Basisopleiding Onderwijsassistent  

Tijdelijk met GRATIS tablet
Basisopleiding Onderwijsassistent
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
749,00
of 
10 x €82,50
4.5/5

Beoordeeld door 40 student(en)

 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA-instituutsdiploma
 • Studieduur: 10 maanden
ALGEMEEN

Wat doet de onderwijsassistent? Ontdek het met de basisopleiding

Lijkt het jou leuk om kinderen in groep 3 te helpen bij het leren lezen en schrijven? Of wil je leren hoe je tieners begeleid? Wil jij graag aan de slag als onderwijsassistent? In deze Basisopleiding Onderwijsassistent doe je de nodige basiskennis op die je als onderwijsassistent nodig hebt. Zo zet je een mooie eerste stap naar een baan in het onderwijs!

  doe de nodige basiskennis op voor een vervolgopleiding tot onderwijsassistent
 
met begeleiding van een ervaren vakdocent
 
toon je kennis aan met een waardevol NHA-diploma

Een onderwijsassistent werkt met kinderen en jongeren in de klas. Je werkt nauw samen met de juf of meester van de leerlingen. Je neemt werk van de leerkracht uit handen.

Volg een veelzijdige opleiding tot onderwijsassistent

Een onderwijs- en klassenassistent helpt leerlingen bijvoorbeeld bij het maken van rekensommen, een project over huisdieren of een kunstwerk bij handenarbeid. Kortom, je helpt de leerlingen bij al hun taken en ondersteunt daarmee de leerkracht.

Een onderwijsassistent doet dit in het basis-, voortgezet- of beroepsonderwijs. Een klassenassistent werkt over het algemeen in het speciaal onderwijs. Doordat je taken van de leerkracht overneemt, kan de leerkracht zich richten op kinderen die extra aandacht hard nodig hebben.

Mag je als assistent in het onderwijs ook lesgeven? En wat moet een onderwijsassistent eigenlijk zelf weten over aardrijkskunde, geschiedenis en spelling? Op die vragen krijg je antwoord in deze Basisopleiding Onderwijsassistent. Je kunt dan zelf goed inschatten of je wilt doorleren voor onderwijsassistent.
 

"Mijn passie om met kinderen te werken was altijd groot"

Metta (61) volgt de Basisopleiding Onderwijsassistent:
“Ik ben al bijna veertig jaar werkzaam in de zorg als voedingsassistent in een ziekenhuis. Hier werk ik met kinderen en ouderen, maar mijn passie om met kinderen te werken was altijd groot. Ik ben zoals velen zeggen nogal creatief en probeerde voor de kinderen altijd iets extra's te doen.

Naast mijn werk ben ik met deze opleiding gestart. Ik ben tevreden over de opleiding en de begeleiding. Ook vind ik het fijn dat je het op eigen tempo kunt doen. Ik hoop met de opleiding iets te kunnen gaan doen in de onderwijswereld. Beter laat dan nooit!"

  

Leer meer over kinderpsychologie

In deze basisopleiding steek je veel op over onder andere kinderpsychologie, gesprekstechniek en veiligheid. Wil je leren hoe je kinderen observeert? Wil je weten hoe je volgens een plan werkt? Je ontdekt het allemaal in deze cursus Onderwijsassistent.
  

Ontwikkel je met de cursus Onderwijsassistent

Met de Basisopleiding Onderwijsassistent ontdek je in slechts 10 maanden tijd wat een assistent in het onderwijs doet en weet je waar kansen liggen om je verder te ontwikkelen. Lijkt het jou leuk om in het onderwijs te werken? Enthousiast geworden van de basisopleiding voor Onderwijsassistent? Schrijf je dan in en start vandaag nog.

Wil jij jouw kennis uit het vakgebied opfrissen en uitbreiden? Of overweeg je een MBO-opleiding tot Onderwijsassistent en wil je alvast de nodige basiskennis van dit vak opdoen? Dan is deze cursus Onderwijsassistent ideaal voor jou!
 

Leg een stevige basis voor je onderwijsloopbaan

Kom erachter hoe belangrijk een onderwijsassistent is voor kinderen én de leerkracht. Doe de kennis en vaardigheden op die een goede onderwijsassistent nodig heeft en leg alvast een stevige basis voor je loopbaan in het onderwijs. Schrijf je nu in voor de Basisopleiding Onderwijsassistent!


