Gratis studiegids

Goede voornemens 2024

Heb jij al nagedacht over je goede voornemens? Natuurlijk hoef je niet tot 1 januari te wachten om doelen te stellen, maar voor veel mensen is een nieuw jaar wel hét moment om een frisse start te maken. Speciaal voor jou hebben we dertig populaire goede voornemens verzameld om je te inspireren. Je leest ze hieronder.


30 populaire goede voornemens

 

30. Minder alcohol drinken

Wil jij iets goeds doen voor je gezondheid? Vind je dat je tijdens de feestdagen wel even genoeg champagne, prosecco of cocktails hebt gehad? Begin het nieuwe jaar dan met minder alcohol. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan Dry January, waarbij je de hele maand januari geen alcohol drinkt.
 

29. Georganiseerder leven

Kun jij ook wel wat meer overzicht in je leven gebruiken? Droom je van een opgeruimd huis, een georganiseerde inbox en overzicht in je administratie? Dan is georganiseerder leven het perfecte goede voornemen voor jou.

Georganiseerder leven helpt je om stress te verminderen en productiever te zijn. Maar hoe doe je dat dan? Opruimcoach Galit Soesan geeft je tips voor een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd.
 

   Bekijk ook onze Professional Organizer opleiding.

 

28. Vrijwilligerswerk doen

Het doen van vrijwilligerswerk is een verrijkende ervaring waarmee je niet alleen anderen helpt, maar waar je ook zelf voordeel van hebt. Zo leer je tijdens vrijwilligerswerk nieuwe mensen kennen waardoor je je netwerk vergroot en staat het goed op je cv. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het veel mensen voldoening geeft om iets goeds te doen voor een ander. Een heel mooi voornemen voor het nieuwe jaar!

 

 

27. Beter met geld omgaan en sparen

Overal waar we komen, zelfs online, worden we blootgesteld aan advertenties van bedrijven die ons producten willen verkopen. De verleiding om iets te kopen dat je niet echt nodig hebt, is daarom soms groot.

Wil jij in 2024 beter met je geld omgaan? Minder impulsaankopen doen of je vaste lasten verminderen? Of wil je juist leren hoe je meer kunt sparen? Dan is een van deze financiële goede voornemens een goed idee. Bekijk ook eens onze cursus Wijzer met Geld of lees onze blog over beter omgaan met geld.

  

26. Meer bewegen

Nog een goed voornemen dat goed is voor je gezondheid: meer bewegen. Het heeft niet alleen lichamelijke voordelen, maar ook mentale. Of je nu naar de sportschool gaat, wekelijks yoga beoefent of liever kiest voor een stevige wandeling, sporten is hoe dan ook goed voor je!

Tip: kies een sport die je echt leuk vindt om te doen, dan houd je het langer vol. Dit is het perfecte moment om eens een andere sport te proberen!

 

25. Iets nieuws leren

De start van een nieuw jaar is het perfecte moment om je kennis uit te breiden en iets nieuws te leren. Waar heb jij altijd al meer over willen weten?

Er zijn verschillende manieren om nieuwe dingen te leren. Op internet is veel gratis informatie te vinden, maar als je echt serieus met je goede voornemen aan de slag wilt, is het slim om te investeren in een goede cursus of opleiding. Je leert dan op een gestructureerde manier en wordt begeleid door een ervaren docent. Wat ga jij leren in 2024?

    Bekijk ons cursusaanbod »

 

24. Stoppen met roken

We weten allemaal dat roken slecht voor je is. Stoppen met roken is dus een mooi voornemen voor het nieuwe jaar! En een bijkomend voordeel: je bespaart er ook nog eens geld mee.

Kies dus 1 januari als stopdatum en maak een plan voor wat je gaat doen op de momenten dat je in de verleiding komt om toch een sigaret te pakken. Vervang je rookgewoonte bijvoorbeeld door een nieuwe positieve gewoonte. Misschien vind je in deze lijst nog inspiratie!

 

 

23. Schermtijd verminderen

Ben jij ook bijna vergroeid met je telefoon? Misschien wordt het dan eens tijd om je schermtijd in 2024 te verminderen. Want wist je dat we in ons leven ruim 5 jaar en 4 maanden op social media zitten? Die tijd kun je vast beter gebruiken!

