Gratis studiegids

 

Een succesvol Personal Development Plan opstellen

in 5 stappen

Inclusief gratis Persoonlijk Ontwikkeling Plan voorbeeld template

 

Heb jij de vraag gekregen om een Personal Development Plan (PDP), ook wel een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) genoemd, op te stellen? En nu heb je geen idee hoe je daar aan moet beginnen? Geen zorgen, je bent op de juiste plek!

Wij leggen je in een duidelijke stap-voor-stap uitleg uit hoe je het beste een persoonlijk ontwikkelingsplan opstelt. 

Én je kunt een Persoonlijk Ontwikkelingsplan voorbeeld direct downloaden. Je hoeft het alleen nog maar in te vullen. Hoe makkelijk is dat!

 

Direct het gratis Persoonlijk Ontwikkelingsplan voorbeeld downloaden?

Scroll dan helemaal naar beneden. Daar vind je het gratis en gemakkelijk te downloaden voorbeeld.

 

Direct naar:

        Wat is een Personal Development Plan

        Je doel bereiken

        In kleine stappen je droom nastreven

        Zo helpt een Personal Development Plan jou verder

        Stappenplan

        Aan de slag!

        Persoonlijk Ontwikkelingsplan voorbeeld 

        Leef je droom 

 

Of je nu is opgedragen om een Personal Development Plan te schrijven of dat je zelf tot dit inzicht bent gekomen, je zult wel moeten weten hoe je zo’n plan goed opstelt. Pak je dit namelijk verkeerd aan, dan zal het je waarschijnlijk niet echt verder helpen. En dan ben je weer terug bij af. Dat wil je natuurlijk ook niet.

Een Personal Development Plan gaat je helpen om jouw doelen in het leven te bereiken. Welke doelen? Nou, je hebt vast wel een doel in het leven. Dat kan op persoonlijk gebied zijn maar ook in je carrière. Misschien droom jij er wel van om eigen baas te zijn? Wil je personal shopper worden? Of ben je pas echt gelukkig als jij door het glooiende Italiaanse landschap rijdt in een knalrode Ferrari?

Wat je droom ook is, een Personal Development Plan gaat je helpen om deze te verwezenlijken. Hoe? Door onze vijf korte stappen te volgen! Dus lees snel verder en ontdek dat het realiseren van je droom dichterbij is dan je wellicht denkt.

 

"Een Personal Development Plan gaat je helpen

om jouw doelen in het leven te bereiken."

 

Wat is een Personal Development Plan?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is een Personal Development Plan eigenlijk? Een Personal Development Plan (kortweg een PDP genoemd) is een plan dat je gaat helpen om jouw doelen in het leven concreet te maken. In het Nederlands noemen we het een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP). Wellicht heb je wel eens van deze term gehoord. Het persoonlijk ontwikkelingsplan staat namelijk regelmatig op het programma van onderwijsinstellingen. Dus misschien heb je ooit al wel eens een (eenvoudig) Personal Development Plan opgesteld.

Een goed opgesteld Personal Development Plan geeft je een duidelijk overzicht van wat je doelen zijn (bijvoorbeeld in je carrière) en hoe je deze doelen kunt bereiken. Een soort routebeschrijving dus. Door alles op te schrijven, krijg je een beter en meer helder beeld hiervan.

 

Personal Development Plan

 

Je doel bereiken (hoe onmogelijk het nu misschien ook nog lijkt)

Wat is jouw droom? Wanneer zou je echt gelukkig en tevreden zijn met je leven en/of carrière?

Misschien weet je precies wat je doel is. Bijvoorbeeld wonen op Bali en je werk doen al liggend in een hangmat, uitkijkend over de helderblauwe zee. Je hoort het heerlijke rustgevende geluid van het water en wanneer je uit je hangmat stapt, dan voel je het zachte zand aan je blote voeten. Je prachtige strandhuis ligt op loopafstand van je idyllische werkplek.

