Genealogie (Stamboomkunde)  

Nú met GRATIS tablet Tijdelijk 10% korting
Genealogie (Stamboomkunde)
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
€319,00
287,10
of 
4 x €75,60
4.4/5

Beoordeeld door 15 student(en)

 • Met begeleiding van genealoog
 • Praktijkgerichte cursus
 • Creëer je eigen stamboom
 • Afronding: NHA-getuigschrift
 • Studieduur: 4 maanden
ALGEMEEN

Ontdek je afkomst met de cursus Genealogie

Wie zijn je voorouders? Wat betekent je achternaam? Heb je meer familieleden dan je nu kent? Ontrafel de geheimen van je familiegeschiedenis.

Je familiegeschiedenis ontrafelen? Volg de cursus Genealogie. Genealogie, ook wel stamboomonderzoek genoemd, brengt je familiegeschiedenis dichterbij.  Merk hoe rijk je familiegeschiedenis is. Hoe dieper je de geschiedenis in gaat, hoe meer je ontdekt. Ben je van adellijke komaf? Is er een link met een beroemdheid?

Onderzoeksmethoden

De cursus begint met uitleg over het begrip genealogie. Je leert onderzoeksmethoden kennen en maakt je veelgebruikte symbolen en vaktaal eigen. Maak kennis met genealogische verenigingen, ontdek welke mensen en instanties je helpen bij een genealogisch onderzoek en leer gegevens op je computer bewaren en organiseren.

Grafstenen

Ga aan de slag. Duik de geschiedenis in. Volg de verhalen. Zoek naar grafstenen van overleden familieleden, vind geboorteaktes en foto's. Je leert hoe je efficiënt in bijvoorbeeld gemeentelijke archieven zoekt. Haal informatie uit registers van de burgerlijke stand en de kerk. Ontdek nog niet eerder geraadpleegde informatie. Vergroot ook je digitale slagkracht. Leer met Genealogie hoe je online bronnen kunt raadplegen. Bereik stap voor stap het einddoel: het volledige overzicht van je familiegeschiedenis. Gedetailleerd en volledig indien mogelijk.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Genealogie (Stamboomkunde)

Je start de cursus met uitleg over genealogie. Verschillende onderzoeksmethoden worden behandeld, je leert over symbolen die veel gebruikt worden en maakt kennis met genealogische verenigingen. Vervolgens wordt het genealogisch onderzoeksproces onder de loep genomen. Je leert welke bronnen hiervoor beschikbaar zijn en waarom bewijsvoering van belang is.

Gedurende een stamboomonderzoek worden bevindingen bijgehouden en verwerkt. Met deze uitgebreide cursus leren wij je over persoonskaarten en gezinskaarten die hiervoor kunnen worden gebruikt. Wist je bijvoorbeeld dat voor stamboomonderzoek ook genealogische software kan worden gebruikt? Je leert tijdens de cursus bovendien de verzamelde gegevens te organiseren op jouw computer.

Naar een familiegeschiedenis

Je einddoel is natuurlijk: het gedetailleerd in kaart brengen van jouw gehele familiegeschiedenis! Maar voordat we zover zijn, zetten we eerst goed uiteen wat een familiegeschiedenis nu precies is. Om je familiegeschiedenis zo goed mogelijk in kaart te brengen, is het van belang om alle feiten goed op een rijtje te krijgen. We leren je daarom hoe en waar te zoeken in de gemeentearchieven, de regionale geschiedenis en algemene geschiedenis van jouw familie. Zo ontstaat een totaaloverzicht van de gebeurtenissen uit de tijd dat jouw familie is ontstaan.

