Gratis studiegids

Waarom een hobby hebben belangrijk is

Nieuws

Het leven zit vol met verplichtingen en verwachtingen, en dat brengt best wel wat druk met zich mee. Tegenwoordig wordt deze prestatiedruk bijna overal op gelegd. Niet alleen op werk, maar ook steeds meer op hobby’s en vrije tijd. Dat is niet nodig. We hoeven namelijk niet 100% van de tijd productief te zijn. Daarom is een hobby hebben zo belangrijk.

Hobby_belangrijk

Het is namelijk noodzakelijk om te kunnen afschakelen. Even het hoofd leegmaken en niet te hoeven voldoen aan de verwachtingen van jezelf en van anderen. Het mooie van een hobby is dat het ook niet per se een nuttige en zinvolle tijdsinvulling moet zijn. Even iets voor jezelf doen, gewoon omdat het leuk is om te doen. Geef jezelf een adempauze van presteren, want dit is jóuw tijd!

Hieronder geven we je nog een aantal redenen waarom het hebben van een hobby zo belangrijk is:
 

Contrast met je dagelijks leven

Zit jij acht uur per dag achter een beeldscherm? Dan is het heerlijk om in je vrije tijd af te schakelen met een actieve hobby. Dit is geestelijk ontspannend en lichamelijk inspannend, dus precies het tegenovergestelde van je reguliere werkdag.

Andersom geldt dit overigens ook. Wanneer je in het dagelijks leven een fysiek zware baan hebt, zul je wellicht liever afschakelen met lezen, puzzelen of bijvoorbeeld een hobbycursus volgen. Oftewel: iets wat fysiek ontspannend en geestelijk inspannend is.
 

Ontplooi je creativiteit

In je vrije tijd kun je je creativiteit de vrije loop laten. Tekenen, schilderen, verhalen leren schrijven, of zelf je eigen sieraden maken: er zijn ontzettend veel mogelijkheden qua creatieve hobby’s. Dit mes snijdt overigens aan twee kanten. Je ontwikkelt namelijk je creatieve vaardigheden, en dit geeft je ook meteen energie, motivatie en zelfvertrouwen.

Daarbij geeft het een gevoel van voldoening wanneer je iets nieuws creëert. En je kunt meteen beginnen want bij NHA hebben we diverse cursussen met een startpakket. Zo hoef jij niet eerst nog van alles in huis te halen. We hebben ook alvast wat leuke dingen om te tekenen voor je verzameld. 
 

Een hobby is goed voor je sociale contacten

Een hobby is belangrijk op vele vlakken, waaronder het sociale vlak. Zo leer je wellicht nieuwe mensen kennen wanneer je een bepaalde hobby uitoefent. Volg je bijvoorbeeld een schildercursus, een cursus fotografie of een cursus DJ? Als je dit klassikaal doet, dan heb je sowieso contact met klasgenoten.

Lees hier hoe een cursist studeren bij NHA ervaart
 

Maar we kunnen ons voorstellen dat het soms ontspannender werkt om op eigen initiatief te hobbyen, in jouw tempo en wanneer het jou uitkomt. Zonder dat je vastzit aan specifieke tijden en locaties. Ook dan kun je sociale contacten opdoen, bijvoorbeeld via online fora waar je met mede-hobbyisten kunt kletsen.
 

Van je hobby je werk maken?

Het klinkt als een absolute droom: van je hobby je werk maken. En dat is het voor het grootste gedeelte ook. Wanneer je deze stap zet, is het echter wel zaak dat je weer een nieuwe hobby zoekt. Iets waarmee je kunt afschakelen en wat je puur en alleen doet omdat je het leuk vindt. Iets waar geen prestatiedruk op zit en wat geen (onderdeel van je) broodwinning is. 
 

Wanneer je op deze vrijblijvende en relaxte manier regelmatig met je hobby bezig bent, zal dit zorgen voor een betere werk-privé balans. Hierdoor word je gelukkiger en zul je minder stress ervaren. Dat wil jij toch ook? 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!