Gratis studiegids

 

Een foodtruck beginnen... begint bij NHA

Droom jij ervan om een foodtruck te beginnen? Of je nu broodjes wilt verkopen tijdens festivals of op een vaste plek smoothies aanbiedt aan passanten.  Een foodtruck beginnen is makkelijker dan je denkt! Maar je moet natuurlijk wel op enkele dingen letten als je met je eigen foodtruck wilt beginnen. Daarom leggen wij je precies uit wat jij moet doen.

 

Je eigen foodtruck beginnen

Ga jij je eigen foodtruck beginnen? Dan word jij een echte mobiele horecaondernemer! Een foodtruck is namelijk een restaurant op wielen. Van Landgraaf tot Madrid: met een foodtruck ben je altijd op pad. En wat is er mooier dan genieten van muziek, lekker eten bereiden en geld verdienen?

Rijd naar de plekken waar de klanten zijn of waar het weer het beste is. De zon tegemoet. Natuurlijk, het klinkt avontuurlijk, maar een foodtruck beginnen betekent ook hard werken.

 

Waar begin je?

Heb je een mooie truck gezien? Een klassiek Volkswagen-busje of een kleine vrachtwagen? Of pak je het groots aan en denk je aan trucks met opleggers?

Of begin jij bij je gerechten? Verkoop jij de lekkerste broden met de opleiding Bakker of volg je een zoetere route met de Patisserie opleiding? Of ga jij voor de lekkerste drankjes?

Weet je exact wat je doelgroep op dit moment mist? Ken je de markt en ken je de behoeftes van je doelgroep als geen ander? Benut je kwaliteiten en maak je nieuwe vaardigheden en kennis eigen met de cursussen van NHA:

 


Schrijf een ondernemingsplan

Een succesvolle foodtruck beginnen, start bij het schrijven van het een sterk en effectief ondernemingsplan. Dit plan geeft houvast. Door een ondernemingsplan te maken breng jij jouw kansen concreet in beeld. Je weet wie jouw potentiële klanten zijn en wie jouw concurrentie is. Je krijgt inzicht in de haalbaarheid van je ideeën. Jouw ondernemingsplan is dus een van de belangrijkste documenten bij het opstarten van jouw bedrijf.

Wanneer jij een foodtruck wilt beginnen, moet je rekeningen houden met allerlei zaken als een rijbewijs, vergunningen en verzekeringen. Verdiep je in alle onderdelen en neem ze mee in jouw plan!

 

Behaal je rijbewijs

Als jij een foodtruck wilt beginnen, is het niet meer dan normaal dat jij een rijbewijs nodig hebt. Als je tenminste van plan bent jouw foodtruck zelf te verplaatsen. Met een rijbewijs B mag je al een auto besturen van maximaal 3500 kg. Voor de meeste foodtrucks is dit dus voldoende. Is jouw foodtruck zwaarder? Of trek je ook een aanhanger of oplegger? Dan heb je wellicht een ander rijbewijs (BE, C of C1) nodig.

 

Regel je vergunningen

Om een foodtruck te beginnen heb je toestemming nodig van verschillende instanties. Daarvoor vraag je een vergunning aan. Welke vergunning je precies nodig hebt, is afhankelijk van wat je precies gaat doen. Je moet hierbij denken aan vergunningen als:

 •   Een standplaatsvergunning
 •   Een horecavergunning
 •   HACCP en Hygiënecode
 •   Muziek > Buma/stemra
 •   Evenementenvergunning
 •   Milieuvergunning
 •   Ontheffing alcoholwet

 

Verzeker je verzekeringen

Een eigen foodtruck beginnen brengt risico’s met zich mee. Denk hierbij aan brand, storm of inbraak. Jij hebt de verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid, maar ook die van jouw personeel en gasten! Zorg er dus voor dat jij alle nodige verzekeringen op orde hebt.

 

Leer de basisvaardigheden van het ondernemersvak

Een foodtruck beginnen geeft je vrijheid. In de Europese Unie is er vrij verkeer van goederen, diensten en mensen. Uitstekend als je met een foodtruck Europa doorkruist.

 

Kosten van een foodtruck

De kosten kunnen sterk uiteenlopen wanneer je een foodtruck begint. Naast de aanschafkosten van de foodtruck zelf, krijg je te maken met de volgende kosten:

 • onderhoud- en keuring
 • brandstof
 • stalling
 • verzekeringen
 • inventaris
 • koeling
 • elektra, gas en water
 • mobiele pin
   

Tip!: Maak een financieel plan! Op die manier breng jij jouw investeringen en vaste en variabele kosten in kaart.

Daarnaast is het wel zo handig als jij een beetje verstand hebt van het ondernemersvak wanneer je jouw eigen foodtruck gaat beginnen. Met deze opleidingen van NHA leer jij hoe je succesvol je eigen bedrijf start!

 

Ontdek de ins en outs van de horeca

Natuurlijk zijn er ook wettelijke eisen en vergunningen. Zeker als je eten verkoopt. Of het nu in een lunchroom, een restaurant of een foodtruck is. Leer alle wettelijke eisen kennen.

Leer alles over horeca-apparatuur, over hygiëne, arbeidsomstandigheden en brandveiligheid. Een foodtruck beginnen betekent ook dat je weet hoe je aantoont dat je producten vers zijn als de inspectie langskomt. Leer de ins en outs van het horecavak kennen. Zo verzeker je jezelf van de beste start.

 

Maak je droom een succes

Wil je écht een foodtruck beginnen? Maak van je droom dan een succes! Vergroot je kans van slagen door een waterdicht ondernemingsplan te schrijven.

Er is veel concurrentie in de foodtruckmarkt. Jouw businessmodel moet daarom goed in elkaar zitten. Bedenk een uniek concept en zorg dat jij je kunt onderscheiden. Het gaat daarbij om beleving en kwaliteit. Betrek een marketingplan in je ondernemingsplan. Op die manier kun je naamsbekendheid creëren en zorg ervoor dat jouw ideeën je doelgroep gericht bereiken. Met een goed plan realiseer je jouw groeiambitie.

Zet bijvoorbeeld verschillende social media kanalen. Deze gratis strategie zorgt voor volgers en likes waarmee jij jouw foodtruck op de kaart zet. Daarnaast helpt een website om je online vindbaarheid te vergroten. Heb je geen budget om dit uit te besteden? Geen probleem! Met Wordpress bouw jij eenvoudig en goedkoop je eigen kwalitatieve website!

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!