Gratis studiegids

Om deze reden zijn mensen met een hobby gezonder en gelukkiger

Van tekenen tot tuinieren: onderzoek wijst uit dat je gelukkiger wordt van een goede vrijetijdsbesteding. De positieve effecten zijn onder meer verlaagde stresslevels, een lagere bloeddruk en een gezondere BMI. Genoeg reden dus om je winterdip dit najaar niet met Netflix, maar met een nieuwe hobby te bestrijden.


 

Kom in een flow

Maar waarom maakt een hobby precies gelukkig? Volgens Dr. C. Kaufmann, assistent-professor op Harvard, raak je erdoor in een soort flow. Je gaat dan volledig op in je bezigheden en voor je het weet zijn er een paar uur voorbij. Daarnaast zijn je hersenen volop bezig met het aanmaken van dopamine en endorfine. Deze stofjes geven je een gelukzalig gevoel.

Hobby’s zijn niet alleen acute stressverlagers, maar hebben ook effecten op de langere termijn. Zo concludeerden onderzoekers dat in de uren en dagen na het uitoefenen van de hobby nog steeds lagere stresshormoonwaarden en minder negatieve gevoelens werden geregistreerd.

 

Liever een hobbycursus dan tv-kijken

Elke gezonde hobby kan een positieve invloed hebben op je geestelijke en fysieke welzijn. Kies iets op basis van je persoonlijke voorkeur en laat de televisie voorlopig uit. Hoewel bingewatchen in principe onder de noemer ‘hobby’ kan vallen, kun je je tijd vast nuttiger besteden.

Televisie kijken heeft namelijk nauwelijks of geen voordelen. Hoewel het je stresslevel kan verlagen, heeft meer dan drie uur tv-kijken per dag in combinatie met weinig lichaamsbeweging een slechte invloed op de hersenen.

Daarom is een hobbycursus een beter idee om je tijd mee te vullen. Iets nieuws leren draagt namelijk ook bij aan het algehele geluksgevoel en zelfvertrouwen. Met een hobbycursus sla je dus twee vliegen in één klap.

"Hobby's zijn acute stressverlagers"

 

Creatief aan de slag

Wanneer je besluit om creatief aan de slag te gaan, kun je rekenen op minder stress, een betere werk-privé balans, en een verhoogde productiviteit en creativiteit. Met creatieve hobby’s kun je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld eens aan een thuiscursus handletterenschilderenbloemschikkenkinderverhalen schrijven of taarten bakken van NHA.

 

 
Leer een instrument spelen

Maar ook een instrument bespelen is een goed idee, door het maken van muziek boost je je immuunsysteem en verlaag je de hoeveelheid stresshormoon in je lichaam. Nog niet zo muzikaal aangelegd? Geen probleem. Met een muzikale cursus speel je binnen een mum van tijd een instrument. Denk bijvoorbeeld aan gitaar spelen of piano spelen.

 

Leer een nieuwe taal

Of daag jezelf uit om een nieuwe taal te leren. Nieuwe woorden leren in een vreemde taal activeert het pleasure centre gedeelte in je brein, dat overigens ook tijdens seks en het eten van je favoriete eten wordt geactiveerd.

Daarbij is de ultieme beloning natuurlijk wanneer je je straks verstaanbaar kunt maken in je favoriete vakantieland. Ga dus aan de slag met een cursus FransSpaansItaliaansPortugees of Chinees.

 

Meer doen met je tijd

Wekelijks hebben Nederlanders 44 uur tijd voor zichzelf. Dat is 6 uur per dag. Er blijft dus altijd wel een uurtje per dag over voor een cursus. Wil jij meer uit je tijd halen? Start dan met een van de 600 thuiscursussen van NHA. Dit is jouw tijd!

 

Bekijk alle hobbycursussen »

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!