Gratis studiegids

wat is coaching

 

Wat is coaching?

Vele mensen laten zich bijstaan door een persoonlijke coach. Maar wat is coaching precies?

 

Coaching is een vorm van ondersteuning waardoor een persoon op een bepaald vlak beter gaat functioneren of beter een specifieke taak kan volbrengen. Coaching speelt zich af op allerlei gebieden. Een lifestyle coach of life coach helpt bijvoorbeeld mensen met het optimaal vormgeven van hun leven, met het stellen van de juiste doelen en met tevens focus op een gezonde leefstijl.  Een budgetcoach ondersteunt personen die moeilijkheden ondervinden bij het beheren van hun budget. Een kindercoach biedt zowel aan ouders als kinderen hulp bij de opvoeding.  

 

Coaching: definitie

Wat is coaching? Een goede coaching definitie is: ‘het ondersteunen van een cliënt bij het behalen van persoonlijke doelstellingen en het overwinnen van problemen, zodat de kwaliteit van zijn leven verbetert’.

De persoonlijke doelstellingen en problemen kunnen erg verschillend zijn, gaande van bijvoorbeeld een betere lichamelijke conditie (personal trainer), het vinden van een geschikte levenspartner (datingcoach) tot het aflossen en vrij zijn van schulden (schuldhulpverlening).

Er is een klein verschil tussen coachen en begeleiden. Een coach is steeds een professional, die zijn cliënt eigen mogelijkheden en talenten laat ontdekken en zo de cliënt helpt om doelen te bereiken en moeilijkheden de baas te blijven.

 

Wat is het doel van coachen?

Het belangrijkste doel van coachen is het helpen van mensen om zelfgekozen doelstellingen te bereiken en problemen te overwinnen, gebruikmakend van de talenten en vaardigheden die elke persoon in zich heeft. Een budgetcoach neemt bijvoorbeeld niet het volledige financiële reilen en zeilen van een cliënt over, maar ondersteunt en stimuleert zijn cliënt om zelf zijn budget op een evenwichtige manier te beheren. Een loopbaancoach zorgt niet voor een nieuwe en betere job, maar helpt zijn cliënt om zijn eigen mogelijkheden en kansen beter te leren kennen en zijn loopbaan in een positieve richting te sturen.

 

Wat is een coach?

Een coach is een professional, die is opgeleid is om cliënten op een doeltreffende manier op allerlei gebieden te coachen.  Om coach te worden moet je een opleiding gevolgd hebben. Een coach helpt, zonder de baas te spelen, zijn cliënt om zelf antwoorden en oplossingen te vinden en zo een betere levenskwaliteit te bereiken. Coaching is gebaseerd op gelijkwaardigheid tussen coach en cliënt.

 

Coaching opleidingen bij NHA

Als je je geroepen voelt om coach te worden, volg dan een van de coaching cursussen uit het ruime aanbod van NHA. Studeren bij NHA biedt veel voordelen: je hoeft je huis niet uit om les te gaan volgen, je studeert in je eigen tempo, je wordt begeleid door een persoonlijke docent. Na het afronden van je studie ontvang je een NHA-instituutsdiploma. In de meeste coaching cursussen van NHA word je bovendien voorbereid om als zelfstandige coach je eigen praktijk te beginnen. 

 

NHA biedt in elke branche bedrijfscursussen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle beroepsopleidingen bekijken »

 

Tablet incl. toetsenbord
 

Daarom NHA

  • Lekker in je eigen tempo
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocenten
  • 15 dagen gratis op proef
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!

Advies nodig?

Bel onze studieadviseurs voor meer informatie over coachingsopleiding.

 

077 30 67 000

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!