Gratis studiegids

Wat is coaching?

Hulp bij werken, opvoeden, daten of sporten. Voor alles kun je tegenwoordig een coach inschakelen. De populariteit van dit beroep is de laatste jaren flink gestegen. Veel mensen laten zich bijstaan door een persoonlijke coach. Maar wat is coaching nou eigenlijk precies?

Kort gezegd is coaching een vorm van ondersteuning waardoor een persoon op een bepaald vlak beter gaat functioneren.

 

Coaching: definitie

Een goede coaching definitie is: ‘het ondersteunen van een cliënt bij het behalen van persoonlijke doelstellingen en het overwinnen van problemen, zodat de kwaliteit van zijn leven verbetert’.

De persoonlijke doelstellingen en problemen kunnen erg verschillend zijn, gaande van bijvoorbeeld;

 

Wat is het doel van coachen?

Het belangrijkste doel van coachen is het helpen van mensen om zelfgekozen doelstellingen te bereiken en problemen te overwinnen, gebruikmakend van de talenten en vaardigheden die elke persoon in zich heeft.

Een budgetcoach neemt bijvoorbeeld niet het volledige financiële reilen en zeilen van een cliënt over, maar ondersteunt en stimuleert zijn cliënt om zelf zijn budget op een evenwichtige manier te beheren. 

Een loopbaancoach zorgt niet voor een nieuwe en betere job, maar helpt zijn cliënt om zijn eigen mogelijkheden en kansen beter te leren kennen en zijn loopbaan in een positieve richting te sturen.

 

Coaching of begeleiding

Er is een klein verschil tussen coachen en begeleiden. Een coach helpt zijn cliënt eigen mogelijkheden en talenten te ontdekken om doelen te bereiken en moeilijkheden de baas te blijven. De focus ligt hierbij op de toekomst. Begeleiding legt de focus op het verleden, en het verhelpen van problemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Coaching speelt zich af op allerlei gebieden. Een lifestyle coach of life coach helpt bijvoorbeeld mensen met het optimaal vormgeven van hun leven, met het stellen van de juiste doelen en met tevens focus op een gezonde leefstijl. En een Mental Coach, ook wel mindset coach genoemd, ondersteunt cliënten bij het veranderen van hun denkpatronen zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en hun doelen kunnen behalen. 

Ook zijn er specifiekere gebieden waarin mensen gecoacht kunnen worden. Een budgetcoach ondersteunt bijvoorbeeld personen die moeilijkheden ondervinden bij het beheren van hun budget. En een kindercoach biedt zowel aan ouders als kinderen hulp bij de opvoeding.  

 

Wat is een coach?

Een coach is een professional, die is opgeleid is om cliënten op een doeltreffende manier op allerlei gebieden te coachen. Het beroep coach is een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen zichzelf coach kan noemen.

Wil je mensen écht helpen? Dan moet je een opleiding gevolgd hebben. Een coach helpt, zonder de baas te spelen, zijn cliënt om zelf antwoorden en oplossingen te vinden en zo een betere levenskwaliteit te bereiken. Coaching is gebaseerd op gelijkwaardigheid tussen coach en cliënt.

 

Coaching opleidingen bij NHA

Als je je geroepen voelt om coach te worden, volg dan een van de coaching cursussen uit het ruime aanbod van NHA. Studeren bij NHA biedt veel voordelen: je hoeft je huis niet uit om les te gaan volgen, je studeert in je eigen tempo, je wordt begeleid door een persoonlijke docent.

Na het afronden van je studie ontvang je een NHA-instituutsdiploma. In de meeste coaching cursussen van NHA word je bovendien voorbereid om als zelfstandige coach je eigen praktijk te beginnen.

 

Wil je eerst ervaren hoe een coaching cursus eruit ziet zonder je hiervoor in te schrijven? Vraag dan de gratis cursus aan en ontdek in enkele lessen het vak!

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!