Gratis studiegids

 

Stress coaching opleiding

Interesse in een stress coaching opleiding? Leer de basis van stress coaching bij NHA

Een stress coach, ook wel burn-out coach of stresscounselor genoemd, heeft de laatste jaren handenvol werk. In onze moderne maatschappij ervaren meer en meer mensen de desastreuze invloed van negatieve stress. Je baas die steeds meer eisen stelt, de zorg voor je gezin, het in stand houden van je relatie, steeds bereikbaar moeten zijn: het eist veel van een mens.

Een stress coach helpt mensen om te gaan met voortdurende stress. Op zoek naar een stress coach opleiding? Bekijk dan onze Burn-out Coach opleiding.

 

Wat is stress?

Stress is de dagelijkse spanning die elke mens ervaart bij allerlei gebeurtenissen. Dat kunnen zelfs plezierige gebeurtenissen zijn. Stress kan het concentratievermogen en de alertheid vergroten en menselijke prestaties verbeteren, bijvoorbeeld bij een examen. Een leven zonder stress zou een saaie boel zijn.

Maar een te langdurige blootstelling aan negatieve stress is funest voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het te lang negeren van lichamelijke en psychische alarmsignalen leidt uiteindelijk tot het verliezen van bijna alle draagkracht en totale uitputting. Men spreekt in dat geval van een burn-out. 
 

Waarom een stress coach inschakelen?

Een stress coach begeleidt in de eerste plaats mensen die kampen met een burn-out. Samen met de stress coach werkt de cliënt aan zijn geestelijk en lichamelijk herstel. Een stress coach helpt de cliënt om het verstoorde evenwicht tussen draagkracht en draaglast te herstellen.

Een stress coach werkt echter ook preventief. Hij leert mensen omgaan met stress voordat ze volkomen uitgeblust zijn en in een burn-out verzeilen. Tijdens coachingsgesprekken helpt een burn-outcoach mensen inzien welke factoren negatieve stress veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld een te hoge werkdruk zijn, problemen in je relatie of ziekte van een familielid.

De coach gaat echter ook na hoe zijn cliënt omgaat met negatieve stress. Vaak zijn het belemmerende gedachten en blokkerende denkpatronen die een mens geestelijk uitputten. Negativiteit, een slecht zelfbeeld, perfectionisme, onzeker zijn: deze manieren van denken vergroten de impact van stress.

Een stresscounselor maakt zijn cliënt bewust van de negatieve invloed van verkeerde en irrationele denkpatronen. Wanneer de cliënt zich bewust wordt van zijn mindset kan hij samen met de coach werken aan een betere manier om met negatieve stress om te gaan. Het vergroten van de draagkracht van een cliënt brengt de balans tussen draagkracht en draaglast terug in evenwicht. Eigenlijk is een stress coach dus ook een soort mindfulness trainer

 

Opleiding stresscounselor

Verschillende opleiders bieden een opleiding tot stress- en burn-out coach aan. Ook bij NHA kun je kiezen uit een brede waaier aan coachingcursussen. In de opleiding Life Coach komt onder meer aan bod hoe je een cliënt leert omgaan met stress. Ook de NHA-cursus Stressmanagement is een bruikbare voorbereiding op het beroep van stresscounselor.

Wil je kennismaken met een van deze cursussen? Vraag dan nu een gratis proefles aan! 

 
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!