Gratis studiegids

Omscholen

 

De ultieme gids over omscholen

Vind jouw nieuwe carrièrepad!

 

Je wilt meer voldoening halen uit je werk, maar je merkt dat je huidige baan niet langer bij je past. Misschien ben je toe aan een nieuwe uitdaging, of misschien biedt jouw vakgebied simpelweg niet genoeg werkgelegenheid meer. Wat jouw reden ook is, omscholen kan de oplossing zijn!

 Door jezelf te omscholen naar een andere carrière, ook wel bekend als een carrièreswitch, krijg je de kans om je vaardigheden te ontwikkelen, nieuwe uitdagingen aan te gaan en jouw droombaan te vinden.

 

 

Het is begrijpelijk dat omscholen een grote stap lijkt, maar het kan ook een fantastische kans zijn om te groeien en jezelf opnieuw uit te vinden. Het kan soms lastig zijn om te weten waar je moet beginnen, daarom hebben wij deze informatiepagina gemaakt. Hier vind je antwoorden op al jouw vragen over omscholing, van de voordelen en de financieringsmogelijkheden tot de verschillende opleidingen en programma's die beschikbaar zijn.

Dus, ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging en wil jij jezelf omscholen naar een andere carrière? Lees dan verder en ontdek alles wat je moet weten over omscholen!

 

Waarom omscholing jou verder kan helpen

Als jij op zoek bent naar meer voldoening in je werk, dan is het misschien tijd om na te denken over een carrièreswitch door middel van omscholing. Omscholen is een slimme manier om jouw carrièremogelijkheden te vergroten en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Maar waarom zou jij jezelf eigenlijk moeten omscholen?

Ten eerste kan het een geweldige manier zijn om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Als jouw huidige baan geen mogelijkheden biedt om jouw vaardigheden te verbeteren of als je je vaardigheden wilt uitbreiden naar een ander vakgebied, dan kan omscholing de oplossing zijn. Met omscholing kun jij jezelf klaarstomen voor nieuwe carrièremogelijkheden en jouw toekomstbestendigheid vergroten.

Daarnaast kan het helpen om jouw kansen op werk te vergroten. Als jouw huidige baan geen baanzekerheid biedt of als jouw vakgebied minder werkgelegenheid heeft dan je zou willen, kan omscholen naar een ander beroep de uitkomst bieden. In veel sectoren zijn er krapteberoepen waar veel kansen liggen voor werkzoekenden.

Door jouw vaardigheden en kennis uit te breiden naar andere gebieden, vergroot jij jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt en vergroot je ook nog eens jouw salarisvooruitzichten.

 

Je bent niet de enige! 

 Tienduizenden mensen per jaar scholen zich om

Een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau geeft aan dat ongeveer 1 op de 10 werkende Nederlanders in de leeftijd van 25 tot 65 jaar zich bezighoudt met omscholing of bijscholing.

Dit betekent dat er elk jaar tienduizenden mensen zijn die zich omscholen of bijscholen om hun carrièremogelijkheden te verbeteren.

 

De voordelen van omscholing

Als jij op zoek bent naar nieuwe uitdagingen en meer voldoening in je werk, dan kan omscholing de sleutel zijn tot jouw succes. Er zijn veel voordelen aan het omscholen naar een nieuwe carrière, waaronder:

 

                                        Betere carrièremogelijkheden: Omscholen kan jouw carrièremogelijkheden vergroten door jouw vaardigheden en kennis uit te breiden naar nieuwe vakgebieden. Dit kan jouw kansen op werk vergroten en jouw salarisvooruitzichten verbeteren.
                                           
                                        Flexibiliteit: Met omscholing kun jij een carrière kiezen die beter past bij jouw behoeften en interesses. Dit kan betekenen dat jij meer flexibiliteit hebt in jouw werkuren, jouw werklocatie en jouw takenpakket.
                                           
                                        Persoonlijke groei: Omscholing biedt de kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en te groeien als persoon. Dit kan bijdragen aan jouw zelfvertrouwen, motivatie en persoonlijke voldoening.
                                           
                                        Toekomstbestendigheid: Door carrièreswitch te maken naar een vakgebied waar de vraag naar vaardigheden groot is, vergroot jij jouw kansen op werk in de toekomst. Zo ben jij beter voorbereid op veranderingen in de arbeidsmarkt en verhoog jij jouw inzetbaarheid.
                                           
                                        Passie: Door te kiezen voor een carrière die beter past bij jouw passies en interesses, kan jij meer plezier en voldoening halen uit jouw werk. Hierdoor kan werk voelen als minder 'werk' en meer voldoening geven.

