Illustrator  

Tijdelijk met GRATIS tablet óf GRATIS met STAP-budget
Illustrator
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
339,00
of 
6 x €62,50
4.4/5

Beoordeeld door 15 student(en)

 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA-instituutsdiploma
 • Studieduur: 6 maanden
ALGEMEEN

Leer grafisch ontwerpen met de Illustrator opleiding

Logo’s, tekeningen, pictogrammen en illustraties. Met Illustrator maak jij het allemaal. Of jouw boodschap nou bedoeld is voor drukwerk of online, met een opleiding Illustrator leer jij de mooiste grafische ontwerpen maken!

Dit grafische programma Illustrator wordt dagelijks door miljoenen ontwerpers gebruikt. Van productverpakkingen tot billboards. Met deze Illustrator opleiding leer jij niet alleen hoe je effecten toevoegt en kleursystemen gebruikt, maar verdiep jij je tot in detail in alle mogelijkheden van dit programma.
 

Ontdek jouw grafische talent

Ben jij grafisch vormgever? Of heb je een andere functie binnen de grafische sector en wil je Illustrator graag onder de knie krijgen? Dan is deze opleiding perfect voor jou! De Illustrator opleiding leert je hoe je met dit populaire programma kunt werken. 

De opleiding begint bij de absolute basis. Je hebt dus geen specifieke voorkennis nodig om met de cursus te kunnen starten. Je hebt enkel deze Illustrator cursus, een laptop of computer en het Adobe programma Illustrator nodig om aan de slag te kunnen.
 

Ontvang korting op Illustrator

Tijdens de cursus ga jij aan de slag met het programma Illustrator van Adobe. Heb je dit programma nog niet? Via NHA sluit jij bij jouw Illustrator opleiding extra voordelig je Adobe abonnement af! Op vertoon van jouw inschrijfbewijs ontvang je als cursist 65% korting op het complete pakket van Adobe.

Ga je liever eerst met een gratis programma voor grafisch ontwerp aan de slag? Kies dan voor de cursus Inkscape van NHA.
 

Ontdek de mogelijkheden met een cursus Illustrator

Illustrator is het vector georiënteerde tekenprogramma van Adobe, onderdeel van Adobe Creative Cloud. Dit houdt in dat de afbeeldingen die met Illustrator worden gemaakt, bestaan uit wiskundig gedefinieerde vormen, die we vectorobjecten noemen.

Een groot voordeel van deze vormen is dat ze onbeperkt schaalbaar zijn zonder kwaliteit te verliezen. Elk ontwerp dat jij maakt met deze Illustrator opleiding ziet er hetzelfde uit op een visitekaartje als op een groot gebouw.


Zelf aan de slag in de opleiding Illustrator

Tijdens de opleiding Illustrator ga jij aan de slag met tekengebieden, linialen, rasters en hulplijnen. Stap voor stap leer jij de verschillende gereedschappen kennen zodat jij direct aan de slag kunt met het creëren en bewerken van vormen en patronen.

Daarnaast ontdek je onder andere hoe jij teksten toevoegt en hoe je te werk gaat met kleursystemen. Ook het gebruik van lagen, basisvormen en objecten komt uitgebreid aan bod tijdens deze Illustrator opleiding.

De gestructureerde opbouw van deze cursus Illustrator helpt jou stap voor stap wegwijs te worden in het programma. Met behulp van de vele voorbeelden en handige instructievideo's wordt de theorie vertaald naar de praktijk en leer je de theorie dus meteen toe te passen.

Je zult merken dat je gedurende de cursus steeds handiger wordt in het gebruik van alle technieken en steeds beter weet welke gereedschappen je moet gebruiken. Aan het eind van de Illustrator cursus weet jij hoe je illustratieve en technische tekeningen maakt en ontwerp je eenvoudig grafische producten.


Leer eenvoudig via handige instructievideo's

In deze Illustrator cursus maken we gebruik van instructievideo's. Iedere les bevat een video waarin de lesstof wordt uitgelegd. Zo kun jij eenvoudig met de video mee klikken om tot het juiste resultaat te komen.

Ook aan de slag met potlood en kwast?

Illustreren is een beeldende oplossing waarmee je verhalen verrijkt. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden te over. Maar dat wil niet zeggen dat de hele sector gedomineerd wordt door de computer. In de meeste gevallen wordt de basis van een illustratie nog steeds met potlood gemaakt. Een combinatie van beide biedt de grootste flexibiliteit en de grootste artisticiteit. 