Een prachtig doel, al zeggen we het zelf. Maar het hoeft niet bij een droom te blijven. Waarom zorg je er niet voor dat dit werkelijkheid wordt? Wat houdt je tegen? Zolang je niets verandert, zal het leven op Bali altijd een droom blijven. En daar zit vaak ook het probleem bij de meeste mensen. Als je denkt dat zoiets voor jou nooit mogelijk is, dan zul je ook niets veranderen. En laten we daar nu eens verandering in gaan aanbrengen!

Want jij kunt je droom van leven als een god op Bali gewoon waarmaken. Maar hoe dan? Simpelweg door je einddoel op te delen in kleine stappen. Als je weet waar je naartoe wilt, dan is er alleen nog de vraag hoe je daar komt.

En daar gaat een Personal Development Plan je bij helpen. Het eerste wat je gaat doen is bepalen wat jouw doel in je leven of in je carrière is. Ga ontdekken wat je talenten zijn, maar ook wat je verbeterpunten zijn. Wat zul je moeten veranderen om je doel te bereiken? Zijn er bepaalde skills die je (beter) moet ontwikkelen? Dit komt allemaal terug in je persoonlijk ontwikkelingsplan. Maar maak je geen zorgen, we komen zo meteen aan bij het stappenplan en dan zie je dat het plan opstellen eenvoudiger is dan je denkt.

Wanneer je jouw Personal Development Plan hebt geschreven ben jij in staat om gedegen beslissingen te nemen die jou verder gaan helpen in het leven én je doelen helpen te bereiken. Mooi toch?!

 

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Persoonlijk Ontwikkelingsplan stappenplan

 

Stap voor stap je droom nastreven

Stap voor stap naar je doel toewerken, dat is het geheim achter het Personal Development Plan.

We blijven bij het voorbeeld van wonen en werken op het paradijselijke Bali. Doe je ogen even dicht en droom weg bij de gedachten dat je iedere ochtend een verfrissende duik kunt nemen in een prachtige heldere zee. Het parelwitte strand lonkt en de palmbomen wuiven zachtjes in de wind. Dat is pas wakker worden! Zo heb je wél zin in je werkdag toch?!

Doe je ogen weer open en laat de realiteit weer binnen. Waarschijnlijk is de lucht grijs, hoor je auto’s toeteren en je buurman luid pratend aan de telefoon, want anders verstaat niemand hem over zijn oorverdovend hard staande radio met Hollandse muziek. Wij snappen je wel dat je droom ergens anders ligt…

 

"Wist je dat jouw droom helemaal niet onhaalbaar hoeft te zijn?"

 

Op dit moment lijkt het droomleven op Bali misschien mijlenver weg voor je. Waarom? Misschien is het financieel niet haalbaar? Of heb je geen werk dat je al liggend op het strand kunt uitvoeren? En dus laat je het maar bij dromen en doe je verder niets.

Maar wist je dat jouw droom helemaal niet onhaalbaar hoeft te zijn? Wanneer je je einddoel opdeelt in kleine stappen, dan lijkt het droomleven op Bali ineens een stuk dichterbij.

Een Personal Development Plan gaat ervoor zorgen dat jouw doel toegankelijk wordt. In kleine stappen ga je er naar toe werken. En door je grote einddoel op te delen in kleine stappen, is je doel ineens wel haalbaar. Stap voor stap kom je dichterbij en voor je het weet gaat je droom in vervulling.

 


 

Hoe helpt een Persoonlijk Ontwikkelingsplan jou verder?

Een doel bereiken zonder plan. Wist je dat dat negen van de tien keer verkeerd gaat? Je dwaalt af van je pad of je ziet door de bomen het bos niet meer. Je einddoel lijkt verder weg dan ooit en de kans dat je opgeeft, wordt daardoor een stuk groter.

Er is zelfs een studie gedaan naar dit verschijnsel (bron: Dominican). Psycholoog Gail Matthews van de universiteit van Harvard ontdekte dat mensen die hun doelen opschrijven een 33% hogere kans hebben om hun doel succesvol te bereiken. Dit in tegenstelling tot mensen die niets opschrijven.

