Gratis studiegids

Smart doelen stellen

 

SMART doelen stellen: stap voor stap uitleg

Slimme doelen stellen is essentieel voor succes. Dat is waarom de SMART methode zo populair én effectief is. Ongeacht of je nu een persoonlijk project of een zakelijk doel hebt, het werken met de SMART techniek helpt je om sneller je doelen te bereiken. Sluit je aan bij de vele professionals die al profiteren van de SMART aanpak. Het formuleren van je doelen via SMART is een praktische stap richting het bereiken van je ambities.

 

SMART doelen opstellen

 

Doelen stellen doe je dus met SMART. Maar wat houdt dat precies in? En waar staat ‘SMART’ voor? Wij leggen het je graag uit. Daarnaast geven we je meerdere SMART doelen voorbeelden.

 

Waar staat SMART voor?

Laten we bij het begin beginnen. Want waar staat SMART voor?

De letters SMART staan voor:

                 S - Specifiek (Specific)

                 M - Meetbaar (Measurable)

                 A - Acceptabel (Achievable)

                 R - Realistisch (Realistic)

                 T - Tijdgebonden (Time-bound)

Nu je dit weet is het al iets duidelijker hoe je smart doelen opstelt. Maar later we wat dieper induiken op de SMART methode.

 

Wat zijn SMART doelen?

SMART-doelen zijn specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdgebonden doelen die worden gebruikt om de effectiviteit van doelstellingen en actieplannen te verbeteren. De SMART-doelstellingenmethode is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat doelen helder en duidelijk zijn, en dat er meetbare criteria zijn vastgesteld om de voortgang en het succes van het doel te bepalen.

Hieronder vind je een korte beschrijving van elk aspect van SMART-doelen:

 

      Specifiek:

            Het doel moet duidelijk en specifiek zijn, zodat het voor iedereen begrijpelijk is wat er moet worden bereikt.

      Meetbaar: 

            Het doel moet meetbaar zijn, zodat de voortgang kan worden gevolgd en beoordeeld.

      Acceptabel: 

           Het doel moet haalbaar zijn, zodat het realistisch is om het doel te bereiken binnen de gestelde tijd.

      Realistisch: 

            Het doel moet realistisch zijn voor jou. Is het echt mogelijk om jouw doel te behalen?

      Tijdgebonden: 

            Het doel moet een specifieke einddatum hebben, zodat er een tijdslimiet is voor de voltooiing van het doel.

 

Door SMART doelen te stellen, kunnen je doelstellingen beter beheren, prestaties meten en bijsturen waar nodig.

 

"De SMART methode is gemakkelijk te begrijpen en toe te passen.

Zo haal je je doelen sneller dan ooit tevoren."

 

Waarom de SMART methode zo goed werkt

De SMART-methode is zo effectief omdat het je helpt om je doelen concreet en meetbaar te maken. Het maakt niet uit of je doel nu is om een nieuwe taal te leren, een marathon te lopen of een deadline op het werk te halen, de SMART-methode werkt voor alles!

Met de SMART-methode maak je jouw doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en tijdgebonden. Dit betekent dat je doelen realistisch zijn en dat je op de goede weg bent om ze te bereiken. Het stelt je ook in staat om je vooruitgang bij te houden en aan te passen waar nodig. Door deze methode te gebruiken, zul je jouw doelen veel sneller bereiken dan je ooit voor mogelijk had gehouden!

Dus, waarom werkt de SMART-methode zo goed? Het is simpel, het is gemakkelijk te begrijpen en toe te passen, en het zorgt ervoor dat je doelen niet alleen duidelijk zijn, maar ook meetbaar en haalbaar. Gebruik de SMART-methode en bereik jouw doelen sneller dan ooit tevoren!

 

Smart doelen infographic

 

"Van topatleet tot succesvolle sportondernemer"

Jorrit, fulltime accountmanager en vader,  volgde de opleiding Personal Trainer:
"Al van jongs af aan droomde ik ervan om mijn eigen onderneming in de sportwereld op te zetten. Dankzij het stellen van SMART-doelstellingen heb ik deze droom kunnen realiseren. Tot mijn drieëntwintigste was ik een professionele shorttracker. Hierdoor is sport voor mij meer dan alleen een activiteit; het maakt me gelukkig en houdt me fit. Ik merkte dat mensen me vaak om sportadvies vroegen. Dit deed ik altijd met plezier, vrijwillig, omdat ik het geweldig vond om anderen te helpen met mijn kennis en ervaring."

