Gratis studiegids

Jorrit werd personal trainer en startte zijn eigen sportstudio

Leestijd: 5 Minuten

Na zijn sportcarrière als professioneel shorttracker is sport altijd een rol blijven spelen in het leven van Jorrit Oosten (34). Omdat hij graag iets met sport wilde doen, volgde hij de opleiding Personal Trainer en startte hij zijn eigen sportstudio. Ook zijn vrouw Bibi, die de opleiding Gewichtsconsulente volgt, is werkzaam in het bedrijf. Met hun kennis van sport en voeding helpen zij anderen om een gezonde leefstijl te bereiken. 
 

Bekijk direct de video:
 

“Tot mijn drieëntwintigste ben ik professioneel shorttracker geweest”, vertelt Jorrit. “Ik ben in de jeugd begonnen. Als klein mannetje ging ik één keer in de week schaatsen. Dat werd al snel twee keer per week. Ik had een hele fanatieke trainer die echt iets in mij zag. Zo schaatste ik al snel elke dag.”

Jorrit: “Ik heb in mijn sportcarrière verschillende selecties doorlopen, ik ben drie keer Nederlands kampioen geworden en ben naar het buitenland geweest voor World Cups. Tot mijn drieëntwintigste. Toen zat ik echt tegen de subtop aan. Ga ik het wel halen Olympische Spelen of ga ik het niet halen? Toen heb ik er toch voor gekozen om te stoppen met mijn sportcarrière.”

 
“Sinds ik ben gestopt heb ik mijn schaatsen niet meer aangeraakt. Of nou ja, alleen om ze op zolder te leggen, maar ik heb niet meer geschaatst. Nee, geen meter meer”, vertelt Jorrit. Toch loopt sport nog altijd als een rode draad door het leven van Jorrit.

 

De droom van Jorrit

“Sporten is wel echt iets heel belangrijks in mijn leven. Ik voel me er gelukkiger door, ik voel me er fitter door. Het is voor mij een leefstijl geworden. Zelf doe ik nu aan hardlopen en fitness. Na mijn schaatscarrière heb ik ook nog een tijdje gevoetbald. Maar nu is het vooral fitness en bootcamp. Ik houd ervan om mezelf af en toe echt in het zweet te werken.”

“Ik heb eigenlijk van jongs af aan al de droom gehad om iets met sport te gaan doen en mijn eigen bedrijf te starten”, vertelt Jorrit. “Ik heb ook altijd tegen mijn vrouw Bibi gezegd, er gaat een moment komen dat ik voor mezelf ga beginnen. Dat ik iets in de sport ga doen voor mezelf.”

“Ik merkte dat mensen mij al regelmatig om advies vroegen op het gebied van sport. Dat deed ik dan gewoon vrijwillig. Dat vond ik ook gewoon leuk, het was mijn passie om daar iets meer over te vertellen. Toen ik een advertentie van NHA tegenkwam voor de opleiding Personal Trainer dacht ik: ja, dit is het voor mij.”

"Ik vind het belangrijk om ook een papiertje te hebben,
om te laten zien dat ik ook daadwerkelijk een
stukje theorie erover heb geleerd."

 

Studeren met een fulltime baan en kinderen

Voor hij aan de opleiding begon, was Jorrit fulltime aan het werk als accountmanager binnen de detachering. Toch wilde hij graag voor zichzelf beginnen en iets met zijn droom gaan doen. Jorrit: “Iedere keer dacht ik wel: ik moet een opleiding gaan doen. Maar ja, wanneer ga je dat dan doen? Ik zag gewoon die combinatie niet met een fulltime job en kinderen. Totdat ik de opleiding van NHA tegenkwam.”

Jorrit: “Ik las dat je het gewoon in je eigen tijd kunt doen, dus dat je zelf kunt beslissen wanneer je je opleiding doet. En je kan het ook gewoon thuis doen, heel laagdrempelig. Dat was voor mij de trigger dat ik dacht: dit moet ik nu gewoon doen.”

“Eigenlijk ook mede door corona heb ik de knoop doorgehakt om de opleiding te gaan volgen. Als accountmanager zat ik toen in een keer thuis, waardoor ik wat extra tijd had. Dat was begin 2020, in het begin van de coronatijd.
 

