Gratis studiegids

Gastouder worden: Een informatieve gids
voor een voldoening gevende carrière in de kinderopvang

Gastouder worden biedt een unieke kans om een lonende carrière in de kinderopvang te beginnen. Als gastouder heb je de verantwoordelijkheid om kinderen liefdevol te verzorgen en hun ontwikkeling te stimuleren in een veilige en vertrouwde omgeving. Op deze pagina leer jij wat een gastouder is en wat het betekent om gastouder te worden. We bespreken de verantwoordelijkheden en plichten die gepaard gaan met het zijn van een gastouder, de benodigde opleiding, de stappen om gastouder te worden, essentiële vaardigheden voor succes en nog veel meer.

Klik direct door naar het onderwerp waar jij meer over wilt weten:

 

Wat betekent het om gastouder te worden?

Wil jij gastouder worden? Dan is het belangrijk om te weten waar je aan begint. Een gastouder is een professionele kinderopvangverlener die individuele zorg en aandacht biedt aan kinderen in een huiselijke omgeving. Ze werken vaak vanuit hun eigen huis en zorgen voor een warme en vertrouwde sfeer. Het belangrijkste doel van een gastouder is om kinderen een veilige, liefdevolle en stimulerende omgeving te bieden waarin ze zich kunnen ontwikkelen en leren. Maar als jij ervoor kiest om gastouder te worden, kunnen jouw takenpakket veel breder zijn dan dat.

Als gastouder ben jij verantwoordelijk voor:

 • Het verzorgen van de dagelijkse behoeften van kinderen, zoals eten, drinken, slapen en verschonen.
 • Het organiseren van educatieve activiteiten en spelletjes die aansluiten bij de ontwikkelingsfase van de kinderen.
 • Het bieden van emotionele ondersteuning en troost aan kinderen.
 • Het communiceren met ouders over de ontwikkeling en welzijn van hun kinderen.
 • Het handhaven van een veilige omgeving en toezicht houden op de kinderen om ongelukken te voorkomen.
 • Het bijhouden van administratie en documentatie, zoals aanwezigheidslijsten, contactgegevens van ouders en medische gegevens.

 

 

Welke verantwoordelijkheden en plichten heb ik als gastouder?

Als je gastouder wordt, kies je ook voor de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Je draagt namelijk een grote zorg voor het welzijn en de ontwikkeling van de kinderen die aan jou zijn toevertrouwd.

Maar naast de fysieke en emotionele zorg en veiligheid van die kinderen zijn er nog andere verantwoordelijkheden en plichten die komen kijken bij het gastouderschap. Door gastouder te worden speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van de kinderen. Het is daarom belangrijk om educatieve en leuke activiteiten te organiseren die helpen bij hun groei en ontwikkeling. Zorg ervoor dat je huis en speelruimtes schoon en hygiënisch zijn. Het naleven van gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen is cruciaal om een gezonde omgeving te behouden.

Ook het bijhouden van nauwkeurige administratie en documentatie is van groot belang als je gastouder wordt. Dit omvat aanwezigheidslijsten, medische gegevens en toestemmingen voor noodgevallen. Zorg ervoor dat je voldoet aan de registratievereisten en andere wettelijke bepalingen die van toepassing zijn in jouw land of regio.

Daarnaast is regelmatige communicatie met de ouders of verzorgers van de kinderen essentieel. Dit omvat het delen van informatie over de dagelijkse activiteiten, de ontwikkeling van het kind, eventuele zorgen en het uitwisselen van feedback. Als gastouder is het van belang dat jij een eerlijke en professionele houding in de omgang met ouders en kinderen handhaaft.

 

Wat heb je nodig om gastouder te worden?

Om gastouder te worden, moet je voldoen aan bepaalde vereisten en stappen volgen. We zetten ze voor jou op een rijtje:

  Leeftijd en gezondheid:
    Je moet minimaal 18 jaar oud zijn en een goede gezondheid hebben om gastouder te worden.

  Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG):
    Een VOG is vaak verplicht en toont aan dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd die in strijd zijn met de eisen van kinderopvang.

  Inschrijving in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP):
    Om gastouder te worden moet je ingeschreven staan in dit officiële register.

 

 

Moet ik een specifieke opleiding volgen om gastouder te worden?

Om gastouder te worden heb je in Nederland een diploma nodig. Dat kan een diploma voor een specifieke opleiding Gastouder zijn, maar er zijn ook andere opleiding die jou in staat stellen om gastouder te worden. In de wet kinderopvang (artikel 10) vind je een lijst met diploma’s die van toepassing zijn voor gastouders.

Wil je eerst kunnen proeven van het vakgebied voordat je erin duikt? Bekijk dan eens de onderstaande opleidingen!

LET OP! Met deze opleidingen kun je proeven van het vakgebied. Om als gastouder aan de slag te gaan dien je de volledige opleiding te volgen die overeenkomt met de opleidingen uit de wet kinderopvang.

 

Naast een geschikt diploma heb je ook een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen nodig om gastouder te worden.

Ben je al in bezit van een geschikt diploma? Dan kunnen ook deze opleidingen en cursussen waardevol zijn als jij gastouder wil worden:

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

 

Hoe kan ik gastouder worden?

Gastouder worden doe je niet van de ene op de andere dag. Eerst moet je ervoor zorgen dat je aan de basisvereisten voldoet. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag en het volgen van opleiding en EHBO-cursus behoren tot de belangrijke stappen om aan de vereisten te voldoen.