En daar komt het Personal Development Plan dus weer om de hoek kijken. Het gaat je helpen om de juiste weg te volgen. En wanneer je afdwaalt weet je altijd je weg weer terug te vinden.

 

"Stap voor stap ga je concreet maken

wat je moet doen om je doel te bereiken"

 

Zodra jij je Personal Development Plan hebt opgesteld, dan heb je de route naar je einddoel uitgestippeld. Stap voor stap wordt concreet gemaakt wat je moet doen om je doel te bereiken. Je gaat kijken waar je nu staat en waar je naartoe wilt.

Het is helemaal niet erg als je op dit moment geen richting weet te geven aan je doel. Ontzettend veel mensen hebben hier last van. Een goed Personal Development Plan deelt je doel op in kleine, haalbare doelen. Wanneer je al die kleine doelen hebt bereikt, dan zit jij in je zwemkleding te werken op Bali. Of je hebt je eigen bedrijf opgericht. Wat je doel ook is, een Personal Development Plan gaat je helpen je droom waar te maken.

 

In 5 stappen een succesvol Personal Development Plan (PDP) opstellen

Als het goed is ben je nu helemaal op de hoogte wat een Personal Development Plan is én wat je ermee kunt doen. Dan is het nu tijd om er een voor jezelf op te stellen. Hoe je dat doet? Volg onderstaande stappen en het lukt je gegarandeerd.

 

             Stap 1: Wat wil je bereiken?

             Stap 2: Wat moet er veranderen om je doel te bereiken?

             Stap 3: Ontdek je talenten

             Stap 4: Welke skills heb je nodig om je doel te bereiken?

             Stap 5: Deel je grote doel op in kleine stappen

 

Om het je nog gemakkelijker te maken, hebben we een Persoonlijk Ontwikkelingsplan voorbeeld voor je gemaakt. Vul alles in en je hebt een doeltreffend Personal Development Plan opgesteld. Het voorbeeld is gratis te downloaden op onze website. Scroll daarvoor helemaal naar beneden op deze pagina.

 

Stap 1 | Wat wil je bereiken?

Stap 1 van het Personal Development Plan is om een duidelijk doel op te stellen. Wat wil je écht?

Probeer je droom zo concreet mogelijk te omschrijven. Dus niet: ‘Ik wil heel veel geld verdienen dit jaar’. Maar: ‘Ik wil 15 procent meer verdienen in één jaar tijd.’ Of: ‘Ik wil een villa met groot zwembad op Bali bezitten’, als je voor een langetermijndoel gaat. Door je doel concreet te maken, wordt het ook helder en is het beter realiseerbaar.

Dus denk aan je einddoel. Het maakt niet uit wat het is, als het maar concreet is. En: Dream Big! Laat je fantasie de vrije loop en bedenk wat je écht graag wilt. Ongeacht of je op dit moment denkt dat het ooit haalbaar zou zijn. Wees natuurlijk wel realistisch. Als 38-jarige zul je nooit proftennisser worden en Roland Garros winnen. Maar een huis met een eigen tennisbaan in Spanje is wellicht wél haalbaar. Ook niet verkeerd toch? En wie weet komt Rafael Nadal nog een balletje slaan met je. Toch een beetje Roland Garros gevoel!

Het is ook mogelijk om meerdere doelen op te stellen. Maak je doelen dan wel iets kleiner. Een eigen bedrijf beginnen en een studie succesvol afronden bijvoorbeeld.

Wat je doel ook is, schrijf het in je Personal Development Plan op en maak hem concreet. Heb je je doel opgeschreven? Mooi! Ziet er goed uit toch, nu je je doel zwart-op-wit ziet staan? Op naar de volgende stap!

  

SMART doelen stellen: stap voor stap uitleg 

Je doel zo concreet mogelijk omschrijven? Dat kun je het beste doen middels de SMART methode. De SMART methode is een effectieve manier om doelen te omschrijven.