Probeer dit jaar eens om bewuster met je telefoon om te gaan. Besteed de tijd die je anders op je telefoon zou zitten bijvoorbeeld aan het lezen van een boek of het oppakken van een hobby. Zo kun je direct aan twee goede voornemens tegelijk werken!  

 

22. Het nieuws beter volgen

Wil je beter op de hoogte zijn van de actualiteiten in de wereld? Dan is het beter volgen van het nieuws een goed voornemen dat daar verandering in kan brengen. Het houdt je geïnformeerd en betrokken bij wat er in de wereld gebeurt. Het nieuws kun je op veel verschillende manieren volgen: via tv, radio, kranten of het internet. Je kunt dus zelf kiezen hoe jij het liefste op de hoogte blijft.

 

21. Meer tijd maken voor ontspanning

Werk, een gezin, sporten, hobby’s, een sociaal leven en misschien volg je daarnaast ook nog een opleiding. We hebben het allemaal druk, maar het is ook belangrijk om tijd te maken voor ontspanning. Zo zorg je ervoor dat je je batterij weer oplaadt met nieuwe energie.

Wil jij komend jaar meer tijd maken voor ontspanning? Dit kan op verschillende manieren. Of je nu geniet van een dagje wellness, een lange boswandeling of graag een boek leest op de bank: kies vooral iets waar jij echt van tot rust komt.
 

   Tip: meer leren over ontspanning en stress? Dan is onze cursus Stressmanagement
of onze cursus Mindfulness misschien iets voor jou!

 

20. Duurzamer leven

Wil jij klimaatverandering tegen gaan en zorgen voor een schonere aarde? Begin dan bij jezelf. Door kleine veranderingen in je dagelijkse routine, zoals het verminderen van afval en het besparen van energie, kun je een positieve impact hebben op het milieu. Probeer bijvoorbeeld om minder plastic te gebruiken, korter te douchen of minder vlees te eten.

 

 

19. Meer water drinken

De meeste mensen drinken veel te weinig water. Een goede hydratatie is belangrijk voor je gezondheid. Wist je dat je als volwassene elke dag zo’n 1,5 tot 2 liter water moet drinken? Genoeg water drinken compenseert voor het vochtverlies via je ademhaling, ontlasting en door zweten. Meer water drinken in 2024 is dus een van de goede voornemens waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn!

 

18. Vaker nee zeggen

Heb jij ook de slechte gewoonte om altijd meteen ja te zeggen als er iets van je gevraagd wordt? Dan is het een goed idee om het komende jaar wat vaker nee te zeggen. Door grenzen te stellen zorg je ervoor dat je minder snel overbelast raakt en meer rust ervaart. Ook houd je zo tijd over voor de dingen die je echt belangrijk vindt.

Maar nee zeggen, hoe doe je dat dan precies? Leer jezelf aan om niet direct antwoord te geven op een vraag. Geef aan dat je er even over na moet denken en kom er later op terug. Zo krijg je de tijd om te bedenken of je dit echt wil doen of niet.

 

17. Vaker op reis gaan

Heb jij ook nog zoveel landen op je bucketlist staan om te bezoeken? Waarom maak je van reizen niet jouw goede voornemen? Er zijn zoveel mooie plekken om te ontdekken en je hoeft echt niet altijd ver weg te gaan.

Misschien ben je van plan om vaker city trips te doen of wil je juist een verre reis maken. Hoe dan ook, dit is het perfecte moment om alvast de taal van je volgende bestemming te leren! Als je nu begint, kun je tijdens je volgende vakantie met de locals praten in hun eigen taal. Hoe leuk is dat?

Bekijk onze taalcursussen »

16. Iets creatiefs doen

Wil je graag je creativiteit wat vaker uiten? Creatief bezig zijn is leuk én gezond. Het vermindert namelijk stress en het verbetert zelfs je immuunsysteem. Er zijn allerlei manieren om iets creatief te doen. Wat dacht je van tekenen, een muziekinstrument bespelen, taarten maken of aquarelleren?

