Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener  

Tijdelijk met GRATIS tablet
Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
749,00
of 
10 x €82,50
4.6/5

Beoordeeld door 9 student(en)

 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA-instituutsdiploma
 • Studieduur: 10 maanden
ALGEMEEN

Interesse in maatschappelijk werk? Volg de Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener

Sociaal werker, het is een baan die alleen voor sociaal bewogen mensen is weggelegd. Spreekt mensen helpen je aan? Met de Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener leg je de perfecte basis voor dit interessante en veelzijdige beroep.

Een sociaal maatschappelijk dienstverlener helpt mensen die allerlei soorten problemen hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van sociale voorzieningen, huisvesting, werk, uitkering of reclassering.

Als sociaal maatschappelijk dienstverlener vang je mensen op en help je – indien mogelijk - bij het oplossen van problemen.

Kwetsbare mensen

Het werk van een sociaal maatschappelijk dienstverlener is veelzijdig. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij instellingen voor thuiszorg, ouderenzorg, jongerenadviescentra, dienstencentra of vrijwilligersorganisaties.

Soms zijn informeren en adviseren je belangrijkste bezigheden. Soms ondersteun je juist cliënten bij materiële behoeften.

Je werkt met mensen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden. Denk aan ouderen, vluchtelingen of van huis weggelopen jongeren. Kwetsbare doelgroepen die niet altijd goed voor zichzelf kunnen opkomen en soms je hulp hard nodig hebben.

Samenwerken en organiseren

Ben je sociaal, oplossingsgericht en doortastend? Dan past het beroep sociaal maatschappelijk dienstverlener uitstekend bij jou.

In de Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener maak je kennis met de basisbeginselen van het vak. Je leert samenwerken, netwerken, organiseren en planmatig werken.

De eerste stap naar een carrière als Sociaal Werker

Streef jij een carrière als Sociaal Werker na? Of wil jij jouw kennis van het vakgebied opfrissen of uitbreiden? Ook dan is het een goede keuze om te starten met deze Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener basisopleiding. Sociaal Werker is namelijk een combinatie van de werkzaamheden van een Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener en een Sociaal Cultureel werker.

Wanneer je een mbo-opleiding Sociaal Werker overweegt en je alvast basiskennis op wilt doen, is deze basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener opleiding geschikt.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener

In de Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener komen de volgende onderdelen aan bod:

 • doelgroepenkennis;
 • methodisch en planmatig werken;
 • administratie en organisatie;
 • zelfredzaamheid stimuleren en eigen regie cliënten stimuleren;
 • belangenbehartiging;
 • samenwerken;
 • netwerken.

De goed te volgen lessen krijg je in twee delen toegezonden.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

8/10
Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener

Het werkt heel prettig, zo on-line allemaal. De docent kijkt vlot en nauwkeurig na en de correcties zijn binnen een week weer binnen.

10/10
Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener

De lesmaterialen zijn duidelijk en goed zelfstandig te maken. Heb deze opleiding al gedaan op HBO niveau maar helaas het laatste jaar niet af kunnen maken. De boeken van NHA zijn professioneel en krijg praktisch dezelfde lesstof, dus heb echt het idee dat ik naar school ga en iets leer. Verder is er goede ondersteuning als ik dit nodig heb. Ben blij dat ik voor NHA heb gekozen.

10/10
Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener

De cursus is goed te volgen en huiswerk wordt zeer snel nagekeken. Hierdoor blijf je in staat om de cursus vlot te blijven doorlopen zonder haperingen.

10/10
Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener

Ben zeer tevreden over de cursus. Duidelijke uitleg, fijne feedback door de docent. Genoeg kans voor contact. Voor mij helemaal de juiste keuze geweest.

DIPLOMA

Diploma basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

Deze opleiding kun je afronden met twee examens. Ben je geslaagd voor de examens, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Dagelijks kun je digitaal examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken zodra je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.

Jouw voordelen:

 • geen lange reistijd;
 • niet lang wachten op een examendatum. Je kunt je examen afleggen wanneer jij er klaar voor bent;
 • geen examenstress;
 • de uitslag van jouw examen is snel bekend;
 • examen maken kan ook in Paramaribo en Curaçao.
   

Aanmelding
Aanmelden voor het examen is heel eenvoudig. In het lespakket tref je een uitnodiging aan om je aan te melden voor het examen. Het examengeld bedraagt € 132,50 per examen. Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

Getuigschrift 

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding nodig.

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs. Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener valt niet onder deze erkenning.

Kijk hier voor een lijst met alle opleidingen die wel onder deze erkenning vallen.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

Voor de Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener staat een studieduur van 10 maanden bij een gemiddeld studietempo. Maar sneller of langzamer studeren kan en mag altijd. Je kunt elke dag van het jaar starten met deze thuisstudie.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener
€749,00
of  10x 82,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€749,00
of  10x 82,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de NHA e-bookbibliotheek

10/10

De lesmaterialen zijn duidelijk en goed zelfstandig te maken. Heb deze opleiding al gedaan op HBO niveau maar helaas het laatste jaar niet af kunnen maken. De boeken van NHA zijn professioneel en krijg praktisch dezelfde lesstof, dus heb echt het idee dat ik naar school ga en iets leer. Verder is er goede ondersteuning als ik dit nodig heb. Ben blij dat ik voor NHA heb gekozen.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!