Lees ons artikel over SMART doelen stellen en ontdek hoe je dit het beste aanpakt

 

SMART doelen formuleren »

  

Stap 2 | Wat moet er veranderen om je doel te bereiken?

Er zal een reden zijn waarom je het doel uit je Personal Development Plan nog niet bereikt hebt. Waarom is dit?

We gaan terug naar het voorbeeld van wonen en van huis uit werken op Bali. Waarom doe je dit op dit moment nog niet? Misschien is het financieel (nog) niet haalbaar om te verhuizen naar Bali? Of ben je schilder van beroep en kun je jouw werk helemaal niet vanuit een strandhuis doen?

Er is een reden waarom je einddoel nog niet behaald is. En daar probeer je nu achter te komen in deze tweede stap van je Personal Development Plan.

Schrijf alle redenen op die je belemmeren om je einddoel te behalen. Zo weet je precies waar je mee aan de slag moet.

 

Stap 3 | Ontdek je talenten

Je weet nu wat je doel is én waarom je deze nog niet hebt bereikt. Er begint op dit moment al een duidelijk beeld te vormen.

Dan is het nu belangrijk om te gaan kijken hoe je wél je doel kunt gaan bereiken. Het kan zijn dat je meer geld moet verdienen. Maar het kan ook zijn dat je bepaalde skills zult moeten gaan ontwikkelen. Wat je precies moet doen, ligt aan je doel.

Terug naar het strandhuis in Bali en werken vanuit je hangmat. Als schilder zul je iets moeten veranderen, want dit kun je niet van huis uit doen. Je zult dus een ander beroep moeten gaan uitoefenen. En wellicht ook meer geld gaan verdienen om je droomhuis op Bali te kunnen kopen. Hoe pak je dit aan?

 

Begin eens met opschrijven waar je op dit moment heel goed in bent. Schrijf je sterke en zwakke punten op. Vind je dit lastig? Vraag dan eens aan vrienden, collega’s en familie om dingen over jou te benoemen. Zij kennen je allemaal onder andere omstandigheden. Hun informatie over jou is zeer waardevol en geeft je ontzettend veel inzicht in wie je bent, wat je kunt en waar nog kansen en mogelijkheden liggen.

Misschien kom je er wel achter dat mensen jou een goede schrijver vinden. Of ben je analytisch erg sterk. Of misschien kun jij wel razendsnel verbanden leggen. Iedereen is wel ergens goed in. Je hoeft natuurlijk niet ergens in uit te blinken en de állerbeste te zijn. Ontdek je talent en datgene wat je leuk vindt om te doen. De rest komt vanzelf, want dat is de volgende stap van het Personal Development Plan.

 

Stap 4 | Welke skills heb je nodig om je doel te bereiken?

We zijn al bij stap 4. Heel goed! Wat hebben we tot nu toe ontdekt:

        Wat je doel is

        Waarom je jouw doel op dit moment nog niet hebt bereikt

        Wat je talenten zijn

We zijn al een heel eind. Het wordt alsmaar duidelijker wat je moet doen om je doel te bereiken. Dan gaan we nu kijken naar welke skills je nodig hebt om echt zo ver te komen.

Iedereen heeft een ander doel en daar horen weer andere vaardigheden bij. Maar er is één vaardigheid die altijd van pas komt: soft skills. Een soft skill training is dan ook erg aan te raden. Je gaat dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling en het helpt je te groeien. Een zeer goede aanvulling wanneer je aan de slag gaat met je Personal Development Plan.

Het ligt geheel aan je doel welke vaardigheden nog meer goed zijn om te ontwikkelen. Wil je graag promotie maken op het werk, maar durf je niet goed op de voorgrond te treden? Volg dan een cursus Zelfvertrouwen of de cursus Presenteren. Het gaat je helpen je zenuwen de baas te blijven en op te vallen bij je werkgever.

Wil je eigen baas worden, maar heb je hier geen ervaring in? Ook dan is het aan te raden niet meteen het diepe in te springen met alle gevolgen van dien. Ga goed voorbereid te werk en volg eerst een cursus Eigen Bedrijf Starten.

