Gratis studiegids

Doorgroeimogelijkheden: 7 tips om door te groeien in je werk

Blog Leestijd: 4 Minuten

Wil jij je carrièrekansen vergroten? Ben je op zoek naar doorgroeimogelijkheden in je huidige baan? Of misschien wil je wel doorgroeien buiten het bedrijf waar je nu werkt. Wat je ambities ook zijn, jezelf ontwikkelen is altijd een goed idee. In deze blog geven we je 7 tips om door te groeien in je werk!

Doorgroeimogelijkheden

Doorgroeien op je werk kan jou veel voordelen opleveren. Denk hierbij niet alleen aan het maken van promotie of een hoger salaris. Ook nieuwe verantwoordelijkheden, het opdoen van kennis en het vergroten van je netwerk kunnen redenen zijn om op zoek te gaan naar doorgroeimogelijkheden.

Jezelf blijven ontwikkelen en blijven doorgroeien in je werk dragen ook bij aan meer werkplezier. Je ontwikkelt jezelf ook verder als persoon. Gun jezelf dus die kans om je te ontwikkelen!
  

Doorgroeimogelijkheden: hoe wil jij je ontwikkelen?

Er zijn allerlei manieren om door te groeien op je werk. Je kunt je bijvoorbeeld horizontaal of verticaal ontwikkelen. Een horizontale ontwikkeling houdt in dat je je in de breedte of in de diepte ontwikkelt. Je ontwikkelt andere vaardigheden of doet nieuwe kennis op.

 
 

Zo word jij bijvoorbeeld specialist in een onderwerp binnen jouw vakgebied. Of je ontwikkelt je juist breder zodat jij gevarieerder werk kunt uitvoeren. Door je brede inzetbaarheid ben jij erg waardevol voor jouw werkgever. Maar je in de breedte ontwikkelen kan ook betekenen dat je een totaal andere functie gaat uitvoeren.

Een andere mogelijkheid is verticaal ontwikkelen. In dat geval is het jouw doel om hogerop te komen binnen een bedrijf. Je wilt bijvoorbeeld leidinggeven aan een team of ambieert misschien zelfs een managementfunctie. Hier komen meer verantwoordelijkheden en andere taken bij kijken.
 

Creëer doorgroeimogelijkheden met deze 7 tips!

Wat jouw beweegredenen of doelen ook zijn, succesvol doorgroeien op je werk doe je met een goed plan van aanpak. Gebruik deze 7 tips om die volgende stap te zetten. Je zult zien dat je binnen no time jouw doel bereikt!

 
1.   Zet die extra stap!

Als je wilt doorgroeien in je werk is het natuurlijk van belang dat je jouw werk goed doet. Zorg daarom dat je jouw werkzaamheden altijd goed blijft uitvoeren. Maar alleen goed werk leveren is niet altijd voldoende.

Doorgroeimogelijkheden creëer je zelf door (op een positieve manier) op te vallen. Zet dus die extra stap! Kijk bijvoorbeeld of je collega’s die het druk hebben kunt helpen en draag actief bij als er input wordt gevraagd. Zo zorg je ervoor dat mensen zich jou herinneren en vergroot je jouw gunfactor.
 
  

2.   Ontwikkel je met een opleiding

Het volgen van een cursus of opleiding is een goede manier om doorgroeimogelijkheden te creëren. Het laat zien dat je ambitieus bent en dat je bereid bent om tijd en energie te investeren in jouw groei.

Je kunt bijvoorbeeld een vakinhoudelijke opleiding volgen, maar denk ook aan cursussen waarmee je bepaalde vaardigheden ontwikkelt zoals een cursus Presenteren of een cursus Leidinggeven.

Bij veel werkgevers is er zelfs budget beschikbaar voor medewerkers om zich verder te ontwikkelen. Vraag eens naar de mogelijkheden bij jouw leidinggevende of maak gebruik van het STAP-budget!
 

   Bekijk al onze cursussen werkvaardigheden

 

3.   Maak je ambities bespreekbaar

Ben jij toe aan de volgende stap in jouw carrière? Kaart dit dan eens aan bij jouw leidinggevende. Door je ambities bespreekbaar te maken, zul je sneller doorgroeien binnen het bedrijf waar je werkt. Als jij niet aangeeft dat je je verder wilt ontwikkelen, dan weet jouw leidinggevende dit ook niet.

Door te delen op welke manier jij je zou willen ontwikkelen, maak je dit onderwerp bespreekbaar. Je leidinggevende kan dan met je meedenken en je ondersteunen in jouw ontwikkeling. Stel bijvoorbeeld samen een Personal Development Plan op. Misschien is er wel meer mogelijk dan je dacht!
  

4.   Voeg de daad bij het woord

Zeg niet alleen dat je wilt doorgroeien, maar laat het ook zien! Dat doe je door initiatief te nemen. Bekijk zelf eens welke werkzaamheden jou kunnen helpen bij de groei die jij wilt maken. Laat zien dat je proactief bent en probeer taken die bij jouw ontwikkeling passen op je te nemen. Zo trek je zelf jouw doorgroeimogelijkheden aan. Daden zeggen meer dan woorden!
 
 
 

5.   Speel in op ontwikkelingen

Als jij je verder wilt ontwikkelen is het slim om te zorgen dat je op de hoogte bent van de laatste trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Zie jij een mooie kans voor jouw bedrijf? Dan geldt ook hier: neem initiatief!

Doe bijvoorbeeld een voorstel voor hoe jouw bedrijf ook kan inspelen op een nieuwe trend en bied aan om dit zelf op te pakken. Daarmee toon je initiatief, creëer je nieuwe kansen voor het bedrijf én doorgroeimogelijkheden voor jezelf.
 

6.   Kies een mentor

Bij sommige bedrijven word je al aan een meer ervaren collega gekoppeld als je start. Maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een ‘mentor’. Is er een ervaren collega tegen wie je opkijkt en van wie je veel zou kunnen leren?

Misschien is er een collega die een functie heeft die jij zelf in de toekomst ook zou willen vervullen. Wees niet bang om deze collega om advies te vragen. Hoe is hij of zij op die plek terechtgekomen? Misschien heeft jouw collega wel goede tips hoe jij kunt groeien naar een vergelijkbare functie. 
 

7.   Schakel een loopbaancoach in

Misschien weet jij wel dat je wilt doorgroeien, maar weet je nog niet precies welke richting je op wilt. Dan kan het helpen om de hulp van een loopbaancoach in te schakelen. 

Een loopbaancoach kan je helpen bij het bekijken van je doorgroeimogelijkheden en je hierin adviseren. Misschien ziet hij of zij wel mogelijkheden waar je zelf nog niet aan gedacht had. Beslissingen over je carrière nemen is niet altijd makkelijk, maar er goed over nadenken is al een stap in de juiste richting!

Met deze tips heb jij hopelijk genoeg inspiratie om op zoek te gaan naar doorgroeimogelijkheden en kansen in jouw baan! Ben je toch niet meer helemaal gelukkig in jouw functie? Dan is omscholen ook een mogelijkheid. Wat je ook doet, zorg dat je niet blijft stilstaan. Dit is jouw tijd!

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!