Gratis studiegids

Maak werk van werkgeluk

Werkgeluk zorgt voor betere, creatievere en innovatievere medewerkers die minder verzuimen. Dit blijkt uit onderzoek werk_van_werkgelukvan wetenschapper en socioloog Ruut Veenhoven. Opvallend is dat geld hierin niet de belangrijkste rol speelt. Werkgeluk blijkt namelijk steeds meer samen te hangen met zingeving en persoonlijke groei.

Meer werkgeluk biedt een win-winsituatie voor werkgever én werknemer. Maar dat werkgeluk is dus niet simpel geregeld met meer geld, zoals vaak gedacht wordt. Mensen zijn constant op zoek naar zingeving in hun werk, naar méér dan een salaris en materiële extraatjes, blijkt uit onderzoek.

Gelukseconoom Martijn Burger vertelt:

 
 "Een jaarinkomen van 65.000 euro is een kantelpunt.
Een hoger salaris dan dat zorgt niet meer voor extra geluk."

 

Werkgeluk moet dus ook uit andere zaken gehaald worden.


Maatwerk is de sleutel tot succes

Veel bedrijven en organisaties kiezen voor één middel, dat aan het welzijn van alle medewerkers bij zou moeten dragen. Globale inzichten bestaan wel, maar juist maatwerk is de oplossing. Werknemers zijn er in alle soorten en maten. Ontwikkeling gericht op het individu is de sleutel tot succes, licht Burger toe.

Aan de hand van cursussen en opleidingen worden de werknemers mogelijkheden geboden om binnen het bedrijf door te groeien, om breder inzetbaar te worden of de huidige functie beter te kunnen vervullen. Een stap in de goede richting, maar alleen vakinhoudelijke ontwikkeling is niet voldoende om werkgeluk te creëren.

 

Persoonlijke groei; ook op de werkvloer!

Juist die persoonlijke groei speelt een grote rol op de werkvloer. Stress en een gebrek aan perspectief zijn in veel gevallen de boosdoener. Het creëren van werkgeluk begint daarmee dus bij zelfkennis. Weten wat je kunt, waar je blij van wordt en wat je nodig hebt. Kennis over persoonlijke waarden biedt inzicht in wat energie kost of oplevert. Alleen door het probleem bij de basis aan te pakken, vind je een effectieve en efficiënte oplossing.

Ook daarin zijn de mogelijkheden talrijk, maar deze moeten wel gefaciliteerd worden door de werkgever. Cursussen als stressmanagement, soft skills en mindfulness helpen de werknemer niet alleen te ontspannen en een balans te vinden tussen werk en privé, maar ook als persoon te groeien.

 

Maak het verschil

Echt inzetten op geluk betekent niet af en toe iets organiseren. Om meer werkgeluk te bereiken is een jarenlang beleid en dagelijkse aandacht essentieel.

Maak werk van werkgeluk. Dat maakt het verschil!

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!