Hoe je ook wilt doorgroeien, door het volgen van cursussen die jouw skills helpen te verbeteren, ben je al een heel stuk onderweg om je droom waar te maken en je doel te bereiken.

  

Stap 5 | Deel je grote doel op in kleine stappen

Dan zijn we misschien wel bij het belangrijkste gedeelte van je persoonlijk ontwikkelingsplan aangekomen. Je grote einddoel gaan we nu opdelen in kleine stappen. Nu wordt alles inzichtelijk en ga je zien dat je einddoel wel degelijk haalbaar is. Misschien dat het even duurt, want wellicht is jouw doel iets voor op de lange termijn, maar het gaat je lukken.

Je weet nu namelijk wat je wilt en welke skills je (verder) moet ontwikkelen. Dan gaan we beginnen met het maken van een stappenplan. Zorg dat je kleine stappen realistisch en haalbaar zijn. Hoe moeilijker je einddoel, hoe meer kleine stappen je maakt. Een voorbeeld:

 

Voorbeeld

Jouw einddoel: 

Wonen en werken voor jezelf op Bali
 

Waarom is je doel op dit moment niet haalbaar?

Ik ben schilder van beroep en kan niet vanuit huis werken. Verder heb ik geen ervaring met het starten van een eigen bedrijf en weet ik ook niet wat ik dan zou willen doen.
 

Wat zijn je sterke punten:

Schrijven en analyseren
 

Wat zijn je verbeterpunten:

Niet assertief. Ik vind het moeilijk om voor mezelf op te komen
 

Wat zou je willen doen:

Ik ben erachter gekomen dat ik het leuk vind om te schrijven en mensen wezen me er op dat ik hier ook vrij goed in ben. Na mij hier wat in verdiept te hebben, lijkt het me erg leuk om met schrijven iets te gaan doen. Ook grafisch ontwerpen lijkt mij erg leuk, alleen heb ik hier totaal geen ervaring in.
 

Welke skills heb je nodig om je doel wél te bereiken:

Ik wil weten hoe ik een eigen bedrijf start. Verder wil ik werken aan mijn zelfvertrouwen zodat ik ook echt de stap van een eigen bedrijf durf te zetten. Nu ik weet dat ik verder wil met schrijven, lijkt het me ook verstandig om daar meer over te leren. Hoe schrijf je sterke teksten bijvoorbeeld.

   

 

 

 

Tijdens het maken van je Personal Development Plan ben je erachter gekomen dat je schrijven erg leuk vindt. En dat er zelfs mensen zijn die zeggen dat je goed schrijft! Goed dat je om je heen mensen om advies hebt gevraagd! Grafisch ontwerpen lijkt je ook leuk, alleen heb je dit nog nooit gedaan. Maar dat is geen probleem. Alles is te leren door cursussen of opleidingen te volgen.

Dan is het nu tijd om een stappenplan te maken.

Doel:

Wonen en van huis uit werken op Bali

Hoe wil je dit bereiken?

Ik ga leren schrijven en ik ga leren hoe ik een website kan maken. Ook ga ik me verdiepen in het starten van een eigen bedrijf. Door dit allemaal te combineren en er mijn geld mee te verdienen, kan ik uiteindelijk werken en wonen op Bali.
 

Stappenplan

Datum: 10 juli (tijdsbestek: 3 jaar)

Actie                                        Deadline
   
 10 korte blogs schrijven over schilderen (max. 500 woorden)                                                                     15 augustus
   
 Inschrijven cursus Copywriter  01 september
   
 Training Soft Skills volgen 30 september
   
 Blogs lezen over emigreren / huis kopen in het buitenland 31 december
   
 Cursus Webdesign volgen 02 januari
   
 Eigen website starten met tips en tricks over schilderen 25 april
   
 Cursus Indonesisch volgen 10 oktober
   
 1.000 bezoekers per maand op de website krijgen  31 maart
   
 Geld verdienen uit advertenties / gastblogs op de website 01 juli
   
 Inschrijven cursus Eigen Bedrijf Starten 15 juli
   
Inschrijven KVK met eigen bedrijf 19 september
   
Emigreren naar Bali 10 juli
   

 
Bovenstaand stappenplan is een voorbeeld van hoe jij je stappenplan kunt opstellen. Het voorbeeld is een verkorte versie. Je kunt de stappen groter maken, of juist kleiner.