In de combinatiecursus Illustrator + Illustratief tekenen leer je daarom niet alleen hoe je met de computer illustraties creëert, maar ook hoe je met potlood en kwast aan de slag gaat. Stapsgewijs leert je jouw ideeën verbeelden met tekeningen die een verhaal perfect illustreren.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma

In de cursus Illustrator komen diverse onderwerpen aan bod. Enkele van deze onderwerpen zijn:

 • Kennismaking met Illustrator
 • Tekengebied, linialen, rasters en hulplijnen
 • Het potloodgereedschap
 • Het pengereedschap
 • Bewerken van vrije vormen met de bezierhandles
 • Kleursystemen
 • De kleurpipet en verschillende kleurverlopen
 • Verschillende penselen en lijnen
 • Patronen maken met Vormen maken
 • Ordenen, transformeren, herhalen en uitlijnen van objecten
 • Pathfinder
 • Shaper en vormen maken
 • Letters en tekst 

Om aan de slag te kunnen met Illustrator is het belangrijk dat je overweg kunt met de gereedschappen. Je maakt tijdens deze Illustrator opleiding kennis met de gereedschapskist en leert welke gereedschappen vaak worden gebruikt.

Wanneer je de gereedschappen onder de knie hebt, ga je aan de slag met vormen en patronen. Je leert wat ankerpunten en bezierhandles zijn en hoe je te werk gaat met het gereedschap “vormen maken”. Daarnaast ontdek je hoe je van zelfgemaakte illustraties een patroon maakt.

Ook leer je in deze opleiding Illustrator hoe je letters en teksten toevoegt aan jouw grafische ontwerpen en hoe je kleuren gebruikt om jouw illustraties compleet te maken. Kleuren zijn belangrijk in de vormgeving: je kunt er bijvoorbeeld een sfeer mee aangeven, bepaalde delen accentueren, harmonie uitstralen of juist contrasten.

Kortom, in de cursus Illustrator leer je het programma kennen en ontdek je alles wat je nodig hebt om de mogelijkheden ervan optimaal te benutten. Je ontwikkelt stap voor stap jouw vaardigheden om illustratieve en technische tekeningen te maken.
 

 
Studieprogramma Illustrator + Illustratief tekenen

Aanvullend op het programma van Illustrator, worden onder andere de volgende onderwerpen besproken in de combinatiecursus Illustrator + Illustratief tekenen:

 • Wat is illustratie en wie is een illustrator?
 • Inspiratie en originaliteit
 • Materialen en technieken
 • Lichtbak en andere trucjes
 • Vrij of toegepast tekenen
 • Ontwerpen en stileren
 • Personages
 • Expressie
 • Compositie en kadrering
 • Tekst versus illustratie
 • Illustratie voor tijdschriften en affiches
 • Illustratie versus fotografie en mixed media
 • Illustratie voor boeken
 • Cartoon
 • Belettering, tekens, symbolen en iconen
 • Van uitgever, over beeldagent, tot uw eigen baas
REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Illustrator, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

4/5
Illustrator + Illustratief tekenen

Leerzaam, duidelijk beschreven en leuke oefenopgaven. Fijne feedback van de docent

4/5
Illustrator + Illustratief tekenen

Er is een duidelijke stap voor stap uitleg en deze wordt aangevuld met een korte instructie video.

4/5
Illustrator

In de online cursus illustrator is er ruimte om schriftelijk vragen te stellen. Soms wordt de vraag of de uitleg niet helemaal goed begrepen en je kunt maar eenmalig vragen indienen, dus er is geen interactie. Ik zou het een aanvulling vinden als er bijv na 5 lessen een soort van 'vragenuurtje' met de opleider via Teams georganiseerd zou worden, waar de cursisten kunnen inbellen en vragen kunnen stellen. Vaak heb je een tegenvraag of wil je extra toelichting op het antwoord en dat is nu niet mogelijk.

5/5
Illustrator + Illustratief tekenen

Duidelijk instructie. Heb zelf in het onderwijs gezeten (wiskunde docent) en ik vind de lessen goed overzichtig.

DIPLOMA

Diploma

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en vanuit thuis

Deze opleiding kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma. Om dit diploma te behalen, dien je deel te nemen aan het praktijkexamen.

 • Praktijkexamen
  Het praktijkexamen is een praktische opdracht die je thuis uitvoert. 

Wanneer je voor het examen een 5,5 of hoger haalt, ontvang je het NHA Instituutsdiploma Illustrator

Aanmelding
Aanmelden voor het examen kan eenvoudig via plaza. Het examengeld bedraagt € 132,50.
Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Diploma Illustrator + Illustratief tekenen

Heb je het praktijkexamen van het onderdeel Illustrator met een voldoende afgerond? En heb je al jouw huiswerk voor het onderdeel Illustratief Tekenen ingestuurd en een gemiddeld cijfer van minimaal 5,5 gescoord? Dan heb je recht op het NHA Instituutsdiploma Illustrator + Illustratief Tekenen.
 