 
“In het begin heb ik echt wel meters gemaakt. Toen dacht ik, nu zit ik thuis, ik kan het nu doen, dus laat ik nu ook zoveel mogelijk doen. Als je wat meer tijd hebt, kun je net iets meer uren doen. Merk je dat het een aantal weken wat drukker wordt, dan besteed je er iets minder tijd aan. Dat maakte het voor mij wel heel prettig. Ook vond ik het fijn dat je de opleiding online kon volgen en dat je goed kon zien hoe ver je was.”

 

Toch een diploma halen

Ondanks dat Jorrit al veel van sport wist, vond hij het toch belangrijk om een opleiding te volgen. Jorrit: “Ik vind het belangrijk om ook een papiertje te hebben. Om te laten zien dat ik ook daadwerkelijk een stukje theorie erover heb geleerd en dat ik er een examen voor heb gedaan. Ik wist er al veel van, maar ik heb nu ook daadwerkelijk een diploma.”

“Ik heb ook zeker nog veel bijgeleerd”, vertelt Jorrit. “Over sommige onderdelen dacht ik wel, oke dit gaat toch echt even een stukje dieper dan ik dacht. En ik had zelfs bepaalde dingen die ik eigenlijk op een verkeerde manier deed. Ik vind het fijn dat ik geleerd heb dat hetgeen ik dacht, toch niet helemaal aansluit met de theorie.”


 

Het belang van een gezonde leefstijl

Inmiddels heeft Jorrit zijn eigen bedrijf gestart als personal trainer. Hij geeft nu sportlessen aan groepen tot 15 sporters. Jorrit: “Dat kan binnen of buiten zijn. Ik geef sportles, maar wat ik doe is ook vooral de mensen coachen. Ik probeer ze tijdens de training ook meer bij te brengen over wat een gezonde leefstijl is. Sporten hoort daarbij, maar het is veel meer dan dat. Goed met stress omgaan, op je voeding letten, op tijd naar bed gaan. Ik probeer mijn sporters daar nog wijzer in te maken.”


"Ik ben er misschien nog wel trotser op dat het

binnen twee jaar echt een goedlopend bedrijf is."
 

Zijn werk als personal trainer combineert Jorrit met een kantoorbaan: “Ik werk daarnaast parttime als recruiter. Ik vind het werk als sportcoach erg leuk, maar ik vind het ook leuk om overdag toch nog even achter de computer te zitten en daarbij ook samen te werken met collega’s. Die combinatie is voor mij perfect.”

 

Sport en voeding: de perfecte combinatie

Ook Bibi, de vrouw van Jorrit, zit in het bedrijf. “Bibi heeft eigenlijk dezelfde gezonde leefstijl als die ik heb”, vertelt Jorrit. “Daar komt zeker sporten bij kijken, maar zij vindt het nog leuker om ook met voeding bezig te zijn.”

Ook Bibi volgt een opleiding bij NHA. Bibi: “Vorig jaar ben ik de opleiding Gewichtsconsulente begonnen, met een specialisatie Sport en Voeding. Ik wilde mijn kennis op dit gebied graag verbreden. Eigenlijk was ik al jaren geïnteresseerd in gezonde voeding. Ik las zelf al veel artikelen en luisterde podcasts over dit onderwerp.”
 

 
Dat de opleiding Jorrit goed af ging en dat het voor hem een prettige manier was om te studeren, was voor Bibi een extra stimulans om te starten. “Ik wilde graag meer leren over het menselijk lichaam, en wat voeding in je lijf doet. Dat vond ik in deze studie terug. Sinds ik de opleiding volg, ben ik zelf ook goed gaan begrijpen wat voeding in je lijf doet.

“We zien het ook echt als een aanvulling op ons bedrijf. Naast sport is voeding gewoon een heel belangrijk onderdeel om gezond en fit te zijn”, vertelt Bibi. Jorrit: “Ja, het is een perfecte combinatie. Veel sporters komen bij mij met vragen over voeding. Maar andersom kan Bibi de mensen die bij haar komen voor voedingsadvies ook naar mij doorsturen om lekker te gaan bewegen.”

Een succesvol bedrijf

“Waar ik het meest trots op ben? Toch wel dat ik de stap heb gezet. Het is wel een moeilijke stap om voor jezelf te beginnen. Je moet toch een stukje zekerheid opzij zetten. Maar ik ben er misschien nog wel trotser op dat het binnen twee jaar echt een goedlopend bedrijf is”, vertelt Jorrit. “En dat ik ook veel complimenten krijg van de mensen die bij mij sporten, dat ze echt blij zijn en dat ik ze echt een stap verder help.”

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!