Lees het hele verhaal van Jorrit »

 

Uitgelegd: SMART doelen inclusief voorbeelden

Laten we nu iedere letter van SMART verder uitlichten. Op die manier heb je een duidelijk beeld waar iedere letter voor staat. Ook geven we je alvast een aantal SMART doelen voorbeelden met de specifieke letter uit de SMART methode.

 

Specifiek

Wanneer je je SMART-doelen formuleert, is het van cruciaal belang om ze specifiek te maken. Een specifiek doel is duidelijk gedefinieerd en laat geen ruimte voor interpretatie of verwarring. Als je jouw doelen specifiek formuleert, zul je veel sneller vooruitgang boeken en gerichter kunnen werken.

 

Voorbeelden specifiek SMART doel

Stel je voor dat je jouw bedrijf wilt laten groeien, een ambitie die velen delen. Maar hoe zet je deze algemene doelstelling om in een tastbaar resultaat? 

SMART specifiekHet SMART formuleren van dit doel zou er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien:

 

"Het vergroten van het aantal klanten met 25% binnen 6 maanden door middel van gerichte marketingcampagnes".

 

Dit doel geeft je niet alleen een duidelijk tijdspad en een concrete actie om te volgen, maar een vergroting van 25% binnen 6 maanden maakt het doel ook specifiek en meetbaar. 

Een ander voorbeeld van een specifiek doel kan zijn om binnen een jaar een nieuwe taal te leren, zoals Frans. Dit is een specifiek doel, omdat het duidelijk is wat er moet worden bereikt en binnen welke tijdslimiet. Je kunt dit doel SMART formuleren door het meetbaar te maken, bijvoorbeeld door te zeggen dat je binnen een jaar een niveau B1 moet bereiken in de Franse taalvaardigheid.

 

Meetbaar

Een ander belangrijk aspect van SMART-doelen is dat ze meetbaar moeten zijn. Dit betekent dat je een manier moet hebben om je voortgang te meten en te beoordelen of je al dan niet op de goede weg bent om jouw doel te bereiken.

Een meetbaar doel moet een specifiek cijfer, percentage of ander meetbaar resultaat hebben waarmee je je vooruitgang kunt bijhouden.

 

Voorbeelden

Een voorbeeld van een meetbaar doel is bijvoorbeeld om je omzet te verhogen met 10% in de komende 3 maanden. Dit doel is meetbaar omdat je jouw omzet kunt meten en kunt beoordelen of je al dan niet op schema ligt om het doel te bereiken.

Een ander voorbeeld van een meetbaar doel kan zijn om 5 kilo af te vallen in de komende 2 maanden. Dit doel is ook meetbaar, omdat je jouw gewicht kunt meten en kunt beoordelen of je al dan niet vooruitgang hebt geboekt.

Door meetbare doelen te stellen, kun je jouw voortgang bijhouden en de SMART-methode effectiever gebruiken om jouw doelen te bereiken. Als je doelen SMART formuleert, is het belangrijk om meetbare criteria vast te stellen om je vooruitgang te kunnen beoordelen. Op deze manier kun je gericht werken om jouw doelen te bereiken en weet je wanneer je jouw doel hebt bereikt.

 

Acceptabel

Bij het stellen van SMART-doelen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw doelen acceptabel zijn. Een acceptabel doel betekent dat het realistisch is om het doel te bereiken met jouw beschikbare middelen en de gestelde tijdslimiet. 

Je moet zelf achter je doel staan en er vertrouwen in hebben. Wil je partner dat je stopt met roken? Het is een mooi doel om te stoppen met roken, maar wanneer je er zelf niet achter staat, dan is de kans klein dat je je doel haalt. 

 

Voorbeelden

Een voorbeeld van een onhaalbaar doel kan zijn om binnen een maand vloeiend Chinees te spreken als je nog nooit eerder Chinees hebt geleerd.  En je staat eigenlijk helemaal niet achter dit doel. Van je werkgever moet je kunnen communiceren met die Chinese zakenpartner, die ook perfect Engels spreekt. Het is belangrijk om realistisch te zijn bij het stellen van doelen. Je moet er zelf achter staan, omdat onhaalbare doelen tot teleurstelling en frustratie kunnen leiden.

SMART acceptabelEen voorbeeld van een acceptabel doel is om een boek te schrijven in acht maanden, mits je hier dagelijks een aantal uur aan kan werken.

Dit doel is haalbaar omdat het realistisch is om binnen acht maanden een boek te schrijven, mits je voldoende tijd en motivatie hebt om eraan te werken. Én je heel graag een boek wilt schrijven.

