Gratis studiegids

starten als zelfstandige coach

 

Hoe moet je starten als zelfstandig coach?

Zie je een loopbaan als zelfstandig coach wel zitten? Na het voltooien van een coaching cursus bij NHA krijg je hulp van een ondernemerscoach.

 

Vele coaches besluiten na hun opleiding te starten als zelfstandig coach. Daar komt echter heel wat bij kijken: een ondernemingsplan schrijven, een pand huren, cliënten vinden, boekhouding doen. In de coaching cursussen van NHA word je goed voorbereid op een loopbaan als zelfstandige. Na het beëindigen van je studie kun je in de meeste gevallen ook een beroep doen op een ondernemerscoach van NHA. Volg bijvoorbeeld een opleiding tot leefstijlcoach, of kies voor kindercoach of budgetcoach. Er zijn veel mogelijkheden!

 

Nadenken en een ondernemingsplan opstellen

Elke onderneming, hoe groot ook, is ooit begonnen als een pril idee in iemands hoofd. Voor een eigen coachingspraktijk is dit niet anders. Wil je starten als zelfstandig coach? Noteer dan al jouw ideeën over je praktijk en structureer nadien deze notities. Deze structuur vormt de basis van je ondernemingsplan. Belangrijke zaken om over na te denken wanneer jij start als zelfstandig coach zijn onder meer:

 

 • Omschrijf je doelgroep (bijvoorbeeld voor een budgetcoach: mensen met schulden, voor een kindercoach: kinderen met gedragsstoornissen), en bepaal de meerwaarde die je deze doelgroep kunt bieden ten opzichte van andere coaches.
 • Overweeg op welke manier je je eerste cliënten gaat vinden: heb je al een netwerk waar je mogelijk cliënten vandaan kunt halen? Hoe ga je je zaak bekendheid geven?
 • Waar ga je je praktijk vestigen? Moet je een bedrijfspand huren of is er plaats in jouw woning?
 • Welke investeringen zijn er nodig? Denk bijvoorbeeld aan een computer, software voor afsprakenbeheer en boekhouding, een website, promotiemateriaal, …
 • Welk bedrag ga je vragen voor je coachgesprekken? Vraag geen te lage prijs: sommige potentiële cliënten interpreteren dit als een bewijs van geringe ervaring.
 • Het financiële plaatje is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van je ondernemingsplan. Maak een realistische schatting van de inkomsten en uitgaven die je verwacht. Is de geschatte winst voldoende om behoorlijk van te kunnen leven?

Starten als zelfstandig coach? Inschrijven bij de KvK

Om te starten als zelfstandig coach moet je je praktijk laten inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Je moet dan ook de naam van je zaak opgeven en de gewenste rechtsvorm. Als zelfstandige coach kies je het best voor een eenmanszaak.

 

En nu maar cliënten coachen…

Na de inschrijving ga je pas écht starten als zelfstandig coach. Zorg voor een kwaliteitsvolle begeleiding van je cliënten, maar houd ook je administratie en je boekhouding in de gaten.

Het is erg belangrijk dat je je praktijk bekendheid geeft. Mond-tot-mondreclame is heel effectief, maar je hebt ook een goed vindbare website nodig. Regelmatig bloggen over een coachingonderwerp en volop gebruikmaken van socialmediakanalen helpen eveneens om als coach bekend te worden.

Met al je vragen over het starten als zelfstandig coach kun je na je studie terecht bij een ondernemerscoach van NHA. 

 

NHA biedt in elke branche bedrijfscursussen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle bedrijfscursussen bekijken »

Daarom NHA

 • Nu 50% korting op het lesgeld!
 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!