Eenmaal klaar om als gastouder aan de slag te gaan, is het noodzakelijk om je te registreren bij de relevante instanties en, indien nodig, aanvullende vereiste cursussen te volgen. Naast de formele vereisten is het cruciaal om een veilige en stimulerende opvangomgeving te creëren. Zorg ervoor dat je huis voldoet aan de veiligheids- en hygiëne-eisen en dat je kindvriendelijke ruimtes hebt om de kinderen op te vangen.

Ook het vinden van vraagouders is een belangrijke stap om gastouder te worden. Je kunt beginnen met het zoeken naar gezinnen die op zoek zijn naar gastouderopvang via gastouderbureaus, online platforms of door middel van mond-tot-mondreclame.

Als gastouder is het van groot belang om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen. Neem deel aan bijscholingscursussen om je kennis en vaardigheden uit te breiden en op de hoogte te blijven. Daarnaast is het essentieel om op de hoogte te blijven van relevante wet- en regelgeving met betrekking tot het gastouderschap. Houd jezelf op de hoogte van eventuele veranderingen in de regelgeving en pas je werkwijze indien nodig aan om te voldoen aan de geldende normen en voorschriften.

Gastouder worden is een uitdagende maar bevredigende carrièrekeuze. Met toewijding, professionaliteit en voortdurende ontwikkeling kun je als gastouder een positieve impact hebben op het leven van de kinderen die je opvangt.

 

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een succesvolle gastouder?

Om gastouder te worden moet je voldoen aan enkele eisen die je hierboven al kon lezen.
Maar om succesvol aan de slag te gaan als gastouder is ook jouw persoonlijkheid een belangrijk onderdeel.
Het is dan handig als jij beschikt over de volgende vaardigheden:

Liefde voor kinderen
Een passie voor het werken met kinderen en een liefdevolle en zorgzame houding zijn essentieel.

Geduld
Werken met kinderen vereist geduld en begrip, vooral in uitdagende situaties.


Communicatievaardigheden
Effectieve communicatie met zowel kinderen als ouders is van groot belang voor een succesvolle samenwerking.

Organisatorische vaardigheden
Om gastouder te worden moet je goed kunnen plannen en je tijd goed kunnen beheren, vooral als je meerdere kinderen tegelijkertijd opvangt.

Creativiteit
Het bedenken van leuke en educatieve activiteiten voor kinderen stimuleert hun verbeeldingskracht en helpt bij hun ontwikkeling.

Probleemoplossend vermogen
Gastouders moeten snel en effectief kunnen handelen in noodgevallen.

Empathie
Het tonen van empathie creëert een gevoel van veiligheid en vertrouwen in de opvangomgeving.

Flexibiliteit
Om gastouder te worden moet jij je kunnen aanpassen aan veranderende situaties en behoeften.

Verantwoordelijkheid
Als gastouder draag je een grote verantwoordelijkheid voor de kinderen die je opvangt en hun welzijn.

 

Wat zijn de kosten en inkomsten die gepaard gaan met het worden van gastouder?

Aan het gastouderschap zitten kosten en inkomsten verbonden. Belangrijke kosten omvatten aansprakelijkheidsverzekeringen voor bescherming bij ongevallen of letsel, certificering en opleidingskosten, registratiekosten bij het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP), en investeringen in kinderopvangmaterialen zoals speelgoed en educatieve materialen.

Aan de andere kant kunnen inkomsten variëren op basis van jouw tarieven, het aantal kinderen dat je opvangt, en eventuele subsidies of vergoedingen.

Een goed budgetbeheer is essentieel als je gastouder wilt worden. Door een evenwicht te vinden tussen kosten en inkomsten, kun je als gastouder een succesvolle carrière starten!

 

Kan ik gastouder worden als ik al een andere baan heb?

Wil je gastouder worden maar heb je al een baan? Geen probleem Veel gastouders combineren hun werk als gastouder met een deeltijd- of voltijdbaan, omdat gastouderopvang vaak flexibele werktijden mogelijk maakt. Om een goede balans tussen werk en privéleven te behouden, kunnen de volgende tips helpen:

 • Planning en organisatie:
  Stel een gestructureerd schema op dat je werkuren als gastouder en andere werk- of privéverplichtingen in balans brengt.
 • Flexibele werktijden:
  Als je een andere baan hebt, kun je proberen gastouderopvang aan te bieden tijdens de uren waarop je niet op je andere werk hoeft te zijn.
 • Communicatie met ouders:
  Maak duidelijke afspraken met de ouders van de kinderen die je opvangt over je beschikbaarheid en wees eerlijk over je mogelijkheden en beperkingen.
 • Houd werk- en privéruimtes gescheiden:
  Zorg voor een duidelijke scheiding tussen je werkruimte als gastouder en je privéruimte.
 • Quality time met je eigen gezin:
  Zorg ervoor dat je quality time doorbrengt met je eigen gezin om een evenwichtige levensstijl te behouden.

 

Elke situatie is uniek, dus het vinden van de juiste balans tussen werk en privéleven kan wat aanpassing vergen. Met een goede planning, open communicatie en het stellen van grenzen kom je er wel.

 

Gastouder worden is een inspirerende en lonende carrièrekeuze. Het biedt de mogelijkheid om kinderen liefdevol op te vangen, hun ontwikkeling te stimuleren en een positieve impact te hebben op hun leven. Door aan de vereisten te voldoen, jezelf te blijven ontwikkelen en de juiste vaardigheden en toewijding te tonen, kun je een succesvolle gastouder worden. Begin vandaag nog aan jouw reis en ervaar de vreugde van het begeleiden en verzorgen van kinderen!

 

Bekijk alle opleiding in sociaal en pedagogisch werk >> >>

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!