Bewaar al jouw favoriete cursussen handig op dit verlanglijstje. Lijstjes bewaren, bekijken of delen? Mail het lijstje dan naar jezelf!
077 - 30 67 000
24 uur/dag bereikbaar Bel mij
Gratis studiegids

Tekenen en Schilderen  

50% korting + tablet of activity tracker
Tekenen en Schilderen
Gratis proefles
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
€454,00
227,00
of betaal
18 x €14,00
4/5

Beoordeeld door 12 student(en)

 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
ALGEMEEN

Eindeloos creatief plezier met de cursus Tekenen en Schilderen

Schaduweffecten aanbrengen, perspectief tekenen, vloeiend kleurverloop maken? Twijfel je tussen een schildercursus of tekencursus? Verbeter je teken- en schildertechniek met de cursus Tekenen en Schilderen.

Landschappen schilderen

Zet een schildersezel in het gras bij een beekje neer. Laat de omgeving op je inwerken. Kijk naar details, proef de sfeer, volg het licht en de schaduw. En schilder.

De cursus Tekenen en Schilderen behandelt landschapsschilderen. Andere genres die aan bod komen zijn natuurgetrouw tekenen, portrettekenen, stillevens en nog veel meer.

Schilderen? Begin met kijken

Leer op verschillende manieren kijken. Ontwikkel je schildersoog. In de cursus Tekenen en Schilderen leer je op verschillende manieren kijken. Hoe je kijkt of waar je op let, dat bepaal je uiteindelijk zelf. Zo ontwikkel je een eigen stijl.

Gratis starterspakket

De benodigdheden voor de cursus Tekenen en Schilderen ontvang je thuis. Het startpakket bevat onder meer:

 • potloden
 • penselen
 • schetsblok
 • houtskool
 • gouache
 • ledenpop

Teken met potlood of houtskool

Teken en schilder met verschillende materialen. Begin met potlood. Werk daarna met inkt, aquarelverf, plakkaatverf, krijt en houtskool. Breid je technische vaardigheden stap voor stap uit.

Schilder perspectief

Leer met simpele ingrepen toon- of schaduweffecten maken. Leer perspectief tekenen en voorwerpen diepte geven.

Bekijk voorbeelden, van hedendaagse tot werk uit de Barok. Laat je inspireren en zie hoe anderen portretten tekenen: van de klassieke oudheid tot moderne striptekenaars.

Oefen zelf en verbeter gaandeweg je eigen stijl. Natuurgetrouw tekenen, striptekenen, landschappen schilderen, dieren, gebouwen en portrettekenen: je leert het allemaal. Schrijf je nu in voor de cursus Tekenen & Schilderen en je hebt een schildercursus en tekencursus in één!

PROGRAMMA

Programma Tekenen en Schilderen

Verschillende technieken

Ieder materiaal vergt een speciale teken- of schildertechniek. Wij leren je daarom hoe je toon- of schaduweffecten verkrijgt en hoe je een vloeiend kleurverloop bereikt. Ook leer je perspectief tekenen waardoor voorwerpen "diepte" krijgen. Licht en schaduw, compositie, toon, contrast en vlakvulling, al deze technieken komen aan de orde.

Bestuderen van moeilijke theoretische lessen is niet noodzakelijk. In de cursus Tekenen en Schilderen leer je met behulp van voorbeelden en oefenopgaven. Je ontwikkelt gaandeweg een eigen stijl. De cursus Tekenen en Schilderen beschrijft in duidelijk taalgebruik hoe je het best te werk gaat en op welke manier je de verschillende technieken combineert met de verschillende materialen. Je persoonlijke lerares helpt je graag hierbij.

Kleuren mengen

Primaire, secundaire en tertiaire kleuren: je leert ze mengen. Je leert hun gevoelswaarde kennen, hoe ze elkaar kunnen versterken en waarom ze soms "vloeken". 

Portrettekenen

Aan het tekenen van portretten van het menselijk lichaam; de anatomie en de verschillende houdingen wordt veel aandacht besteed. Beleef de voldoening wanneer het je lukt om een gezicht een goed gelijkende uitdrukking te geven. 

Wenskaarten en logo's

In de cursus Tekenen en Schilderen besteden we aandacht aan het ontwerpen en tekenen van wenskaarten, uitnodigingen en geboortekaartjes. Maar ook het ontwerpen en tekenen van logo's wordt behandeld. Wij leren je hoe je logo's kunt gebruiken voor visitekaartjes en briefpapier van jouw eigen tekenbureau. Of misschien heeft één van jouw vrienden of kennissen wel een eigen bedrijfje. Je kunt ook voor hen een logo ontwerpen, dat zij bijvoorbeeld in advertenties kunnen gebruiken.

Landschappen schilderen

Het tekenen van landschappen is een ervaring apart. Je kunt natuurlijk vanuit je huiskamer werken, maar je kunt ook met een schetsblok de vrije natuur in trekken.


Stillevens versus "levend" model

Het tekenen van een stilleven vergt een heel andere benadering dan het tekenen van een "levend" model.


Talrijke onderwerpen

De cursus Tekenen en Schilderen behandelt nog veel meer onderwerpen. Laat  je verleiden en leer alles over:

 • natuurgetrouw tekenen;
 • figuurtekenen;
 • mode-tekenen;
 • striptekenen.

