Gratis studiegids

Vertrouwenspersoon worden? Volg een opleiding bij NHA!

Ongewenst gedrag komt helaas vaker voor dan de meeste mensen denken. Op de werkvloer kan het daarom ook voor vervelende situaties zorgen. Dit kan er voor zorgen dat mensen niet meer met plezier naar hun werk gaan en zich in ernstige gevallen zelfs ziekmelden. Om dit te voorkomen kan een werkgever een vertrouwenspersoon aanstellen. Voel jij je hiertoe geroepen en wil je vertrouwenspersoon worden? Volg dan de opleiding van NHA!

 

Vertrouwenspersoon worden: wat houdt het in?

Een vertrouwenspersoon is iemand die door een organisatie aangesteld wordt om medewerkers die ongewenst gedrag ervaren op te vangen en te begeleiden. Ook voor integriteitskwesties kun je terecht bij de vertrouwenspersoon.

Een vertrouwenspersoon kan al werkzaam zijn binnen het bedrijf (interne vertrouwenspersoon), of door het bedrijf aangesteld worden van buitenaf (externe vertrouwenspersoon).

Mensen die werken als vertrouwenspersoon worden geconfronteerd met verschillende soorten ongewenst gedrag. Denk bijvoorbeeld aan seksuele intimidatie, pesten, agressie of discriminatie. Om goed met dit soort grensoverschrijdend gedrag om te leren gaan kun je een opleiding tot vertrouwenspersoon volgen.
  

Is een vertrouwenspersoon verplicht?

Nee, er is geen wettelijke verplichting voor organisaties om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Toch is het voor een werkgever verstandig om dit wel te doen. Er zijn namelijk wel andere wettelijke plichten, zoals het zorgen voor een veilige werkomgeving en het inrichten van een meldpunt voor vermoedens van misstanden. Een vertrouwenspersoon instellen is dus niet expliciet verplicht, maar wordt wel gezien als een belangrijk instrument om misstanden tegen te gaan.

In de opleiding Vertrouwenspersoon leer je meer over de rechtspraak rondom de vertrouwenspersoon en het creëren van een veilige werkomgeving.

 

Hoe kan ik vertrouwenspersoon worden?

Vind jij een goede en veilige werksfeer belangrijk en wil je graag vertrouwenspersoon worden? Dan is het slim om hier een opleiding voor te volgen. Je kunt namelijk met allerlei gevoelige situaties te maken krijgen en het is belangrijk om goed te weten hoe je hier mee om moet gaan.

In de opleiding Vertrouwenspersoon van NHA verdiep je je in de rol en de taken van de vertrouwenspersoon. Je leert waarom het voor een organisatie belangrijk is om een vertrouwenspersoon te hebben. Ook worden de verschillende soorten ongewenst gedrag uitgebreid besproken. In de opleiding leer je hoe je een gesprek met iemand die een melding maakt structureert.

 

Past het beroep van vertrouwenspersoon bij mij?

Wil jij vertrouwenspersoon worden maar twijfel je nog of het beroep wel bij je past? Als vertrouwenspersoon is het belangrijk dat je een goed inlevingsvermogen hebt, zodat je je kunt verplaatsen in de situaties van mensen die een melding maken. Ook is het belangrijk dat je goed kunt luisteren.

Daarnaast moet je als vertrouwenspersoon zelf natuurlijk integer en discreet zijn. Het is belangrijk om respect te hebben voor de privacy van de mensen die een melding maken. Vertrouwenspersoon worden kan bij NHA gewoon zonder voorkennis. De vaardigheden die je nodig hebt leer je tijdens de opleiding vanaf de basis.
 
 

Taken van de vertrouwenspersoon

De belangrijkste taak van de vertrouwenspersoon is het opvangen en begeleiden van medewerkers die ongewenst gedrag ervaren. Om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegen te gaan en zoveel mogelijk te voorkomen houdt een vertrouwenspersoon zich ook bezig met het geven van voorlichting. Ook adviseer je als vertrouwenspersoon het management en leidinggevenden over zaken als omgangsvormen, integriteit en gedragsnormen.

Verder houdt een vertrouwenspersoon zich bezig met schendingen van de integriteit en maatschappelijke misstanden. Fraude, diefstal van bedrijfsmiddelen en machtsmisbruik zijn voorbeelden van niet-integer gedrag. Wil je vertrouwenspersoon worden, dan kun je ook te maken krijgen met meldingen van integriteitsschending. Je signaleert zorgwekkende situaties en helpt zo misstanden te voorkomen.


Is vertrouwenspersoon worden iets voor jou? Vraag nu een gratis proefles aan voor onze Vertrouwenspersoon opleiding en ervaar zelf de voordelen van een thuisstudie.

Vertrouwenspersoon worden doe je bij NHA!

Ja ik wil een gratis proefles! »

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!