. Leer jezelf écht kennen, als persoon maar ook als coach. Door te weten hoe je zelf op bepaalde situaties reageert leer je hier professioneel mee om te gaan. Op die manier kun je jezelf inzetten als instrument om anderen écht te helpen.

Stap 2 - Stap uit je comfortzone!
Cliënten kloppen niet bij jou aan omdat zij veilig in hun comfortzone zitten en hier niet uit willen stappen. Neem eens een risico en ontdek wat voor effect dit heeft op jou en hoe je hiermee omgaat. Angsten kunnen de persoonlijke groei belemmeren.

Word jij coach? Dan is het belangrijk dat je je persoonlijk ontwikkelt. Weet jij precies waar de grenzen liggen en hoe je hier veilig buiten kunt stappen? Dan word jij misschien wel coach persoonlijke ontwikkeling en help jij mensen zichzelf te ontplooien.

Stap 3 - Luister vanuit onwetendheid
Objectiviteit is voldoende om coach te worden, maar niet om een échte coach te zijn. Wil jij actief en doelgericht vragen kunnen stellen? Dan is het belangrijk om actief te luisteren. Als jij luistert vanuit onwetendheid en met interesse, dan kom je los uit je eigen denkpatroon.

 

Coach worden met een opleiding van NHA

In het studieaanbod van NHA vind je diverse coaching cursussen, van budgetcoach en personal trainer tot loopbaancoach en life coach. In al deze cursussen ligt de nadruk op het ontwikkelen van de vereiste coachingsvaardigheden. 

Je mag op elk ogenblik starten met een coaching cursus en deze volgen in je eigen tempo. Tijdens je studie word je begeleid door een persoonlijke docent. Je studeert de cursus met behulp van een gedrukt lespakket, of online via de digitale leeromgeving van NHA.

In de meeste coaching cursussen wordt ook aandacht besteed aan een loopbaan als zelfstandige coach. Als je na je studie aan de slag wilt als zelfstandige coach, mag je in de meeste gevallen rekenen op de ondersteuning van een ondernemerscoach van NHA.

Geïnteresseerd? Aarzel niet om een gratis proefles aan te vragen.
 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!