Gratis studiegids

Doelen stellen én bereiken: zo doe je dat! 

Leestijd: 4 Minuten

Wil jij graag meer uit het leven halen? Wil je je tijd zinvol besteden en de resultaten zien waar je naar op zoek bent? Dan is het tijd om doelen te stellen! Het stellen van doelen geeft je een steuntje in de rug en helpt je om beslissingen te maken die je steeds een stapje dichter bij je doel brengen. Wil jij succesvol doelen stellen én bereiken? Lees dan snel verder!
 

 
Het geheim van succesvolle mensen is dat zij zichzelf doelen stellen. Zakenmensen, ondernemers en topsporters hebben deze eigenschap met elkaar gemeen. Maar wat zijn doelen precies en hoe stel je nou goede doelen?
  

Wat zijn doelen?

Simpel gezegd is een doel een gewenste situatie of een resultaat dat je wilt bereiken. Het is iets waar je naartoe werkt. Je kunt op allerlei gebieden doelen stellen, denk bijvoorbeeld aan werkgerelateerde doelen, gezondheidsdoelen, financiële doelen en persoonlijke doelen. Ook kun je een onderscheid maken tussen korte termijn en lange termijn doelen.

Veel mensen stellen rond de jaarwisseling goede voornemens op, maar hebben moeite met het volhouden van deze doelen. Is het jou niet gelukt om je voornemens vol te houden dit jaar? Gelukkig hoef je niet te wachten tot januari om weer met je doelen aan de slag te gaan. Doelen stellen kan namelijk op elk moment.
 

Waarom doelen stellen?

Iedereen heeft dingen die hij of zij graag zou willen bereiken in het leven. Goede en duidelijke doelen stellen helpt je om sneller en doelgerichter jouw dromen waar te kunnen maken.

Doelen geven je houvast en helpen je om in het dagelijks leven je prioriteiten te bepalen en deze op te volgen met de juiste acties. Zo wordt het bijvoorbeeld ook makkelijker om nee te zeggen tegen dingen die niet aansluiten bij jouw doel.

Ook zorgt het hebben van doelen voor meer motivatie. Doordat je duidelijk voor ogen hebt waarvoor je het doet, zul je merken dat het zetten van stappen richting je doel jou minder moeite kost. Hierdoor kun je meer uit het leven halen.

Doelen stellen kan je ook helpen om je zelfvertrouwen te vergroten. Wanneer je namelijk regelmatig je doelen behaalt, bewijs je daarmee aan jezelf dat jij succesvol bent. Door het bereiken van je doelen krijgt je zelfvertrouwen een boost.

 

Hoe stel je doelen?

Inmiddels is het je wel duidelijk: doelen stellen is ontzettend belangrijk. Maar hoe stel je nou het beste doelen? En misschien nog wel belangrijker, hoe stel je de juiste doelen?

Een goede manier om te beginnen met doelen stellen is door te brainstormen. Probeer jezelf hierbij niet te veel te beperken. Het gaat er nu om wat je wilt bereiken, nog niet hoe je dat gaat doen. Durf te dromen en ontdek wat jij écht zou willen bereiken.  

Als je eenmaal weet aan welke doelen je wilt gaan werken is het opschrijven van je doelen een goede tip die ervoor zorgt dat je je doelen niet uit het oog verliest. Door je doel op te schrijven lijkt het realistischer en wordt de kans dat je je doel behaalt groter. Zorg dat de doelen die je hebt opgeschreven ook ergens zichtbaar zijn zodat je ze regelmatig ziet. 

Een goede methode om je doelen op te schrijven is volgens de SMART methode.
 

Doelen stellen met de SMART methode

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Het is een methode die je helpt om je doelen zo concreet mogelijk te verwoorden. Dit vergroot de kans dat je ze ook daadwerkelijk gaat behalen.
 
 

Specifiek

Zorg dat er geen onduidelijkheid kan bestaan over het doel dat je jezelf stelt. Dan is het makkelijker om je doel te behalen. Definieer je doel dus zo specifiek mogelijk.

