Kunstgeschiedenis  

Nú met GRATIS tablet Tijdelijk 10% korting
Kunstgeschiedenis
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
€299,00
269,10
of 
9 x €33,30
4.3/5

Beoordeeld door 24 student(en)

 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA-getuigschrift
 • Studieduur: 9 maanden
ALGEMEEN

Reis door de tijd met de cursus Kunstgeschiedenis

Als je een kunstwerk ziet, neem je dan uitgebreid de tijd? Of werp je een vluchtige blik en loop je weer door? De cursus Kunstgeschiedenis leert je ‘langzamer lopen’ en ‘trager kijken’. Wil jij kunst beter leren waarderen? Schrijf je dan nu in voor deze cursus!

Ontdek de schoonheid van moderne en klassieke kunst. Leer benoemen wat je ziet. De cursus Kunstgeschiedenis opent je ogen. Waardeer je kunst meer als je meer weet over de achtergrond? Ontdek het zelf tijdens deze compacte opleiding.

Leer anders kijken naar kunst en cultuur. Kunst beter begrijpen en waarderen en details opmerken die anderen ontgaan. Je leert het tijdens deze cursus Kunstgeschiedenis.

Ontwikkel een bredere kijk op kunst

Kunstgeschiedenis, het woord heeft een brede betekenis. Gaat de geschiedenis van kunst alleen over Romeinse vazen en donkere schilderijen? Nee. Van de Mona Lisa van Leonardo da Vinci tot de autobanden van Armando en de fameuze color drippings van Jackson Pollock. Van muziek tot beeldhouwkunst. Alle soorten kunst komen tijdens de cursus aan bod.

Kunststijlen, de kunstwereld, de kunstscène. De kunstwerken zelf, de materialen, de financiering en de verhalen over kunst leer je uitgebreid kennen. Van schilderkunst tot beeldhouwkunst, fotografie, film, muziek, dans en alles wat met kunst te maken heeft: in de cursus Kunstgeschiedenis ontdek je overeenkomsten en verschillen in kunststromingen.

Ontdek de kracht van kunst

Na verloop van tijd weet je bijvoorbeeld wat de drijfveren zijn van kunstenaars die doen aan performance art. Je begrijpt ook beter wat de kracht is van beeldende kunst en welke invloed kunst uitoefent op ons dagelijks leven.

Maak kennis met verschillende kunststromingen

Je leert in welke volgorde verschillende kunststromingen invloedrijk zijn geweest in de kunstgeschiedenis. Daarbij ontdek je hoe verschillende stromingen in elkaar overvloeiden en soms ook zorgden voor grote wendingen. Met meer kennis van kunstgeschiedenis ben je in staat om kunst op een andere manier te zien en op waarde te schatten.

Mooie extra toegevoegde waarde is dat je ook nog eens gepassioneerd kunt vertellen over kunst. Zodat anderen in je omgeving ook delen in de inzichten die je tijdens de cursus Kunstgeschiedenis hebt opgedaan.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Kunstgeschiedenis

Bij de cursus Kunstgeschiedenis leer je zelfstandig naar kunst te kijken, door de behandeling van thema's die een rol spelen in de kunst. Je maakt kennis met de verschillende kunststijlen en je wordt vertrouwd met de basisbegrippen in de kunstwereld.

De lessen geven een globaal beeld van de westerse kunstgeschiedenis. De hoofdlijn vormt de geschiedenis van de beeldende kunsten in Europa.

Maar ook de vergelijkbare ontwikkelingen in andere kunsttakken (vooral muziek) worden globaal behandeld. Gedurende de cursus Kunstgeschiedenis komen verschillende kunstuitingen aan bod:

 • schilderkunst
 • beeldhouwkunst
 • bouwkunst
 • fotografie
 • film
 • performance
 • muziek
 • dans
 • theater

Kunst door de eeuwen heen

Tijdens maar liefst 30 uitgebreide lessen leer je verschillende kunststijlen, kunstenaars en begrippen in een chronologische tijdlijn te plaatsen, waarmee je voor jezelf een helder beeld vormt van de ontwikkelingen in de kunst door de eeuwen heen.