Bekijk bijvoorbeeld deze video om te leren hoe je kerstballen kunt schilderen met waterverf:

 

   Bekijk alle creatieve hobby's »

 

15. Vaker schoonmaken

Schoonmaken is niet per se de leukste activiteit om te doen, maar toch ontkomen we er niet aan. Heb jij ook van die klusjes die je vaak uitstelt? Misschien mag je stiekem wel wat vaker stofzuigen. En wanneer heb je voor het laatst je ramen gewassen?

Maak een lijstje van alle klusjes die je kunt bedenken en schrijf op of je ze dagelijks, wekelijks, maandelijks of een keer per jaar wilt doen. Zo kun je het schoonmaakwerk verdelen én geniet je dit jaar van een schoner huis!
 

14. Positiever in het leven staan

Betrap je jezelf erop dat je vaak als eerste de negatieve kanten van iets ziet? Of vind je het moeilijk om de positieve kwaliteiten van jezelf te zien? Positiviteit kun je leren! Begin daarom het nieuwe jaar met dit goede voornemen. Je zult merken dat je een stuk lekkerder in je vel zit. Wil je meer leren over de kracht van positiviteit? Bekijk dan eens onze cursus Positieve Psychologie.

 

13. Beter leren plannen

Goede planningsvaardigheden zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Toch is het handig als je goed kunt inschatten hoe lang je voor bepaalde taken nodig hebt. Voor veel mensen is beter leren plannen dan ook een van hun goede voornemens. Laat jouw planning ook nog wel eens wat te wensen over? Lees dan snel onze tips om beter te leren plannen!
 

   Bekijk ook onze cursus Timemanagement.

 

 

12. Gezonder eten en afvallen

Zou jij na de feestdagen ook wel een paar kilo willen afvallen? Of eet je niet genoeg groente en fruit en vind je het lastig om gezond te eten? Je bent niet de enige! Voor veel mensen staat gezonder eten of afvallen op hun lijstje van goede voornemens voor 2024.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij dit goede voornemen? Met de juiste kennis behaal je jouw doel een stuk sneller én gemakkelijker! Bekijk eens onze cursus Snel en Blijvend Afslanken of onze cursus Voedingsleer.

 

11. Minder winkelen

Door minder te winkelen kun je een hoop geld en tijd besparen. En veel spullen die we kopen hebben we eigenlijk niet echt nodig. Vind jij dat je jouw koopgedrag ook wel wat mag beperken komend jaar? Zet dan het voornemen minder winkelen op jouw lijstje. Dit maakt het meteen makkelijker om je huis opgeruimd te houden (punt 29) en om geld te sparen (punt 28).

 

10. Een nieuwe baan zoeken

Zie jij elke zondagavond weer op tegen een nieuwe werkweek? Dan wordt het misschien tijd om op zoek te gaan naar een baan waar je wél gelukkig van wordt. Soms is een verandering van werkomgeving nodig om meer werkgeluk te ervaren. Ga je op zoek naar een andere werkgever of is het tijd voor een volledige carrièreswitch? De keuze is aan jou!
 

   Tip: onze cursussen werkvaardigheden kunnen je helpen
bij een nieuwe stap in je carrière

 

 

9. Aan je persoonlijke ontwikkeling werken

Veel mensen vinden het belangrijk om te blijven groeien en te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Aan welke vaardigheden wil jij graag werken? Denk bijvoorbeeld aan meer balans vinden in je leven, meer zelfvertrouwen krijgen, leren loslaten of veerkracht ontwikkelen. Waar je ook aan wilt werken, een persoonlijk ontwikkelingsplan kan je helpen om jouw doelen te bereiken.

 

8. Stoppen met roddelen

We weten allemaal dat er nuttigere tijdsbestedingen zijn dan roddelen, maar toch maken we ons er, bewust of onbewust, wel eens schuldig aan. De tijd die je nu besteedt aan het praten over anderen zou je beter kunnen gebruiken voor dingen die jij echt belangrijk vindt. Een mooi voornemen om dit jaar je roddelgedrag eens te verminderen!

 

7. Meer lezen

Staan er ook nog zoveel boeken op jouw to be read list, maar komt het er nooit van om ze te lezen? Dan is meer lezen een goed voornemen voor jou! Of je nu kiest voor romans, thrillers of non-fictie, je zult merken dat je ontspant van het lezen van een goed boek.

