Gratis studiegids

Ouderen onderwijs: Leuke cursussen voor senioren

Ben je gepensioneerd en denk je regelmatig "ik verveel me"? Dat is zonde! Er zijn ontzettend veel leuke hobby's waar je mee kunt beginnen of interessante onderwerpen waarover je meer kunt leren. Veel ouderen volgen daarom in hun vrije tijd een cursus. Maar het vinden van een geschikte cursus of opleiding voor senioren kan best een uitdaging zijn.

Bij NHA hebben we daarom voor jou een overzicht gemaakt van de leukste en meest toegankelijke cursussen en opleidingen voor senioren. We beginnen met enkele populaire cursussen, maar gaan daarna verder met de thema’s creatief, computer en taal.

 

cursus of opleiding voor ouderen

 

Populaire cursussen

 • Een zeer populaire cursus is de cursus Genealogie. Hiermee leer je de onderzoeksmethoden waarmee je je stamboom kunt uitzoeken.

 • Ook de cursus Kunstgeschiedenis wordt veel gevolgd. Je leert waarom het ene wél kunst is, en iets anders niet. Ook maak je een reis door de tijd middels kunst. Een schitterende en leerzame cursus!

 • Tenslotte staat de cursus Latijn in de lijst. Een klassieke taal die niet alleen de taal behandelt, maar ook ingaat op de invloed van de Romeinen op Westerse culturen en beschavingen.

 

Creatieve cursussen voor senioren

Ben jij graag creatief bezig of lijkt het jou leuk om een cursus te volgen die je samen met jouw kleinkinderen kunt doen? Dan is een creatieve cursus voor senioren echt iets voor jou! De leukste creatieve cursussen voor senioren die je bij NHA kunt volgen zijn:

 • Aquarelleren: met de cursus aquarelleren leer je prachtige kunstzinnige werken maken met aquarelverf. Tijdens de cursus leer je allereerst de basis en ontwikkel je vervolgens stap voor stap alle aquareltechnieken. Je ontvangt daarnaast een gratis starterspakket bij de cursus waardoor je meteen van start kunt.

senioren cursus ouderen aquarel 
Gemaakt door Wendy van Dodewaard, cursiste Aquarelleren

 

 • Cursus Bloemschikken: leren bloemschikken is dé perfecte cursus voor senioren wanneer jij dol bent op prachtige bloemen. Tijdens de cursus leer jij thuis in jouw eigen tempo prachtige bloemstukken maken. Deze prachtige creaties kun je vervolgens cadeau doen aan vrienden en familie!

 • Handlettering cursus: handletteren is een nieuwe populaire cursus. Deze cursus hoort dan ook zeker tot een van de meest geschikte cursussen voor senioren, de cursus is namelijk zeer toegankelijk en begint bij de absolute basis. Iedereen kan leren handletteren! Daarnaast ontvang je ook bij deze cursus een gratis starterspakket waarmee je meteen lekker thuis aan de slag kan.
   
 • Cursus Kalligrafie: ook Kalligrafie is een van de meestgekozen cursussen voor senioren. Ook bij deze cursus ontvang je een gratis materialenpakket. Je kunt zelfs kiezen of je de cursus voor linkshandigen of voor rechtshandigen wilt ontvangen. Wil je leren schoonschrijven? Kies dan voor deze cursus!

 

Computercursussen

Wil jij de jeugd bijblijven en meer leren over het omgaan met een computer of kennis opdoen over verschillende computerprogramma’s? Dit kan eenvoudig thuis vanuit jouw ‘luie’ stoel met een computercursus voor senioren van NHA. Een aantal leuke en vooral ook leerzame computeropleidingen voor senioren zijn:

 • Populair Computergebruik: deze cursus is zeer geschikt voor senioren. Je leert namelijk alles over het navigeren op internet, liedjes luisteren, administratie bijhouden, spelletjes spelen, e-mail veilig gebruiken enzovoorts.

 • Windows: ook een geschikte cursus voor senioren is de cursus Windows 11. Heb jij een computer met Windows en heb jij nog moeite met het gebruiken van dit besturingssysteem? Tijdens de cursus leer je het besturingsprogramma Windows gebruiken en ontdek je onder andere hoe je jouw pc moet onderhouden en beveiligen.

 

Taalcursussen voor ouderen

Heb jij altijd al een vreemde taal willen leren maar is het er nooit van gekomen? Kies dan voor een taalcursus. De taalcursussen van NHA zijn zeer geschikt als opleiding voor volwassenen of voor senioren. Ze beginnen namelijk bij de absolute basis. Daarnaast ontvang je nu ook tijdelijk een gratis taal-app bij jouw taalcursus. De taal-app is makkelijk in gebruik en heel toegankelijk voor senioren. Bekijk het complete aanbod van taalcursussen voor senioren van NHA.


Overige cursussen voor senioren

Ben je recent opa of oma geworden of verwachten je kinderen binnenkort een baby'tje? Dan heb je de kans om veel tijd door te brengen met jouw nieuwe kleinkind. Ben je gepensioneerd, dan zul je na de kraamtijd misschien vaker gevraagd worden om op te passen. Een cursus Babymassage kan dan leerzaam en nuttig zijn om te volgen. 

In deze cursus leer je hoe je de populaire Shantala-babymassage kunt geven. Aanraken is voor baby's erg belangrijk en met een massage vergroot je het gevoel van geborgenheid. Massage stimuleert de ontwikkeling van het kindje en draagt bij aan het verloop van hechtingsprocessen. Een perfecte cursus voor senioren die ook grootouder zijn dus! 

 
Nu we een aantal leuke en geschikte cursussen voor senioren op een rijtje hebben gezet, is het aan jou om een keuze te maken welke seniorencursus het beste bij jou past. Wil je graag toch nog meer opties? Bekijk dan het complete overzicht van hobbycursussen voor senioren. 

 

‘Je bent nooit te oud om te leren.’

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!