Gratis studiegids

 

Omgaan met stress: stappenplan

Omgaan met stress? Leer het in 5 stappen met de cursus ‘stressmanagement’ van NHA

Omgaan met stress en burn-out: dit is meer dan ooit van toepassing in onze moderne samenleving. Een evenwichtig leven leiden waarin het nog mogelijk is om volledig tot rust te komen te midden van alle drukte en hectiek, wordt er in onze hedendaagse maatschappij niet makkelijker op. Gelukkig kun je omgaan met stress aanleren. Wij vertellen je hoe je dit doet!

 

Stress: wat is dat?

Om te leren omgaan met stress moet je eerst weten wat het begrip stress precies betekent. Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op een situatie die een zekere spanning of druk veroorzaakt. Die situatie hoeft niet altijd negatief te zijn.

Positieve stress treedt bijvoorbeeld op als je met vrienden een loopwedstrijd houdt en hardnekkig probeert te winnen. Na de wedstrijd verdwijnt de stress weer en komt je lichaam en geest tot rust. Positieve stress maakt je alerter en geconcentreerder en geeft je meer energie. Positieve stress maakt je leven boeiend en heeft geen schadelijke gevolgen.

Negatieve stress daarentegen ontstaat wanneer de situatie die de stress uitlokt, ervaren wordt als moeilijk of problematisch. Een baas die te hoge eisen aan je stelt, problemen in je relatie, financiële problemen: het zijn factoren die negatieve stress uitlokken. Als dit soort stress te lang blijft duren, dreigt je draagkracht te klein te worden en beland je mogelijk in een burn-out.

 

Omgaan met stress: training en coaching

Het is van groot belang hoe een persoon reageert op negatieve stress. Elk mens heeft een verschillend denkpatroon en reageert anders op een stressvolle situatie. Ook al kun je de oorzaak van negatieve stress niet wegnemen, je kunt wel leren om er anders over te denken.

Tip!

Omgaan met stress kun je op verschillende manieren doen. Zo zijn er mensen die yoga beoefenen om meer ontspanning te ervaren. Ook meditatie of aromatherapie kan helpen om meer rust te vinden. Essentiële oliën zoals lavendelolie, patchouli-olie of kamilleolie werken bijvoorbeeld ontspannend. 

  
Heel wat mensen kampen met denkpatronen die allesbehalve constructief zijn: zwart-wit denken, alleen letten op negatieve dingen, zelfverwijt, laag zelfbeeld enzovoorts. Een constructieve en positieve manier van denken helpt enorm om negatieve stress te lijf te gaan. Dit is iets wat aangeleerd kan worden. 

Hoe omgaan met stress? Cursus en training volgen kan een eerste stap zijn. Een coach begeleidt je met het stap voor stap omvormen van je negatieve belemmerende gedachten naar een constructieve denkwijze. Zo vergroot je je draagkracht voor stress en vind je je evenwicht terug. Leren omgaan met stress, oefeningen en raadgevingen van een stress coach in de praktijk brengen en regelmatig coachgesprekken voeren: het helpt je om een burn-out te vermijden.

 

Cursus stressmanagement bij NHA

In de cursus ‘stressmanagement’ van NHA leer je omgaan met stress op het werk, de invloed van negatieve stress de baas te blijven en het evenwicht tussen draagkracht en draaglast terug te herstellen. In 5 stappen wordt het duidelijk hoe je stressveroorzakers herkent en negatieve stress omvormt tot onschadelijke positieve stress. Meer weten over de inhoud? Vraag snel een gratis proefles aan.

 

 
Wil je meer tips om rust te creëren in roerige tijden? Lees dan onze blog.

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!