Maak het jezelf niet te moeilijk en begin niet meteen met het dikste boek dat je kunt vinden. Probeer er een gewoonte van te maken om elke dag op een vast moment te lezen. Lees bijvoorbeeld elke avond een half uurtje voordat je gaat slapen. Als je elke dag 20 bladzijdes leest, lees je in een jaar ongeveer dertig boeken uit.
 

   Tip: bekijk ook eens onze cursus Snellezen.

 

 

6. Een nieuwe hobby zoeken

In onze snelle samenleving kun je soms het gevoel krijgen dat je altijd iets bezig moet zijn, maar gelukkig hoeven we niet altijd productief te zijn. Het hebben van een hobby is belangrijk om te ontspannen. Het geeft je de kans om even iets voor jezelf te doen, gewoon omdat je het leuk vindt.

Ben jij op zoek naar een leuke nieuwe hobby? Bekijk dan onze tips voor mensen die een hobby zoeken.

 

5. Verbeter je slaapritme

Ga jij vaak te laat naar bed of heb je moeite met opstaan in de ochtend? Een goede nachtrust is onmisbaar als je overdag goed wilt functioneren. Tijdens je slaap herstelt je lichaam en verwerken je hersenen alle prikkels die je overdag ervaart. Je slaapritme verbeteren past dus heel goed in een lijst met goede voornemens!

Een vaste bedtijd werkt het beste als je je slaapritme wilt verbeteren. Wees streng voor jezelf en maak er een gewoonte van om ook echt naar bed te gaan op de tijd die je met jezelf afspreekt. Zo wordt het een gewoonte waar je niet meer over na hoeft te denken. 

 

   Tip: in de cursus Slaapcoach leer je alles over een gezond slaapritme

 

4. Je huis anders inrichten

Ben je uitgekeken op je inrichting? Of heb je nog wat projecten liggen die je zou willen aanpakken in of rond het huis? Neem in 2024 de tijd om je huis anders in te richten of ga voor een complete make-over. Een andere kleur verf op de muren of het verplaatsen van je meubels kan al wonderen doen.

Bekijk ook de cursus Binnenhuisarchitectuur of de cursus Interieurstylist voor meer tips.

 

 

3. Je mailbox opgeruimd houden

Loopt jouw mailbox ook over van de ongelezen mails en ben je soms het overzicht kwijt? Veel mensen zullen dit herkennen en het goede voornemen hebben om hun mailbox opgeruimd te houden in 2024. Er zijn verschillende manieren om orde te creëren in de chaos. Google het maar eens!

 

2. Starten met mediteren

Beginnen met mediteren is voor veel mensen een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Meditatie heeft veel voordelen voor zowel de geest als het lichaam. Het gaat stress tegen, verbetert je concentratie en is goed voor je gezondheid.

Wil jij ook starten met meditatie of wil je de draad weer oppakken? Maak er dan een gewoonte van om elke dag rond dezelfde tijd te mediteren. Begin klein met bijvoorbeeld vijf of tien minuten en bouw dit langzaam op.

  

1. Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden

Dit is nog een van de goede voornemens die bij veel mensen terugkomt op hun lijstje: meer tijd doorbrengen met dierbaren. In onze drukke levens is het belangrijk om tijd te maken voor de mensen die er echt toe doen.

Ga dus eens wat vaker langs bij je ouders, bezoek je opa en oma of spreek iets af met vrienden. Of nodig mensen eens bij jou thuis uit. Gezellige etentjes, een dagje weg, even op de koffie: er is genoeg te verzinnen om samen te doen.

 

 

Hulp nodig bij jouw goede voornemens?

Wil jij graag werk maken van jouw goede voornemens, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wil je graag een opleiding volgen om serieus aan de slag te gaan met je voornemens, maar twijfel je nog welke cursus of opleiding het beste bij je past? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend studieadviesgesprek aan. We denken graag met je mee! Wacht niet langer en maak van 2024 jouw jaar.

 

Ja, ik wil een gratis studieadviesgesprek »

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

 Meer lezen over goede voornemens

 

Goede voornemens: 5 tips om ze weer op te pakken

Lees meer  » 

Goede voornemens waarmaken én volhouden

Lees meer  » 

Deze 7 goede voornemens zijn wél haalbaar

Lees meer  » 

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!