Menu
Gratis studiegids

Soorten coaching

Coaching is een vorm van ondersteuning (zonder kant-en-klare oplossingen te bieden). Door deze ondersteuning kan een persoon op een bepaald gebied beter functioneren, persoonlijke doelstellingen behalen en problemen overwinnen. Hierdoor kan de kwaliteit van leven verbeterd worden. Deze persoonlijke doelstellingen en problemen kunnen echter heel verschillend zijn en coaching speelt zich dan ook af op allerlei verschillende gebieden. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten coaching.

Scroll direct door naar de volgende onderwerpen;

 

Dagelijkse problemen

Belemmerende en negatieve gedachtes kennen we allemaal. Dagelijks krijgen we te maken met valkuilen, tegenslagen en soms overweldigende emoties. Toch is de omgang hiermee niet voor iedereen even eenvoudig. Storende denkbeelden kunnen ons leven beheersen en het doorbreken van een negatief denkpatroon kan een hele uitdaging zijn. Verschillende soorten coaching zijn er daarom op gericht dit om te zetten in constructieve gedachtes en een positieve kijk op het leven.

 

Life coach

Een life coach is een soort coach die focust op bewustwording, verandering en het bereiken van doelen. Gedachtes, emoties en wat je gelooft hebben namelijk allemaal te maken met wat je als mens meemaakt in je leven. Belemmerende gedachtes kunnen daardoor behoorlijk in de weg zitten. Een life coach begeleidt mensen in het proces van bewustwording van deze negatieve gedachtes waardoor het wereldbeeld verandert. Negatieve denkbeelden veranderen in constructieve gedachtes waardoor levensdoelen bereikbaar worden. 

 

Spiritueel coach

Spiritueel coachen is een vorm van coaching waarbij wordt gefocust op de bewustwording van de cliënt. Denk hierbij aan het zelfbeeld, gevoelens en gedachtes, maar ook hoe deze effect hebben op het bestaan. Een spiritueel coach biedt niet alleen hulp bij het doorbreken van een negatief denkpatroon maar helpt ook tot grotere inzichten te komen voor een positieve verandering in het leven. Ook potentiële capaciteiten worden door een spiritueel coach aan het licht gebracht waardoor de cliënt zich volledig kan ontwikkelen. Kortom, als spiritueel coach zorg jij voor een andere kijk op het bestaan en het optimaal kunnen benutten van capaciteiten en kansen.

 

Mental coach

Deze coachingsvorm is ontstaan in de sportwereld. Mentale training wordt in deze wereld gezien als de tegenhanger van fysieke training. Om als sporter topprestaties te kunnen leveren moet niet alleen je fysieke conditie goed zijn maar is ook je mentale conditie van belang. Mental coaching is echter voor iedereen belangrijk.

De focus ligt bij deze vorm van coaching op het gedachtepatroon van de cliënt, en de invloed die dit heeft op het leven. Wil jij je volledig ontplooien, je capaciteiten optimaal benutten, angsten overwinnen en uitdagingen aangaan? Dan is het nodig om af te rekenen met storende denkbeelden die een negatief effect hebben op je leven. Een mental coach ondersteunt het proces waarbij negatieve denkbeelden worden omgezet in constructieve gedachten, en eveneens positiever gedrag.

 

Wandel coach

Een wandel coach is precies zoals het klinkt. Je coacht terwijl je wandelt. Gesprekken worden buiten gevoerd in plaats van in een afgesloten ruimte, omdat je door te wandelen ook mentaal makkelijker in beweging komt. Hoewel de coach hierin het gesprek zal leiden en vragen zal stellen, is het de client die zelf tot bepaalde inzichten komt. De natuur biedt hierin een spiegel en voorziet van oplossingen.

 

 

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl houdt niet op bij een gevarieerd eetpatroon. Naast gezonde voeding zijn ook voldoende beweging en een goede mentale gezondheid van belang. Er zijn verschillende vormen van coaching die zich richten op zowel de losse aspecten als op de brede zin van het woord; van voeding tot vitaliteit. Deze soorten coaching bieden kennis, motivatie en begeleiding naar een gezondere levensstijl.

 

Health coach

Er zijn verschillende soorten coaching die focussen op gezondheid. Health coaching is er daar een van. De health coach is een expert op het gebied van een gezonde levensstijl. Denk hierbij aan sporten en een gezonde voeding, maar ook aan de mentale gezondheid. Een health coach begeleidt cliënten naar een gezondere levensstijl. Dit kunnen mensen zijn die wat extra motivatie nodig hebben, maar ook mensen met een bepaalde aandoening die een gezonde levensstijl hindert kunnen hier terecht.