 

Een carrièreswitch kan een slimme keuze zijn voor jouw toekomst. Het biedt nieuwe carrièremogelijkheden, flexibiliteit, persoonlijke groei, toekomstbestendigheid en passie. Aarzel dus niet om de stap te zetten en ontdek wat omscholing voor jou kan betekenen!

 

Waar te beginnen?

Het idee van omscholen kan ontmoedigend lijken, vooral als je niet weet waar te beginnen. Maar maak je geen zorgen, wij hebben een paar tips om jou te helpen bij het plannen van jouw omscholing!

 

Tip 1: Sterke punten en interesses

Ten eerste, identificeer jouw sterke punten en interesses. Het is belangrijk om een carrière te kiezen die past bij jouw persoonlijke vaardigheden, interesses en waarden. Door te beginnen met het identificeren van wat jij goed kan en wat jij leuk vindt om te doen, kan jij gerichter zoeken naar carrièremogelijkheden die passen bij jouw unieke talenten.

 

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Met een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) stel je eenvoudig en resultaatgericht doelen op. Je onderzoekt waar je sterke punten liggen en wat je interesses zijn. Een POP helpt je bij je keuze voor omscholing wanneer je nog niet precies weet wat je wilt.

Hoe schrijf je een Persoonlijk Ontwikkelingsplan? Bekijk het uitgebreide stappenplan inclusief voorbeelden.

 

Persoonlijk Ontwikkelingsplan opstellen » 

 

Tip 2: Carrièremogelijkheden

Daarnaast is onderzoek doen naar carrièremogelijkheden essentieel. Neem de tijd om verschillende carrières te onderzoeken die passen bij jouw interesses en vaardigheden. Hierbij kan het nuttig zijn om te praten met mensen die werkzaam zijn in die carrière en om online te zoeken naar informatie over de vereiste vaardigheden, opleidingen en salarisvooruitzichten.

Wanneer je eenmaal een idee hebt van de carrièremogelijkheden die passen bij jouw interesses en vaardigheden, kan je beginnen met het plannen van jouw opleiding of programma. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de duur, de kosten en de financieringsmogelijkheden van de opleiding.

 

Tip 3: Financiering

Als het gaat om de financiering van jouw opleiding, zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar. Zo kan je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor studiefinanciering, studieleningen, beurzen of belastingvoordelen. Hierbij is het belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en de kosten die verbonden zijn aan deze financieringsmogelijkheden.

 

Waar liggen goede kansen?

Wil jij weten waar goede kansen liggen voor een carrièreswitch door middel van omscholing? Er zijn veel vakgebieden waarin er vraag is naar gekwalificeerde professionals, zoals de zorg, technologie en duurzaamheid.

Daarnaast zijn er veel mogelijkheden in de digitale sector, zoals data-analyse, cybersecurity en webdevelopment.

Ontdek de carrièremogelijkheden die passen bij jouw vaardigheden en interesses en maak de stap naar een nieuwe uitdaging met omscholing.

 

 

Volg je hart

Je moet natuurlijk altijd je hart volgen. Misschien is werken in de zorg niets voor jou? Misschien is jouw droom wel om makelaar te worden en alles te leren over de nieuwe omgevingswet? Ga ervoor! Makelaar worden op latere leeftijd door middel van omscholing is gewoon haalbaar. Ook voor jou! 

Of je nu natuurcoach wil worden, schrijver of vormgever; het is allemaal mogelijk. Zolang je die eerste stap maar zet.

 

Veel gestelde vragen over omscholen: 

 

1) Waarom zou ik moeten overwegen om mezelf om te scholen?

