Gratis studiegids

 

Een eigen bedrijf beginnen, maar wat bepaalt succes?

Hoe start je een eigen bedrijf? Hoe weet je zeker of een idee kansrijk is? Begin vandaag en laat jouw lang gekoesterde droom uitkomen: binnen een jaar start je een eigen bedrijf.

 

Ideeën voor jouw eigen bedrijf

Meer dan 100.000 mensen gaan er elk jaar voor: een eigen bedrijf beginnen. Maar wat voor bedrijven zijn dat? Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek openden 61.245 nieuwe bedrijven in 2023 hun spreekwoordelijke deuren. In 2022 had 12% van alle werkenden de hoofdbaan zzp'er.  En ja, ondernemers stoppen ook. In 2023 stopten 29.725 bedrijven.

Soms is stoppen prima. Voorbeeld: een timmerman begint een eenmanszaak en krijgt een baan aangeboden bij een bedrijf waar hij liever werkt. Soms wil iemand een eigen bedrijf beginnen. Maar wat hij aanbiedt, maakt niet uit, hij doet maar wat, klanten blijven weg en de onderneming bloedt dood. 

Wil jij een eigen bedrijf beginnen? Dan heb je ideeën nodig. Maar hoe krijg je die? En misschien nog wel belangrijker, hoe garandeer je dat je tot de succesvolle ondernemingen behoort?

 

 Lees ook: Eigen bedrijf starten vanuit huis

 

Sluit aan bij je interesse

Van een taxibedrijf starten tot bloemist worden en van een managementadviesbureau tot een bierbrouwerij: ondernemen gaat vaak beter als de bedrijfsactiviteit aansluit bij jouw interesses en vaardigheden. Zoek een vaardigheid waar je goed in bent. Om opruimcoach te worden is het bijvoorbeeld belangrijk dat je zelf goed bent in structuur aanbrengen en goed kunt opruimen. Wil je personal shopper worden? Dan is het belangrijk dat je een grote interesse hebt in mode. Wat dacht je van een eigen praktijk als psycholoog? 

Of misschien wil jij wel een online bedrijf beginnen, bijvoorbeeld als zelfstandige virtual assistant of webdesigner. Dan kan een Virtual Assistant opleiding of een cursus Webdesign jou op weg helpen!

Een eigen bedrijf beginnen, maar wat je interesses zijn, dat weet je niet zo goed? Doe het volgende:

 • Kijk wat je hobby's zijn
 • Vraag mensen in je omgeving wat je volgens hen graag doet
 • Bedenk wat je vroeger graag deed
 • Kijk naar lijstjes met mogelijke beroepen
 • Beantwoord de vraag waar mensen je midden in de nacht voor wakker mogen maken.

Ondernemers die een eigen bedrijf starten waarin ze hun hart kwijt kunnen, vergroten kansen op duurzaam succes.

 

 

Persoonlijk Ontwikkelingsplan opstellen

Een persoonlijk ontwikkelingsplan is een effectief hulpmiddel bij het vinden van je interesses, sterke punten en zwakke punten. Wanneer je een eigen bedrijf wilt beginnen, maar nog niet precies weet wat, dan is het aan te raden te beginnen met het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan. 

Een persoonlijk ontwikkelingsplan heeft al vele mensen geholpen om hun passie te vinden. Én om de eerste stap te zetten. Je gaat namelijk in kleine, overzichtelijke stappen je droom waarmaken. 

Dus weet je nog niet wat voor bedrijf je wilt starten?  Bekijk dan ons uitgebreide stappenplan voor het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan, ook wel personal development plan genoemd.  Ontdek je talenten én zwakheden. 

 

Een succesvol Persoonlijk Ontwikkelingsplan opstellen 

Ontdek hoe je in slechts 5 simpele stappen succesvol een Persoonlijk Ontwikkelingsplan opstelt. Bekijk de voorbeelden en ga zelf aan de slag.

 

Persoonlijk Ontwikkelingsplan opstellen 


   

 

 

 
 

Maak gebruik van ondersteuning

Van de Kamer van Koophandel tot NHA: veel instellingen bieden hulp aan beginnende ondernemers. Ondernemers die ondernemerszin combineren met scholing hebben de grootste kans op succes.

Een greep uit het cursusaanbod van NHA:

 
Bekijk alle cursussen die NHA  aanbiedt voor startende ondernemers.

 

 

Begin goed voorbereid

Een eigen bedrijf beginnen, maar wat leer je bij een cursus? Van marketing tot boekhouding en van eisen die de wetgever aan een bedrijf stelt tot inhoudelijke kennis: een cursus of opleiding zorgt dat je met meer zekerheid begint aan je nieuwe onderneming.

'Een eigen bedrijf beginnen, maar wat, hoe, waar?' denk je misschien. Of je nu een foodtruck begint of een hondentrimsalon: begin vandaag.

Bij NHA staat een persoonlijke vakdocent je gedurende de cursus terzijde. Je stelt vragen via onze online leeromgeving. Bij de meeste cursussen ondersteunt een ondernemerscoach je ook na de cursus.

De start van een bloeiende eigen zaak ligt binnen handbereik. 

 

Daarom NHA

   85 jaar ervaring
   Altijd 15 dagen op proef
   Niet geslaagd? Lesgeld terug!
   Persoonlijke begeleiding van een vakdocent
   Studeer in je eigen tempo

 

NHA biedt in elke branche bedrijfscursussen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle bedrijfscursussen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!