Gratis studiegids

Een DTP opleiding volgen of toch grafisch vormgever worden?

Wat is precies het verschil tussen een DTP opleiding en een opleiding Grafisch Vormgeving? De twee vakgebieden worden vaak door elkaar heen genoemd. Lees snel verder en ontdek de verschillen.


DTP opleiding volgen

Een DTP opleiding volgen is een mooie eerste stap naar een grafische toekomst. De afkorting DTP staat voor Desktop Publisher. Als DTP’er maak je voornamelijk bestanden op voor print. De laatste jaren bevat het DTP-vak echter niet langer alleen maar het opmaken van bestanden voor drukwerk, maar ook het opmaken van bestanden voor online uitingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opmaken van social media berichten of online advertenties.

Tijdens een DTP opleiding leer je onder andere werken met grafische programma’s. Als DTP’er is het van belang dat je geordend en secuur kunt werken met deze grafische programma’s. Heb jij oog voor detail? Dan is een DTP cursus geschikt voor jou.

Doorgaans krijg je als DTP’er de opdracht om bepaalde documenten op te maken op basis van een aangeleverd ontwerp. Je bedenkt het ontwerp van het betreffende bestand dus niet zelf.

 

Grafisch vormgever worden

Wil je graag een opleiding DTP volgen, maar ook je creativiteit de vrije loop laten gaan? In dit geval is de opleiding Grafisch Vormgever geschikt voor jou. Als grafisch vormgever ga je namelijk niet alleen aan de slag met de uitwerking in grafische programma’s, maar bedenk je ook zelf de ontwerpen die je gaat maken.

 

Tijdens de opleiding Grafisch Vormgever leer je net als tijdens een DTP opleiding, werken met DTP-programma’s. Je gaat aan de slag met gratis softwarepaketten die dezelfde functionaliteiten kennen als de dure Adobe programma’s. Denk hierbij aan Gimp fotobewerking, Inkscape of Scribus.

Je hoeft dus niet meteen een abonnement aan te schaffen bij Adobe, waardoor je eerst kunt ontdekken of het vakgebied bij jouw past. Je kunt natuurlijk ook direct aan de slag met PhotoshopLightroom, InDesign of Illustrator als je dat liever wilt. 

Lees ook: Wat is Illustrator?

Met behulp van de opleiding leg je een goede basis voor een carrière in het vakgebied grafisch ontwerp. Wanneer je de opleiding hebt afgerond kun je onder andere foto’s bewerken, elementen tekenen en folders of advertenties op professionele wijze opmaken.

 

Wat is het verschil tussen een DTP opleiding en een opleiding Grafisch Vormgever?

Waar je bij een opleiding DTP enkel leert werken met grafische programma’s. Leer je met een opleiding Grafisch Vormgeving óók je eigen ontwerpen bedenken. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om lekker creatief bezig te zijn, alsook kwalitatief werk op te leveren.

Dus wil je graag een DTP opleiding volgen maar ook je creativiteit uiten? Kies dan voor de opleiding Grafisch Vormgever.

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!