Door haalbare doelen te stellen, blijf je gemotiveerd en geïnspireerd om jouw doelen te bereiken. SMART-doelen helpen je om acceptabele doelen te stellen, en om op schema te blijven om ze te bereiken. Door doelen acceptabel te maken, kun je jouw zelfvertrouwen vergroten en meer succes behalen bij het nastreven van jouw doelen.

Als je SMART-doelen stelt, zorg er dan voor dat ze acceptabel zijn. Acceptabele doelen kunnen je helpen om succes te behalen en motivatie te behouden gedurende het hele proces. Door acceptabele doelen te stellen, kun je jouw doelen gemakkelijker bereiken en het beste uit jezelf halen.

 

Realistisch

Realistisch is het volgende woord uit de SMART formule. Wanneer je SMART-doelen stelt, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze realistisch zijn. Dit betekent dat jouw doelen echt een kans van slagen hebben. 

Voorbeelden

Een voorbeeld van een realistisch doel kan zijn om een nieuwe vaardigheid te leren die belangrijk is voor jouw carrièreontwikkeling. Je wilt bijvoorbeeld binnen 6 maanden leren hoe je goede presentaties geeft.

Dit doel isSmart realistisch realistisch omdat hij goed mogelijk is om binnen 6 maanden te leren presenteren. Mits je hier tijd insteekt. Zo kun je een cursus Presenteren volgen om je vaardigheden te verbeteren.

Een ander voorbeeld van een realistisch doel kan zijn om over 1 jaar de trotse eigenaar te zijn van een eigen webshop. Wanneer je hier tijd in investeert, is het realistisch dat je over 1 jaar een eigen webshop hebt. 

Door realistische doelen te stellen, kun je gericht werken aan de doelen die voor jouw persoonlijke of professionele ontwikkeling het belangrijkst zijn. SMART-doelen helpen je om realistische doelen te stellen en om jouw voortgang bij te houden bij het bereiken van deze doelen.

 

Tijdgebonden

Een belangrijk aspect van SMART-doelen is dat ze tijdgebonden zijn. Dit betekent dat je een specifieke deadline moet stellen voor het bereiken van jouw doel. Door jouw doelen tijdgebonden te maken, blijf je gemotiveerd en kun je jouw voortgang bijhouden.

 

SMART tijdgebondenVoorbeelden

Een voorbeeld van een tijdgebonden doel kan zijn:

 

“Het leren van een nieuwe taal binnen twee jaar.”

 

 

Dit doel is tijdgebonden omdat het een specifieke deadline heeft voor het bereiken van het doel.

Een ander voorbeeld van een tijdgebonden doel kan zijn om binnen zes maanden een bepaald aantal nieuwe klanten aan te trekken. Ook dit doel is tijdgebonden omdat het een deadline heeft voor het bereiken van het doel.

 

SMART formuleren: zo doe je dat

SMART formuleren is een eenvoudige en effectieve manier om jouw doelen te stellen en te bereiken. Om SMART-doelen te formuleren, moet je ervoor zorgen dat ze Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn.

Dit betekent dat je jouw doelen zo specifiek en meetbaar mogelijk moet maken, zodat je jouw voortgang kunt bijhouden en kunt beoordelen of je al dan niet op de goede weg bent.

Je moet er ook voor zorgen dat jouw doelen haalbaar (acceptabel) en realistisch zijn voor jouw persoonlijke of professionele ontwikkeling, en dat ze een specifieke deadline hebben voor het bereiken van het doel.

SMART-doelen formuleren helpt je om gericht te werken aan de doelen die het belangrijkst zijn voor jouw succes, en om efficiënter te werken om jouw doelen te bereiken. Door SMART-doelen te formuleren, kun je jouw doelen helder en concreet maken, en het beste uit jezelf halen om ze te bereiken.

 

Smart methode

 

10x SMART doelen voorbeelden

Graag geven we je nog een aantal SMART doelen voorbeelden. Aan de hand van deze voorbeelden is het voor jou makkelijker om er een voor jezelf op te stellen.

 

1.      

Binnen 6 maanden mijn kennis van Adobe Photoshop verbeteren door het volgen van een online cursus, zodat ik professionele en aantrekkelijke grafische ontwerpen kan maken voor mijn werkgever.

         
2.       

Tegen het einde van het kwartaal, mijn omzet verhogen met 15% ten opzichte van het afgelopen kwartaal, door het aannemen van 2 nieuwe verkopers en het actief benaderen van potentiële klanten in mijn werkgebied.