 

Leefstijlcoach

Leefstijlcoaching is een soort coaching die verwant is aan de Health Coach. Hoewel de health coach zich ook bezig houdt met de mentale gezondheid, ligt de focus bij een leefstijlcoach op het bereiken van een goede gezondheid en het verminderen van gezondheidsrisico’s. Overgewicht, roken, overmatig alcohol drinken, onvoldoende bewegen. Al deze leefstijlfactoren vormen een risico. Als Leefstijlcoach werk jij aan alle aspecten die nodig zijn om mensen de regie over hun eigen gezondheid en welzijn over te laten nemen, door de leefstijl te veranderen. De focus ligt daarmee niet op het ontbreken van ziekten, maar op “positieve gezondheid.

 

 

Voeding coach

Voeding coaching is een van de soorten coaching die focust op gezondheid. De voedingscoach is een expert op het gebied van voedingsleer; gezonde voeding en de juiste balans in het eten. Er wordt gekeken naar het huidige voedingspatroon van de client en deze wordt geanalyseerd. Hierna wordt een nieuw voedingsplan opgesteld om een gezonde levensstijl na te streven.

 

Vitaliteitscoach

Als vitaliteitscoach richt je je op de vitaliteit van een persoon in de meest brede zin van het woord. Er wordt niet alleen gekeken naar de levensstijl en de fysieke gezondheid maar ook de mentale gezondheid is hierbij van belang. Door de structurele verandering in het gedrag van mensen en door positief denken te stimuleren breng je verandering aan in de huidige levensstijl. Op die manier zorgt de coach ervoor dat de cliënten vitaler worden.

 

 

Werk & Financiën

Een baan vinden, efficiënter werken, een carrière switch of gewoon bewuster met je geld omgaan. Aspecten in ons leven waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. De balans tussen werk en ontspanning, of tussen inkomsten en uitgaven is soms echter moeilijk te vinden. De volgende vormen van coaching helpen deze balans (terug) te vinden.

 

Loopbaancoach

Een loopbaancoach is een coach die helpt mensen tot verandering te komen in hun loopbaan. Dit kan zijn in elk stadium van de carrière. Studenten, pas afgestudeerde, zelfs professionals kunnen hulp van een loopbaancoach zoeken. Samen met de loopbaancoach wordt oplossingsgericht de situatie bekeken en een professioneel carrier pad uitgestippeld. De verantwoordelijkheid en motivatie worden echter bij de cliënt gelaten en het zelflerend vermogen wordt gestimuleerd. Cliënten leren op die manier antwoorden vinden op belangrijke levens- en loopbaanvragen.

 

Business coach

Business coaching is gericht op de ontwikkeling van het ondernemerschap. Deze vorm van coaching biedt ondernemers betere inzichten in hun levensstijl en manier van werken.  De ondernemer bepaalt hierin zelf het doel. Waar ben je nu, en waar wil je zijn? De business coach ondersteunt en stuurt de ondernemer om verstandige keuzes te maken zodat er niet alleen efficiënter wordt gewerkt maar er ook meer rust wordt ervaren.

 

Budgetcoach

Budgetcoaching is een relatief jonge vorm van coaching. Een budgetcoach is een tijdelijke coach die mensen helpt die geen problematische schulden (meer) hebben. Wanneer schulden niet binnen drie jaar afbetaald kunnen worden, wordt de cliënt doorverwezen naar de schuldhulpverlening. Door inzicht te krijgen in de financiële situatie van de cliënt, en door overzicht te creëren in de inkomsten en uitgaven kan er een budgetplan opgesteld worden. Het doel is om een betere balans tussen de inkomsten en uitgaven te vinden. Veelal wordt ook geleerd hoe een goede thuisadministratie opgezet kan worden. Door de cliënt nieuwe inzichten en vaardigheden aan te leren kan deze zelfstandig om leren gaan met het budget.

 

Rust en stabiliteit

De dynamische maatschappij en materialisme veroorzaken onrust in het dagelijkse leven. Werkdruk, verplichtingen, rommel en het oneindige werk van het huishouden zorgen voor stress en het onbewust uitvoeren van taken waardoor we minder effectief worden. Hierdoor krijgen we soms zelfs te maken met zowel lichamelijk als psychische klachten. Begeleiding en ondersteuning door middel van soorten coaching zoals burnout, stress en mindfulness kunnen hierbij helpen.