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Basisopleiding Onderwijsassistent

In de Basisopleiding Onderwijsassistent komen de volgende onderdelen aan bod:

 • observatiemethoden en technieken;
 • ontwikkelingspsychologie;
 • gesprekstechnieken en planmatig werken;
 • activiteiten voorbereiden, uitvoering en plannen;
 • communicatie en organisatie;
 • samenwerken;
 • ondersteuning bieden;
 • didactische begeleiding;
 • klassenmanagement.

De goed te volgen lessen krijg je in twee delen toegezonden.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Basisopleiding Onderwijsassistent, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

8/10
Basisopleiding Onderwijsassistent

Januari 2024 ben ik begonnen aan de basisopleiding onderwijsassistent en dit bevalt mij zeer goed. Zelf ben ik werkzaam als onderwijs assistent op het VMBO. Door deze studie heb ik al veel geleerd en toe kunnen passen tijdens mijn werk. De feedback van mijn docent vind ik erg prettig.

10/10
Basisopleiding Onderwijsassistent

Ik ben met de opleiding begonnen en vond best spannend want ik ben 40 jaar geleden gestopt met leren maar,ik ben zo tevreden met nha studie je heb een fijne docent waar je iets aan kan vragen je krijgt snelle reactie terug ook je huiswerk wat je toe stuurt krijg je duidelijke uitleg bij en je cijfer. Vind leren fijn om tedoen ga zelfs sneller als zou moeten dat zeg genoeg. Ik raad nha zeker aan Gr ***

8/10
Basisopleiding Onderwijsassistent

Ik ben nog maar net begonnen maar ben super enthousiast. Het is heel duidelijk wat er van je verwacht wordt en het insturen van huiswerk gaat heel makkelijk , je krijgt het ook snel en met opbouwende en informatieve feedback teug. Ik weet nog niet zo goed hoe ik mijn vraagmoment kan gebruiken omdat ik soms juist met een vraag zit als ik mijn huiswerkopgaven aan het maken ben. En bij het versturen daarvan ben ik mijn vraag al kwijt

10/10
Basisopleiding Onderwijsassistent

Duidelijke boeken en plaza! Docenten zijn ook snel kwa na kijken van huiswerk en geven ook leerzame feedback terug.

DIPLOMA

Diploma Basisopleiding Onderwijsassistent

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

Deze opleiding kun je afronden met twee examens. Ben je geslaagd voor de examens, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Dagelijks kun je digitaal examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken zodra je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.

Jouw voordelen:

 • geen lange reistijd;
 • niet lang wachten op een examendatum. Je kunt je examen afleggen wanneer jij er klaar voor bent;
 • geen examenstress;
 • de uitslag van jouw examen is snel bekend;
 • examen maken kan ook in Paramaribo en Curaçao.
   

Aanmelding
Aanmelden voor het examen is heel eenvoudig. In het lespakket tref je een uitnodiging aan om je aan te melden voor het examen. Het examengeld bedraagt € 132,50 per examen. Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

Getuigschrift 

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding nodig.

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs. Basisopleiding Onderwijsassistent valt niet onder deze erkenning.

Kijk hier voor een lijst met alle opleidingen die wel onder deze erkenning vallen.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Basisopleiding Onderwijsassistent uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Basisopleiding Onderwijsassistent, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur basisopleiding Onderwijsassistent

Voor de Basisopleiding Ondewijsassistent staat een studieduur van 10 maanden bij een gemiddeld studietempo. Maar sneller of langzamer studeren kan en mag altijd. Je kunt elke dag van het jaar starten met deze thuisstudie.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Basisopleiding Onderwijsassistent
€749,00
of  10x 82,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€749,00
of  10x 82,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de NHA e-bookbibliotheek

10/10

Ik ben met de opleiding begonnen en vond best spannend want ik ben 40 jaar geleden gestopt met leren maar,ik ben zo tevreden met nha studie je heb een fijne docent waar je iets aan kan vragen je krijgt snelle reactie terug ook je huiswerk wat je toe stuurt krijg je duidelijke uitleg bij en je cijfer. Vind leren fijn om tedoen ga zelfs sneller als zou moeten dat zeg genoeg. Ik raad nha zeker aan Gr ***

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!