Het doel ‘ik wil gezonder leven’ is een doel dat niet specifiek genoeg is. Want wat is gezond precies? Dit kun je specifieker maken door te zeggen ‘ik wil 3 keer per week sporten en doordeweeks elke dag zelf koken met verse producten’.
 

Meetbaar

Ook is het belangrijk dat je je doelen meetbaar maakt. Dan kun je achteraf evalueren en ervaar je pas dat je jouw doelen ook daadwerkelijk behaalt. Bedenk voor jezelf hoe je kunt meten of je jouw doel hebt behaald.

Een voorbeeld: “Ik wil dit jaar 15 boeken lezen.”
 

Acceptabel

Is iedereen die bij het doel betrokken is ermee akkoord? Dit is vooral relevant als het doel in een team behaald moet worden, bijvoorbeeld op je werk. Als niet iedereen op een lijn zit over waar je naartoe werkt, is de kans groot dat het doel niet bereikt zal worden.

Werk je toe naar een persoonlijk doel? Vraag jezelf dan af of het doel voor jezelf aanvaardbaar is. Sta je er zelf achter?
 

Realistisch

Zorg ervoor dat het doel dat je stelt haalbaar is. Dat wil zeggen dat het doel niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk is. Een onbereikbaar of té makkelijk doel werkt namelijk demotiverend.

Binnen een maand het aantal klanten van je bedrijf verdubbelen is bijvoorbeeld niet realistisch. Een groei van 10% in het aantal klanten realiseren in het komende jaar is dan bijvoorbeeld een realistischer doel.
 

Tijdgebonden

Als laatste is het belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt wanneer je het doel wilt bereiken. Een start- en einddatum kunnen je hierbij helpen. Een deadline zorgt ervoor dat het makkelijker is om te plannen wanneer je aan je doel gaat werken. Ook creëert het urgentie. Zonder een einddatum is het makkelijker om je doel uit te stellen.

 

Verschillende soorten doelen

Als we het hebben over doelen is er ook nog een onderscheid te maken in resultaatdoelen, procesdoelen en prestatiedoelen:

   Resultaatdoelen leggen de focus op het eindresultaat dat je wilt bereiken.

Je wilt bijvoorbeeld 5 kilo afvallen, € 3.500,- sparen of 15% meer verkopen. 

   Procesdoelen kijken niet zo zeer naar het eindresultaat, maar juist naar de tussenstappen die je moet zetten om daar te komen. De focus ligt hier meer op het proces. Wat gaat jou helpen om je einddoel te bereiken?

Moet je bijvoorbeeld 3 keer per week gaan hardlopen? Of elke maand 10% van je salaris op een aparte rekening zetten?

   Prestatiedoelen focussen vooral op een bepaalde prestatie die je in de toekomst wilt leveren. 

Je wilt bijvoorbeeld in je volgende vakantie naar Spanje alleen maar in het Spaans communiceren met de locals.
 

Het voordeel aan procesdoelen stellen is dat ze je helpen om een gewoonte te creëren. Met een procesdoel bereik je dus sneller je uiteindelijke doel. Vraag jezelf dus eens af welke tussenstappen jij regelmatig kunt zetten om je einddoel te bereiken.  
 

Doelen stellen en reflecteren

Om te voorkomen dat je overweldigd wordt door je doelen is het slim om niet te veel doelen in een keer te stellen. Je kunt beter één of enkele doelen stellen die voor jou het belangrijkste zijn en je daar volledig op focussen. Zodra je deze doelen bereikt hebt kun je weer een ander doel kiezen om aan te werken. Maar vergeet niet om je successen te vieren, want ook dit is belangrijk!

Doelen stellen en reflecteren gaan hand in hand. Door regelmatig te reflecteren over je doelen en hoe je ze hebt bereikt, doe je waardevolle inzichten op die je in de toekomst verder helpen bij het behalen van nieuwe doelen.

Wil jij doelen stellen en écht aan de slag gaan met jouw dromen? Ga er dan voor, want dit is jouw tijd!

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!