Je vergroot jouw kennis en vaardigheden door beter naar kunstwerken te kijken en muziekstukken te beluisteren. Je stelt ook een portfolio samen van twee culturele activiteiten waaraan je hebt deelgenomen.

Aan het einde van deze cursus ben je in staat om kunstwerken te analyseren, beoordelen en jouw gevoelens hierover te verwoorden. Op die manier ontwikkelt het zien zich tot kijken en het horen zich tot luisteren. Zo leer je hoe je gefundeerd kunt reageren op kunst, door het kunstwerk vanuit verschillende perspectieven te bekijken.
 

Uitgebreide cursus Kunstgeschiedenis

We starten deze fascinerende cursus met het geven van een definitie van kunst, esthetica en kunstgeschiedenis. Daarnaast behandelen we de filosofie van schoonheid in de kunst, kijken naar de oorsprong van de kunstgeschiedenis, de diverse kunstvormen en we leren welke technieken en onderwerpen in de beeldende kunst voorkomen.

Ook worden diverse kunstuitingen op manieren belicht zoals je deze waarschijnlijk nog nooit hebt ervaren. Vervolgens maken we een reis door de kunstgeschiedenis vanaf de prehistorie tot de 21e eeuw.

Kunstgeschiedenis in kleur

Op het einde van de cursus krijg je een overzicht van de leerstof door middel van een tijdlijn van de behandelde kunststijlen. Via het register kun je opzoeken in welke les een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld een kunstenaar of kunststijl) wordt behandeld.

Voor een goede beoordeling en interpretatie van de afbeeldingen is het ook belangrijk dat je deze in kleur kunt bestuderen. Alle afbeeldingen zijn daarom in groot en duidelijk formaat te bekijken via de digitale leeromgeving.

Aan het einde van de cursus kun je verschillende interpretaties van kunstwerken in eigen woorden uitleggen en leer je op een betekenisvolle manier omgaan met kunst en cultuur.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Kunstgeschiedenis, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

8/10
Kunstgeschiedenis

Jezelf blijven uitdagen en je verrijken door middel van studie is voor mij de reden dat ik de cursus Kunstgeschiedenis volg bij NHA met zeer veel plezier! Wat is kunst ? Deze vraag stelde ik mezelf en hoop het antwoord te krijgen als mijn studie is afgerond. Ik had graag meer contact gehad met mijn studiegenoten mbt bijvoorbeeld museum bezoeken .

10/10
Kunstgeschiedenis

De cursus is heel divers, daar heb ik ook voor gekozen. De docent die mijn werk beoordeeld reageert snel, adequate en prettig.

10/10
Kunstgeschiedenis

interessante inhoud, uitdagende cursus, motiverend tot meer onderzoek

8/10
Kunstgeschiedenis

Ik heb nog maar enkele lessen gehad/voltooid. Leerzaam, soms wat lastig de opgaven zo goed mogelijk te doen. Dit vooral ook omdat ik soms de neiging heb enkele aspecten van de betreffende les weer wat te vergeten; niet alle onderwerpen zijn immers even interessant maar horen wel bij kunstgeschiedenis, een heel brede materie. Dus 'opheldering' zoeken, al dan niet via de les of via internet. Kortom, alles moet groeien!

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift Kunstgeschiedenis

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).
 

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Leer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de cursus Kunstgeschiedenis uitstekend te combineren met een drukke baan of met andere hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd leren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Volg je een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-cursussen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke begeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met de cursus Kunstgeschiedenis, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde cursus volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur cursus Kunstgeschiedenis

De cursus Kunstgeschiedenis heeft eens studieduur van 9 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Kunstgeschiedenis

€299,00 €269,10
of  9x 33,30
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!

€299,00 €269,10
of  9x 33,30
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Met persoonlijke begeleiding
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

De cursus is heel divers, daar heb ik ook voor gekozen. De docent die mijn werk beoordeeld reageert snel, adequate en prettig.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!