Gratis studiegids

7 tips voor een positieve mindset!

Blog Leestijd: 4 Minuten

Iedereen heeft wel eens een slechte dag. Betrap jij jezelf regelmatig op negatieve gedachtes? Dan is het misschien tijd om aan je mindset te werken. Een positieve mindset kan je namelijk helpen om je gelukkiger te voelen. En wie wil dat nu niet? Met de tips in deze blog ontwikkel jij een positieve mindset!

positieve-mindset

 

Een positieve mindset ontwikkelen? Zo doe je dat! 

 

1. Dankbaarheid

Neem elke dag even een momentje om na te denken over waar je dankbaar voor bent in het leven. Dit hoeven niet altijd grote dingen te zijn. Het kan ook iets kleins zijn, zoals de zon die schijnt of een goed gesprek met een vriend.

Maar ook dingen waar je niet elke dag bij stilstaat, zoals het feit dat je een dak boven je hoofd hebt en elke dag genoeg te eten hebt, zijn dingen waar we dankbaar voor mogen zijn. Door je bewust te concentreren op de positieve dingen, verschuif je je perspectief van wat er nog ontbreekt in je leven naar de goede dingen die al wel aanwezig zijn. Dit helpt je om een positieve mindset te creëren.

 

2. Vermijd negativiteit

Als je positiever in het leven wilt staan, is het essentieel om je bewust te zijn van negativiteit om je heen. Probeer negatieve mensen, nieuwsberichten en situaties te vermijden. Zorg er ook voor dat je zelf niet negatief over andere mensen praat. Deze dingen dragen namelijk niet bij aan een positieve mindset.

Omring jezelf in plaats daarvan met positiviteit. Lees bijvoorbeeld een inspirerend boek, luister naar motiverende podcasts of breng tijd door met mensen die je energie geven.

 

 
 

3. Stel jezelf doelen

Het stellen van duidelijke, haalbare doelen geeft richting en betekenis aan je leven. Dit kan je helpen om een positieve mindset te ontwikkelen. Het hebben van een doel zorgt dat je daar je focus op kunt leggen, in plaats van op allerlei negatieve dingen. En ook het bereiken van je doelen geeft een boost en motiveert je om verder te gaan.

Wat voor doelen je voor jezelf opstelt, dat bepaal je zelf. Dit kunnen doelen zijn op werkgebied, op het gebied van je gezondheid of relaties. Ook kleine doelen kunnen al helpen, zoals elke maand een boek lezen.
 

  Wil je leren hoe je haalbare doelen stelt? Lees dan ook dit artikel.

 

4. Zorg goed voor jezelf

Dit is misschien niet direct het eerste waar je aan denkt als je het hebt over een positieve mindset, maar toch is goed voor jezelf zorgen de basis van een positief leven. Als jij je goed voelt, is het ook veel makkelijker om positief te denken.

Zorg er dus voor dat je gezond eet, regelmatig beweegt en een goede balans hebt in je leven. Denk ook eens na over hoe je jezelf presenteert. Als je kleding draagt waarin je je goed voelt en als je de tijd neemt om er verzorgd uit te zien, zul je je beter over jezelf voelen. Dit draagt weer bij aan positieve gedachtes over jezelf. Positieve mindset: check! 
 
 
 

 

5. Breng tijd door met anderen

Hoewel je liever niet te veel tijd doorbrengt met negatieve mensen (zie punt 2), is het belangrijk om voldoende tijd door te brengen met anderen. Sociale verbindingen kunnen namelijk een grote bron van positiviteit zijn. We zijn sociale wezens en hebben gezelschap nodig om ons goed te voelen.

Investeer dus in relaties met de juiste, positieve mensen in je leven. Maak bewust tijd voor je dierbaren of ga op zoek naar mensen met dezelfde interesses. Deze sociale connecties zullen je gelukkiger maken en zorgen zo voor meer positiviteit.

 

6. Oefen met mindfulness

Mindfulness gaat over in het hier-en-nu leven. Elke dag hebben we duizenden gedachten waardoor we ons makkelijk kunnen laten afleiden. En die gedachten zijn lang niet altijd positief.

Mindfulness technieken, zoals meditatie of ademhalingsoefeningen, kunnen je helpen om stress te verminderen en je meer bewust te maken van het moment. Dit leidt weer tot een positievere mindset.
 

  Kun je wel wat hulp gebruiken met mindfulness? Bekijk dan onze cursus Mindfulness

 

7. Leer van je fouten

Het ontwikkelen van een positieve mindset wil niet zeggen dat je niet inziet dat er ook wel eens dingen misgaan. Iedereen maakt fouten en dat is helemaal niet erg. Wat belangrijker is, is hoe je ermee omgaat.

In plaats van fouten te zien als falen, kun je ze beter beschouwen als leermomenten. Elke fout is een stap dichter bij succes als je ervan leert en doorgaat. Het is soms makkelijk om in de slachtofferrol te kruipen als iets niet volgens plan gaat, maar hier heb je weinig aan. Zorg er dus voor dat je leert van je fouten, want dat is juist waar je van groeit!

 
 
Wil je meer leren over de invloed van positiviteit op ons leven? In de cursus Positieve Psychologie leer je alles over deze populaire stroming binnen de psychologie waarin de focus gelegd wordt op de positieve aspecten van het leven in plaats van het verhelpen van psychische klachten.

 

Bekijk de cursus »

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!