Er zijn verschillende redenen om te overwegen om jezelf om te scholen, zoals het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden om je kansen op werk te vergroten, het verkennen van een nieuw carrièrepad om meer voldoening te vinden in je werk, of het aanpassen aan veranderingen in de arbeidsmarkt. Omscholing kan een geweldige manier zijn om jezelf opnieuw uit te vinden en nieuwe mogelijkheden te verkennen.

 

2) Hoe kan ik ontdekken welke carrière het beste bij me past?

Er zijn verschillende manieren om te ontdekken welke carrière het beste bij je past, zoals het beoordelen van je vaardigheden, interesses en waarden, het onderzoeken van verschillende carrièremogelijkheden, het spreken met mensen in de industrie en het doen van stages of vrijwilligerswerk. Het is belangrijk om een carrière te vinden die bij je past, zodat je gelukkig en succesvol kunt zijn in je werk. 

Weet je niet precies wat jouw sterke en zwakke punten zijn? Of waar precies jouw interesses en vaardigheden liggen? Stel dan een Persoonlijk Ontwikkelingsplan op. Aan de hand van de SMART methode leer je doelen op te stellen. Dit gaat je helpen om jouw talenten te ontdekken. Ideaal als je denkt aan een carrièreswitch, maar nog niet goed weet wat je wilt. 

 

3) Wat zijn de kosten van omscholing en hoe kan ik deze betalen?

De kosten van omscholing kunnen variëren, afhankelijk van de opleiding of het programma dat je kiest. Sommige opleidingen kunnen duur zijn, terwijl andere minder kosten. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar, zoals studieleningen, beurzen, subsidies en belastingvoordelen. 

 

4) Kan ik tijdens het omscholen nog steeds werken of moet ik stoppen met mijn huidige baan?

Het hangt af van de specifieke opleiding of het programma dat je kiest en je persoonlijke omstandigheden. De opleidingen van NHA kun je gemakkelijk naast je eigen baan volgen. Het is dus niet nodig om je huidige baan op te zeggen wanneer je een carrièreswitch ambieert. 

Wanneer je kiest voor een opleiding van NHA kun je tevens op ieder moment met je studie beginnen. Je leert in je eigen tempo en in je eigen omgeving. Je bent niet gebonden aan vaste lestijden. Wel heb je de beschikking over een vakbekwame docent die jou verder helpt. Je persoonlijk docent kijkt je huiswerk na en geeft je tips. Zo weet je zeker dat je op de goede weg bent met je omscholing. 

 

5) Zijn er specifieke opleidingen of programma's die ik moet volgen om mezelf om te scholen naar een nieuwe carrière?

Er zijn verschillende opleidingen en programma's beschikbaar voor mensen die zich willen omscholen naar een nieuwe carrière. Het type opleiding dat je moet volgen, hangt af van de specifieke carrière die je nastreeft en je eerdere werkervaring en opleidingsniveau. Sommige opleidingen zijn gericht op specifieke beroepen, terwijl andere algemene vaardigheden bieden die van toepassing zijn op meerdere carrières. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar de verschillende opties en te praten met mensen

 

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek

Zij gingen je voor!

Lees de inspirerende verhalen van Anna en Martin

Ontzettend veel mensen denken aan een carrièreswitch en toch zijn er maar weinig mensen die de stap écht durven te nemen. Zie jij ook op tegen het traject van omscholing? Lees dan de inspirerende verhalen van Anna en Martin. Zij ging je voor en waagde de sprong. Beiden volgden ze een opleiding van NHA en maakte een carrièreswitch. En dat pakte bijzonder goed uit!

 

"Dit had ik een jaar geleden niet durven dromen" - Martin

  

Anna

Van Afdelingsdirecteur naar Gewichtsconsulente

 

"Ik voel me als een vis in het water. Stress behoort tot de verleden tijd."

 

  

Martin

Van ICT'er naar Coach voor Hoogbegaafden

"Op basis van de studie schreef ik zelfs een boek. Dat had ik een jaar geleden niet durven dromen."

 

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!