Gratis studiegids

Personal skills: onderscheid jezelf op de arbeidsmarkt

Wist je dat personal skills tegenwoordig in veel vakgebied bijna net zo zwaar wegen als jouw hard skills? Naast vakinhoudelijke kennis worden de sociale vaardigheden van werknemers steeds belangrijker bevonden. Dit wil zeggen dat wanneer jij zoveel mogelijk uit jouw carrière wilt halen, je snel aan de slag moet met jouw personal skills.

5 veelgevraagde personal skills voor op je cv

Er zijn ontzettend veel verschillende sociale vaardigheden. Wanneer we specifiek kijken naar veel gevraagde personal skills op de arbeidsmarkt, staan de volgende personal skills hoog op het lijstje:

 • communicatieve vaardigheden;
 • kunnen samenwerken in teams;
 • kunnen plannen;
 • assertief zijn;
 • kunnen presenteren.

 

Bovengenoemde vaardigheden zijn vaardigheden die sommige mensen van nature bezitten. Heb jij moeite met een of meerdere van deze vaardigheden dan kun je ervoor kiezen om deze personal skills verder te ontwikkelen met bijvoorbeeld de online training Soft Skills, een cursus Leidinggeven of Stressmanagement.

3 tips die je meteen kunt toepassen

Naast het volgen van een opleiding, kun je ook met behulp van tips een eerste stap zetten in de goede richting. Een drietal handige tips die je meteen kunt toepassen in de praktijk zijn:
 

1. Toon oprechte interesse en luister aandachtig

Door deze tip toe te passen werk je aan jouw communicatieve vaardigheden. Je voorkomt miscommunicatie en straalt positiviteit uit.

 
2. Vraag om feedback

Door regelmatig om feedback te vragen aan jouw collega’s, ontdek je aan welke personal skills je nog moet werken en waar je juist in uitblinkt.

 
3. Stel vragen

Door regelmatig werkgerelateerde vragen te stellen, kom je assertief over. Daarnaast kan het stellen van vragen ook het samenwerken met mensen bevorderen.

 

Welke vaardigheden vermeld je op je cv?

Naast je hard skills is het zeker aan te raden om ook je personal skills op je cv te vermelden. Pas wel op dat je geen waslijst aan vaardigheden op je cv zet. Vermeld enkel de vaardigheden waar je in uitblinkt en die goed bij de betreffende functie passen.

Daarnaast is het belangrijk dat je tijdens het sollicitatiegesprek de benoemde vaardigheden op je cv kunt toelichting. Zorg ervoor dat je jouw personal skills kunt uitleggen met behulp van ervaringen en voorbeelden. Hierdoor krijgt jouw toekomstige werkgever een goed beeld van jou als persoon.


Naast het ontwikkelen van de skills die mooi op jouw cv staan, zijn er nog meer moogelijkheden om meer uit jezelf en jouw carrière te halen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een cursus Zelfvertrouwen, zodat jij zelfverzekerd dat sollicitatiegesprek binnenloopt. Of een cursus Persoonlijke Effectiviteit zodat jij elke dag alles uit je tijd haalt.

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!