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs.

Kijk hier voor een lijst met alle opleidingen die onder deze erkenning vallen.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

STAP-BUDGET UITLEG

STAP-budget

Wil jij GRATIS studeren? Met de STAP-subsidie kun jij een NHA-opleiding met tot wel € 1.000,- korting volgen door gebruik te maken van het STAP-budget. In veel gevallen is de opleiding dus gratis!

Maar let op, dit is het laatste jaar dat je nog gebruik kunt maken van deze regeling. Het STAP-budget komt volgend jaar namelijk te vervallen. Wacht dus niet langer en profiteer nu nog van het STAP-budget! Hoe? Dat lees je hieronder.

Je kunt één keer per jaar een STAP-budget ontvangen van maximaal € 1.000,-.

Subsidie aanvragen met het STAP-aanmeldbewijs

Het aanvragen van jouw STAP-budget kan via een speciaal portaal (via UWV) van de overheid. Per jaar zijn er verschillende subsidierondes. De volgende aanmeldronde start op maandag 3 juli om 10:00 uur. Voor deze aanmelding heb je een STAP-aanmeldbewijs nodig van de specifieke opleiding die je wilt volgen.

Met dit STAP-aanmeldbewijs kun je een aanvraag voor het STAP-budget indienen. Vraag nu al jouw STAP-aanmeldbewijs aan en dien jouw aanvraag op tijd in. Wij sturen je van tevoren ook nog een herinnering als de subsidieperiode van start gaat.

Let op: het aantal STAP-budgetten is beperkt. Wees er snel bij en loop deze kans niet mis! Op = op.

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij zetten ze voor je op een rij:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Op het moment van de aanvraag ontvang je geen andere financiering op het gebied van onderwijs (zoals studiefinanciering, lerarenbeurs, etc).
 • Je opleiding of cursus start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn. Bij NHA start je zodra jouw aanvraag is goedgekeurd.
 • Je hebt in het betreffende jaar nog niet eerder de STAP-subsidie ontvangen. Let op: heb je in 2022 je STAP-budget gebruikt? Dan kun je in 2023 opnieuw STAP-budget aanvragen! 
 • Jouw gekozen opleiding is arbeidsmarkt-relevant.


Hoe vraag ik mijn STAP-budget aan?

Kom jij in aanmerking voor het STAP-budget? Dan wil je natuurlijk weten hoe je dit kunt aanvragen. Doorloop de volgende stappen van het aanmeldproces:

 1. Kies de opleiding die jij wilt volgen.
 2. Klik op de button “STAP-aanmeldbewijs” op de pagina van jouw gekozen opleiding en vul het formulier in. Binnen een uur ontvang je jouw STAP-aanmeldbewijs in de mail. 
 3. Dien jouw STAP-aanmeldbewijs in op de STAP-aanmeldpagina van het UWV. Voor de volgende aanmeldronde kan dit vanaf 3 juli om 10:00 uur. Let op: het aantal STAP-budgetten is beperkt, dus verstuur jouw aanvraag op tijd!
 4. Houd je mailbox goed in de gaten. Je ontvangt automatisch bericht of jouw aanvraag is goedgekeurd.
 5. Is jouw aanvraag goedgekeurd? Gefeliciteerd! Wij gaan voor jou aan de slag en zetten jouw aanmeldbewijs om in een definitieve inschrijving. Jij hoeft hier zelf verder niks voor te doen, lekker makkelijk!


Meer weten? Klik hier.

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Illustrator uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Illustrator, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

Voor de Illustrator opleiding staat een studieduur van 6 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.


Illustrator + Illustratief tekenen

Voor de Illustrator + Illustratief tekenen opleiding staat een studieduur van 11 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
 

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00 of stuur ons een e-mail.

LESGELD

Lesgeld

Illustrator
€339,00
of  6x 62,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€339,00
of  6x 62,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Illustrator + Illustratief tekenen
€599,00
of  11x 60,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€599,00
of  11x 60,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Headphone of Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Ontvang €1.000 opleidingssubsidie via STAP!

Wil jij jouw positie op de arbeidsmarkt versterken? Met het STAP-budget krijg jij tot €1.000 subsidie voor een opleiding.

Dat betekent dat jij in veel gevallen GRATIS kunt studeren bij NHA. Maar wees er snel bij, want dit is het laatste jaar dat je nog STAP-budget kunt aanvragen.

Wil je meer weten over het STAP-budget? Ontdek het hier!

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

5/5

Duidelijk instructie. Heb zelf in het onderwijs gezeten (wiskunde docent) en ik vind de lessen goed overzichtig.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!