Het belangrijkste is dat je je houdt aan je opgestelde stappenplan. Natuurlijk kan het voorkomen dat je een deadline niet haalt. Bijvoorbeeld omdat de cursus webdesign toch moeilijker is dan gedacht. Of door persoonlijke omstandigheden. Geef dan nooit op! Maar verschuif je deadline. Doe dit alleen als het echt niet anders kan!

Blijf altijd realistisch. Wil je echt 1.000 bezoekers per maand naar je website halen en er geld mee gaan verdienen, dan heb je wellicht wat meer tijd nodig dan in bovenstaand stappenplan. Een cursus SEO (zoekmachineoptimalisatie) zou dan bijvoorbeeld ook nog een mooie toevoeging zijn. Hierin leer je hoe je jouw website goed kunt laten scoren in zoekmachines als Google en daardoor meer bezoekers naar je website trekt.

 

Maak je doel zichtbaar

Wist je dat wanneer je je doel visueel zichtbaar maakt, je meer gemotiveerd bent om je doel te bereiken? Daarom voeg je tijdens deze laatste stap nog een mooie afbeelding toe van jouw doel. In het geval van ons voorbeeld voegen we een foto van Bali toe. Iedere keer dat je de foto ziet, dan weet je waar je het voor doet.

 

 

Print de foto ook uit en hang hem ergens zichtbaar in je huis of op kantoor. Een mooi lijstje eromheen en je zal je iedere keer herinneren waar je het voor doet.

Niet ieder doel is in een afbeelding te vangen. Probeer toch een afbeelding of een quote te vinden die jouw inspireert en motiveert. Kijk er iedere dag even naar. Je zult zien dat het je helpt om je doel te bereiken.

 

Ga aan de slag!

De schilder uit het voorbeeld zal zich sowieso moeten omscholen om zijn droom werkelijkheid te laten worden. Zolang hij niet start met de omscholing blijft zijn doel een droom. En dat geldt ook voor jou.

Ook jij zult iets moeten doen om je droom te verwezenlijken. Stop met uitstellen en ga vandaag nog aan de slag. Stel (kleine) doelen en leer de juiste vaardigheden. Wacht niet tot morgen. Je weet het: je krijgt geen spijt van de dingen die je wél hebt geprobeerd. Je krijgt spijt van de dingen die je nooit hebt geprobeerd.

 

 

 

Ontvang gratis en vrijblijvend het PDP voorbeeld.

Vul je e-mailadres in en ontvang het PDP voorbeeld direct in je inbox.

 

Gratis Persoonlijk Ontwikkelingsplan voorbeeld

Om het je gemakkelijk te maken en niets in de weg te laten staan tussen jou en je doel, hebben we een Persoonlijk Ontwikkelingsplan voorbeeld voor je opgesteld. Je hoeft dus niet zelf eerst een stappenplan op te stellen, maar je kunt ons template gebruiken en invullen. Hierboven kun je het template gratis downloaden.

Het voorbeeld gaat je helpen je doel overzichtelijk op te stellen. Je gaat aan de slag om je einddoel op te delen in kleine stappen. De meest ideale manier om te starten met een persoonlijk ontwikkelingsplan.

 

Leef je droom

Ga snel aan de slag met je persoonlijk ontwikkelingsplan. Ontdek je talenten en je doel. Vervolgens werk je stap voor stap naar je doel toe.

Voor je het weet lig je in je zwemkleding op het parelwitte strand van Bali, nippend aan een overheerlijke cocktail, te genieten. Werk kan wel even wachten, eerst ontspannen. En dat iedere dag opnieuw.

 

Leef je droom, dit is jouw tijd!

Succes!

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!