Gratis studiegids

 

Coachingsgesprek voorbereiden

5 bruikbare tips voor een diepgaand coachingsgesprek

Coaching is gebaseerd op het regelmatig voeren van coachingsgesprekken met een cliënt. Een intensief coachingsgesprek in goede banen leiden is een vaardigheid die een goede Life Coach perfect moet beheersen. Op het juiste ogenblik de juiste vragen stellen, die de cliënt doen nadenken en naar oplossingen doen zoeken, leidt tot een succesvol coachingstraject.

 

Een coachingsgesprek voorbereiden en leiden

De kerntaak van een coach is het voorbereiden en voeren van coachingsgesprekken. Er is een duidelijk verschil tussen een coachingsgesprek en een sessie bij een therapeut of een consult bij een psychiater. Een coach speelt niet de baas. Hij heeft geen pasklare therapie voorhanden waarmee hij zijn cliënt onmiddellijk uit de nood helpt. Een coach staat op gelijke voet met zijn cliënt en motiveert hem om naar onderliggende oorzaken en werkende oplossingen te zoeken.

Bij het voorbereiden en leiden van een coachingsgesprek verliest een ervaren coach nooit het uiteindelijke doel uit het oog: een cliënt begeleiden naar bewustwording en verandering. Zowel bewustwording als verandering moeten komen vanuit de cliënt zelf. De coach begeleidt, stimuleert en motiveert zijn cliënt.

 

Tips voor coachingsgesprek

In de coachingscursussen van NHA wordt de cursist grondig voorbereid op het voeren van coachingsgesprekken. Hieronder bespreken we enkele bruikbare tips die leiden tot een succesvol coachingsgesprek met een cliënt.

 

 • Het gesprek moet plaatsvinden in een open, positieve en aangename sfeer. De cliënt moet zich thuisvoelen en openhartig met zijn coach kunnen praten.
 • De coach zorgt ervoor dat het gesprek gestructureerd verloopt en bij het onderwerp blijft. Het heeft geen zin om stil te staan bij nutteloze details.
 • Een goede coach blijft doorvragen tot de cliënt zelf de kernoorzaken van zijn problemen ontdekt. Het is pas wanneer de cliënt zich bewust wordt van de onderliggende oorzaken van zijn problemen, dat hij er ook daadwerkelijk iets aan kan veranderen.
 • De cliënt moet steeds kunnen rekenen op positieve ondersteuning door zijn coach. De coach keurt niets af, dringt zijn eigen mening niet op en benadrukt de positieve eigenschappen van zijn cliënt.
 • Een succesvolle coach hoeft niet zelf alles meegemaakt hebben wat zijn cliënt meemaakt. Een stevige dosis levenservaring komt echter wel van pas. Zo kan de coach zijn cliënt helpen om bepaalde moeilijkheden in het juiste licht te zien en voldoende te relativeren.

 

Coach worden met de cursussen van NHA

NHA biedt een ruim pakket van coachingsopleidingen aan; van life coach tot budgetcoach en van loopbaancoach tot opruimcoach. In al deze opleidingen wordt de nodige aandacht besteed aan het voeren van effectieve coachingsgesprekken.

In de coachingscursussen van NHA komt ook het oprichten van een eigen coachingspraktijk uitvoerig aan bod.  Wie als zelfstandige coach aan de slag wil na zijn opleiding, mag bovendien gratis een beroep doen op een NHA-ondernemerscoach.  Maak kennis met de opleidingen van NHA en vraag vandaag nog een gratis proefles aan.

 

NHA biedt in elke branche bedrijfscursussen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

 

Alle bedrijfscursussen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!