 

Burnout coach

Een burn-out kan zorgen voor een opgebrand en vermoeid gevoel, moeite met nadenken en emoties die op hol slaan. Een burn-out coach ondersteunt mensen die in een dergelijke uitgebluste situatie terecht zijn gekomen. Daarbij wordt geholpen bij het ontdekken waar je stress van krijgt en hoe je beter om kunt gaan met deze stress. Op deze manier zorg je als coach ervoor dat spanningsklachten verminderen en dat iemand kan herstellen van een burn-out. Door middel van ervaringsgerichte en lichaamsgerichte oefeningen zoals ademoefeningen en mindfulness oefeningen zorg je dat cliënten hun doelen bereiken. Als burn-out coach zal je ook sneller tips en adviezen geven dan anderen soorten coaches, omdat oplossingen zoeken bij een burn-out moeilijker is.

Stress coach

Een stress coach kan net als een burn-out coach mensen ondersteunen die in een uitgebluste situatie terecht zijn gekomen. Stress coaching is echter een soort coaching dat ook als preventief hulpmiddel wordt ingezet. Een stress coach helpt namelijk mensen om te gaan met de voortdurende stress in onze moderne maatschappij. Door in te zien welke factoren negatieve stress veroorzaken kan het verstoorde evenwicht tussen draagkracht en draaglast hersteld worden. Een stress coach helpt de cliënt bewust te worden van de negatieve invloed van storende en irrationele denkpatronen die het leven beïnvloeden, waardoor omgang met negatieve stress eenvoudiger wordt.

Mindfulness coach

Mindfulness training is een vorm van coaching die focust op het hier en nu. Mindfulness vindt zijn essentie dan ook in het ten volle bewust worden van de eigen gedachten, gevoelens en ervaring, zonder hier direct op te reageren. Een mindfulness trainer helpt cliënten om beter om te gaan met stress en andere gedachtes die de geest overspoelen zodat zij niet langer overdonderd worden door alledaagse dingen. Mindfulness vermindert slapeloosheid, angst en depressies. Het uiteindelijke doel is om rust en stabiliteit te bereiken. 

Opruim coach

Veel spullen, rommel en een ongeorganiseerd huishouden kunnen voor veel onrust zorgen in iemands leven. Schaamte voor spullen of de situatie maken het moeilijk om hulp te vragen. Een opruim coach is de soort coach die hierbij kan helpen. Door overzicht te creëren en mensen helpen keuzes te maken komt er rust, structuur en routine in het huishouden. De opruimcoach helpt niet me opruimen maar leert de cliënt hoe je moet opruimen, hoe je de juiste beslissingen maakt, en vooral hoe je het opgeruimd houdt.

 

 

Interpersoonlijk

Onbegrip, conflicten en teleurstelling zijn vaak het gevolg van slechte communicatie. Door verbalen en non verbale signalen beter te begrijpen leer je beter te begrijpen wat anderen bedoelen. Vormen van coaching zoals een kindercoach of een dating coach ondersteunen op verschillende gebieden van communicatie waardoor de omgang met anderen verbetert.

 

Kindercoach

Kindercoaching is een coachingsvorm waarbij kinderen en ouders worden bijgestaan in de ontwikkeling en opvoeding en het gedrag. In deze vorm staat dan ook het kind centraal. Mensenkennis en intuïtie zijn vaardigheden die in deze soort coaching erg belangrijk zijn. Een kindercoach werkt oplossingsgericht en kan helpen bij het aanleren van sociale vaardigheden of het omgaan met gevoelens. Het gedrag van het kind wordt bestudeerd om vervolgens een persoonlijk behandel plan op te kunnen stellen. Hierdoor kan het kind lekkerder in zijn/haar vel komen zitten of steviger in de schoenen staan.

 

Jongerencoach

Ook Jongerencoaching is een soort coaching dat betrekking heeft op ontwikkeling en opvoeding. Echter is deze soort coaching meer gericht op oudere kinderen en jongvolwassenen. Een Jongerencoach voorziet zowel jongeren als hun ouders van professionele ondersteuning bij ontwikkeling en gedragsproblemathiek. Door jongeren te stimuleren en motiveren kunnen zij hun talenten ten volle benutten.