De eerste stappen

Na de inleiding leren we je hoe je echt de eerste spannende stappen neemt naar de genealogie van jouw familie. Je duikt het familiearchief in, 'volgt de verhalen' en zoekt bijvoorbeeld grafstenen op van overleden familieleden. Je leert ook hoe je op een efficiënte manier interviewt, zodat je in persoonlijke gesprekken de nodige informatie verzamelt. Naast het interviewen van personen leren we je ook hoe je de juiste informatie uit registers van de burgerlijke stand en de kerk haalt. Vaak ligt hier een schat aan informatie opgeslagen, die nog niet is geraadpleegd.

Stamboomonderzoek betekent niet alleen een duik in de geschiedenis. Ook online zijn de nodige actuele bronnen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan social media (facebook, Linkedin, fora, e.d.). Uiteraard kun je deze media ook inzetten voor jouw onderzoek. Wij leren je stap voor stap hoe deze middelen in te zetten en de betrouwbaarheid daarvan te toetsen. 

Familienaam 

Het is bekend dat vroeger sommige ambachtelijke beroepen hebben geleid tot het vormen van een achternaam, zoals Bakker of Smit. Hoe is jouw achternaam ontstaan? Hoe is jouw familienaam verspreid? Misschien heeft jouw familie ook een wapen of zegel. Misschien vind je wel aanleiding in jouw onderzoek om een nieuw familiewapen te registreren!

Migratie 

Misschien komt jouw familie van een ver land en wil je de migratiegeschiedenis induiken. Ook hier zijn verschillende bronnen beschikbaar waarmee we je laten kennismaken. Uit oude familiefoto's of postkaarten kun je waarschijnlijk ook al informatie halen.
  

DNA 

Als je ver terug bent gegaan in de tijd, kom je misschien in aanraking met DNA-onderzoek. We leggen uit wat dit precies inhoudt, welke terminologie hierbij hoort en wat je eruit kunt leren.

Aan het eind van deze boeiende cursus heb je alle kennis in huis om jouw eigen genealogisch onderzoek in te stellen en jouw familiegeschiedenis te achterhalen. Je zult zien dat de cursus Genealogie niet alleen jou, maar ook je familie veel plezier zal brengen!

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Genealogie (Stamboomkunde), afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

8/10
Genealogie (Stamboomkunde)

Deze Cursus is een leuke aanvulling als je interesse hebt in de hobby stamboomkunde. Je leert handige weetjes en goede tips.

10/10
Genealogie (Stamboomkunde)

Sinds kort ben ik de cursus genealogie stamboomkunde gaan doen. Ik vind het lesmateriaal mooi en duidelijk gemaakt. Ook krijg ik snel reactie op mijn ingestuurde huiswerk met een duidelijke featback. Ik zou ook in de toekomst zo weer een cursus volgen.

10/10
Genealogie (Stamboomkunde)

Ik vind de cursus genealogie erg leuk om te doen. De huiswerkopgaven worden snel nagekeken en de hoge cijfers geven natuurlijk ook een erg voldaan gevoel.

10/10
Genealogie (Stamboomkunde)

De theorie is duidelijk, het toepassen in de praktijk is een heel ander ding. Online dingen opzoeken lukt wel, maar ik ben nog niet klaar om naar instanties te gaan om fysieke aktes op te vragen.

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift Genealogie (Stamboomkunde)

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).
 

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Leer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de cursus Genealogie (Stamboomkunde) uitstekend te combineren met een drukke baan of met andere hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd leren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Volg je een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-cursussen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke begeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met de cursus Genealogie (Stamboomkunde), stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde cursus volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur cursus Genealogie

De cursus Genealogie heeft een studieduur van 4 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Genealogie (Stamboomkunde)

€319,00 €287,10
of  4x 75,60
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!

€319,00 €287,10
of  4x 75,60
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Met persoonlijke begeleiding
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Sinds kort ben ik de cursus genealogie stamboomkunde gaan doen. Ik vind het lesmateriaal mooi en duidelijk gemaakt. Ook krijg ik snel reactie op mijn ingestuurde huiswerk met een duidelijke featback. Ik zou ook in de toekomst zo weer een cursus volgen.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!