Aan het eind van de cursus Tekenen en Schilderen besteden we natuurlijk ook de nodige aandacht aan de geschiedenis van de kunst. De klassieke oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance, Barok en Rococo. Aan de hand van fraaie kleurenafbeeldingen wordt je het werk van grootmeesters in de schilderkunst getoond. Je leert tot welke stromingen deze werken behoren. 

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift Tekenen en Schilderen

Een NHA getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Iedere cursist kan aan het einde van de cursus geheel kosteloos een certificaat van deelname aanvragen. Ook als je geen lessen ter correctie hebt ingezonden, kom je hiervoor in aanmerking.

ZO STUDEER JE

Zo studeer je

Leer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Elke maand ontvang je nieuwe lessen van jouw hobbycursus in huis, waardoor je telkens weer geprikkeld wordt om lekker met jouw hobby bezig te zijn. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de cursus Tekenen en Schilderen uitstekend te combineren met een drukke baan of met andere hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd leren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (per post of via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-cursussen 5 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke begeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met de cursus Tekenen en Schilderen, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen
 • lessen bestuderen
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen
 • je digitale coach activeren om je extra te stimuleren
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde cursus volgen

STUDIEDUUR

Studieduur

18 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Extra uitgebreid

Kies je voor de cursus Tekenen en Schilderen EXTRA UITGEBREID, dan is de cursusduur 24 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: 077-30 67 000 of stuur een e-mail.

EXTRA UITGEBREID

Tekenen en Schilderen Extra uitgebreid!

Wij bieden je de mogelijkheid om je extra te verdiepen in de kunst van het Tekenen en Schilderen. Met de uitgebreide cursus Tekenen en Schilderen begin je op hetzelfde niveau en leer je stap-voor-stap de fijne kneepjes van het vak.

In de extra uitgebreide cursus Tekenen en Schilderen ontvang je maar liefst 40 lessen extra. Je begint op hetzelfde niveau als de cursus Tekenen en Schilderen, maar de cursusduur is maar liefst 6 maanden langer. Je leert de behandelde technieken nog verrassender toe te passen. Wanneer je kiest voor de extra uitgebreide cursus krijg je aan het einde van de cursus 45 euro retour:

Waardebon Starterspakket

STARTERSPAKKET

Starterspakket

Gratis tekenen en schilderen starterspakket

In de cursus Tekenen en Schilderen leer je basisvormen op papier te zetten. Je doet dit in eerste instantie met het potlood.

Materialenpakket Tekenen en SchilderenLater ga je werken met inkt, aquarelverf, plakkaatverf, krijt en houtskool. Zo ga je stap voor stap verder met de fantastische hobbycursus Tekenen en Schilderen.

Wij vinden het belangrijk dat je alles voor jouw cursus Tekenen en Schilderen in huis hebt. Daarom ontvang je bij de cursus Tekenen en Schilderen GRATIS een uitgebreid starterspakket!

In dit pakket vind je onder andere:

 • potloden;
 • penselen;
 • schetsblok;
 • houtskool;
 • gouache;
 • professionele ledenpop.

 

REVIEWS

Reviews

4/5
Tekenen en Schilderen

Ik ben nog maar zo kort bezig, dus over uw cursus kan ik nog weinig zeggen. Huiswerk wordt wel snel nagekeken, dat is erg prettig.

4/5
Tekenen en Schilderen

mooi opgezet product

5/5
Tekenen en Schilderen

De cursus Tekenen en Schilderen is didactisch zo goed opgezet, een knappe prestatie! Als leek op het gebied van de kennis rondom dit vak kan ik mij geen betere cursus wensen. De opbouw van de lessen is heel nauwkeurig en stapsgewijs wordt ieder aspect van een onderdeel betreffende de materie helder en behapbaar aangeboden in een vaste structuur. De begeleidende lkr. is duidelijk en precies in het geven van opbouwende kritiek. Heerlijk om met zo'n 'juweel' van een cursus te mogen werken. Mijn oprechte waardering!

5/5
Tekenen en Schilderen extra uitgebreid

Ontzettende fijne en leerzame cursus, ook voor al wat meer gevorderden. Heel leuk om te doen en snel huiswerk terug van de docent. Je wordt er ook veel creatiever van. Ik zie elke keer weer uit naar de uitslag van de docent en de nieuwe lessen. Je leert je eigen handtekening, stijl, kennen. Een 10 voor de NHA. Hierna ga ik zeker de cursus aquarelleren doen.

LESGELD

Lesgeld

Tekenen en Schilderen
€454,00 €227,00
of betaal 18x 14,00
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 5 jaar lang begeleiding!
€454,00 €227,00
of betaal 18x 14,00
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
Tekenen en Schilderen extra uitgebreid
€658,00 €329,00
of betaal 24x 15,50
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 5 jaar lang begeleiding!
€658,00 €329,00
of betaal 24x 15,50
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
Tablet incl. toetsenbord

Daarom NHA

 • Nu 50% korting op het lesgeld!
 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
Wij helpen je graag!
Stuur een mail

5/5

De cursus Tekenen en Schilderen is didactisch zo goed opgezet, een knappe prestatie! Als leek op het gebied van de kennis rondom dit vak kan ik mij geen betere cursus wensen. De opbouw van de lessen is heel nauwkeurig en stapsgewijs wordt ieder aspect van een onderdeel betreffende de materie helder en behapbaar aangeboden in een vaste structuur. De begeleidende lkr. is duidelijk en precies in het geven van opbouwende kritiek. Heerlijk om met zo'n 'juweel' van een cursus te mogen werken. Mijn oprechte waardering!

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!