         
3.      

Binnen 3 maanden mijn hardloopafstand verhogen tot 10 kilometer door het volgen van een specifiek trainingsschema en het wekelijks deelnemen aan een georganiseerde loopwedstrijd.

         
4.      

Binnen een jaar een certificering behalen voor projectmanagement door het volgen van een erkende cursus, het bijwonen van conferenties en het behalen van praktijkervaring in het leiden van projecten.

         
5.      

Binnen 3 maanden mijn gewicht verminderen met 5 kilogram door het volgen van een gezond dieet en wekelijks deelnemen aan krachttraining en cardio-oefeningen.

         
6.      

Binnen 6 maanden een nieuw product lanceren door het ontwikkelen van een prototype, het testen van het product bij potentiële klanten en het opzetten van een marketingcampagne om de verkoop te stimuleren.

         
7.      

Binnen een jaar een nieuwe baan vinden als grafisch ontwerper bij een gerenommeerd bedrijf door het opstellen van een up-to-date portfolio, een cursus grafisch vormgever volgen om op mijn cv te vermelden, het deelnemen aan netwerk-evenementen en het actief zoeken naar vacatures.

         
8.      

Binnen 6 maanden mijn kennis van de Spaanse taal verbeteren tot een conversatie niveau door een cursus Spaans te volgen, het regelmatig oefenen met native speakers en het kijken van Spaanse films en tv-series.

         
9.       Binnen 3 maanden mijn verkoopvaardigheden verbeteren door het deelnemen aan een sales training, het opstellen van een persoonlijk verkoopplan en het ontvangen van feedback van mijn leidinggevende.
         
10.      

Binnen een jaar mijn websitebezoekers verhogen met 30% door het volgen van een SEO cursus, het regelmatig posten van waardevolle content en het adverteren op sociale media.

 

Persoonlijk ontwikkelingsplan

Het opstellen van SMART-doelen is een belangrijke stap bij het formuleren van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Een POP is een document waarin je jouw persoonlijke doelen en ontwikkelingsbehoeften beschrijft en hoe je deze doelen wilt bereiken.

SMART-doelen helpen je om jouw doelen helder en specifiek te formuleren, zodat je gericht kunt werken aan het verbeteren van jouw vaardigheden en het behalen van jouw doelen.

Door SMART-doelen op te nemen in jouw POP, kun je jouw voortgang bijhouden en ervoor zorgen dat je op schema blijft om jouw doelen te bereiken. Het opstellen van een POP met SMART-doelen kan je helpen om jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling te ondersteunen, en om het beste uit jezelf te halen.

Wij hebben een uitgebreid stappenplan voor het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor je opgesteld. Klik op onderstaande button voor de uitleg inclusief een gratis te downloaden voorbeeld POP.

 

Een succesvol Persoonlijk Ontwikkelingsplan opstellen 

Ontdek hoe je in slechts 5 simpele stappen succesvol een Persoonlijk Ontwikkelingsplan opstelt. Bekijk de voorbeelden en ga zelf aan de slag.

 

Persoonlijk Ontwikkelingsplan opstellen »

   

 

 

 

SMART-doelen: De sleutel tot succesvolle carrièreontwikkeling

Het stellen van SMART doelen is een eenvoudige, maar effectieve manier om gericht te werken aan jouw persoonlijke of professionele ontwikkeling. Door jouw doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden te maken, kun je jouw voortgang bijhouden en ervoor zorgen dat je op schema blijft om jouw doelen te bereiken.

Het opstellen van SMART doelen kan je helpen om jouw zelfvertrouwen te vergroten, jouw motivatie te behouden en jouw succes te vergroten. De SMART-methode kan toegepast worden op verschillende aspecten van het leven, waaronder persoonlijke ontwikkeling, carrièreontwikkeling en gezondheid en welzijn.

Door SMART doelen te stellen en deze te gebruiken als leidraad voor jouw acties, kun je het beste uit jezelf halen en jouw doelen op een efficiënte manier bereiken. Gebruik de SMART methode vandaag nog en begin met het formuleren van jouw eigen SMART doelen om jouw persoonlijke of professionele ontwikkeling te ondersteunen.

 

 Wist je dat het opstellen van SMART doelen je ook kan helpen bij het afronden van een studie? 

Bekijk hier ons hele aanbod >

 

smart formuleren

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Bij deze opleidingen hebben anderen hun ambitie gevonden

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!