 

Babycoach

Babycoaching is een vorm van coaching waarbij het emotioneel welbevinden van een baby centraal staat. De babycoach maakt een koppeling tussen het signaal van een baby en het verhaal dat hij wil vertellen. Door te kijken naar gezichtsuitdrukkingen en bewegingen, en het luisteren naar de geluidjes die de baby maakt kun je signalen leren herkennen en onderscheiden om op die manier de baby beter de begrijpen.

Dating coach

Een dating coach kent alle ins en outs van het gedrag van de mens en sociale contacten. Het belang van goede communicatie staat dan ook centraal in deze vorm van coaching. Een dating coach helpt singles bij het vinden van de juiste partner. Door specifieke vragen te beantwoorden over de eigen persoonlijkheid, vorige relaties en wat ze zoeken in een partner komen cliënten tot betere inzichten wat betreft relaties. De dating coach helpt hierna bij het vinden van de juiste kanalen, het aanmaken van een profiel en het opstarten van een gesprek. Deze soort coaching stimuleert het zelfvertrouwen en de communicatieve vaardigheden van de cliënt waardoor daten en relaties bereikbaar worden.

 

Allround coach

Als Allround Coach kun je op diverse vlakken professioneel en doeltreffend mensen bijstaan en begeleiden. Je bent veelzijdig en kent alle ins en outs van verschillende soorten coaching, zodat jij op iedere situatie kunt inspelen. Denk hierbij aan levensdoelen, loopbaandoelen, financiële doelen en gezondheidsdoelen. Als Allround Coach kun je daardoor ook aan de slag als Life Coach, Loopbaancoach of BudgetCoach.

 

Andere vormen van coaching

Naast deze bekende soorten coaching zijn er ook nog andere beroepen waarbij op eenzelfde manier hulp, begeleiding en ondersteuning wordt geboden aan mensen die kampen met verschillende problemen. Hoewel de begeleider in dit geval geen coach wordt genoemd kan het beroep wel worden gezien als coaching vorm.

 

SNRO HBO Psychosociaal Counselor

Een psychosociaal counselor ondersteunt mensen die door situatieveranderingen tegen problemen aanlopen. Denk hierbij aan werkdruk, ziektes of relatieproblemen. Cliënten zijn over het algemeen psychisch en emotioneel gezond. Zij worden door de counselor gestimuleerd antwoorden te vinden op de vragen en problemen waar zij mee kampen.

 

Gewichtsconsulent

Gewichtsconsulent(e) is een andere vorm van coaching die zich richt op voeding en gezondheid. Een gewichtsconsulent(e) begeleidt gezonde mensen met gewichtsproblemen. Omdat de titel niet is beschermd kan iedereen zich gewichtsconsulent(e) noemen, ook wanneer er geen opleiding is genoten. Mensen met medische klachten worden dan ook doorverwezen naar een huisarts of diëtist.

 

Personal trainer

Ook personal trainer is een vorm van coaching die de focus legt op gezondheid. Een personal trainer begeleidt en motiveert cliënten om meer te bewegen. Trainingsschema’s worden opgezet en ook advies over een gezonde leefstijl en een gezond voedingspatroon zijn hier onderdeel van. De focus ligt echter grotendeels op het sporten.

 

Stervensbegeleiding/ Rouwbegeleiding

Sterfelijkheid kan veel losmaken bij mensen. Een stervensbegeleider biedt ondersteuning in de omgang met verlies. Begeleiding om je gevoelens en gedachtestroom te controleren kan rust brengen in de laatste levensfase. Deze soort coaching biedt hulp voor mensen die in hun laatste levensfase zitten of voor de nauwe omgeving die met dit verlies moeten leren omgaan.

Rouwbegeleiding biedt steun in de periode na het verlies. Een goed doorlopen rouwperiode helpt mensen om positiever en sterker in het leven te staan en de energie weer te laten stromen.

 

Schuldhulpverlener

Schuldhulpverlening biedt begeleiding bij het omgaan met ernstige financiële schulden die niet binnen enkele jaren afbetaald kan worden. Is dit wel het geval, dan kan ook hulp worden gezocht bij een budgetcoach. De schuldhulpverlener neemt een rol als bemiddelaar aan tussen schuldenaar en schuldeiser. Het doel is het vinden van een oplossing voor de schuldsituatie van de client.

Tablet incl. toetsenbord

Daarom NHA

  • Nu 50% korting op het lesgeld!
  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!