Menu
Gratis studiegids

 

Zakelijke kosten zzp: aftrekbaar of niet?

Welke zakelijke kosten kun je als zzp’er aftrekken? Meer info bij NHA

 

Door het aftrekken van zakelijke kosten kun je het bedrag dat je aan belastingen betaalt aanzienlijk beperken. Helaas zijn niet alle zakelijke kosten volledig aftrekbaar. Wat geldt voor een zakelijke lunch? En voor bijvoorbeeld een laptop?  De Belastingdienst bepaalt wat er wel en wat er niet aftrekbaar is. In de boekhoudkundige cursussen van NHA leer je meer over het aftrekken van zakelijke kosten in de belastingaangifte van zelfstandigen.

 

Zakelijke kosten aftrekbaar?

Volgens de Belastingdienst zijn ‘zakelijke kosten’ de kosten die nodig zijn voor het runnen van een onderneming. Voorbeelden hiervan zijn de huur van een bedrijfsruimte, inrichting van een kantoor, verzekeringen, onderhoudskosten van bedrijfsgebouwen enzovoorts. Dit soort zakelijke kosten mag je volledig aftrekken van de fiscale winst van je onderneming. Je betaalt alleen belasting op het overblijvende gedeelte van de winst.

 

Natuurlijk moeten de zakelijke kosten die je invult op je belastingaangifte in een redelijke verhouding staan tot datgene wat het de onderneming oplevert. Overdreven zakelijke uitgaven kunnen door de Belastingdienst geweigerd worden.

 

Ook de btw die je betaalt op producten en diensten die je nodig hebt voor je bedrijf, en waarmee je een omzet realiseert waarvoor je zelf ook btw moet aanrekenen aan je klanten, mag je aftrekken als voorbelasting.

 

Sommige kosten hebben zowel een zakelijk karakter als een privékarakter. Denk bijvoorbeeld aan de internetkosten als je van thuis uit werkt. Alleen het zakelijk gedeelte van deze kosten mag je aftrekken. Gebruik je je internetverbinding bijvoorbeeld 70% voor zakelijke doeleinden, dan mag je 70% van de internetkosten aftrekken.
 

Is een zzp laptop aftrekbaar?

Als een laptop van een zzp’er louter en alleen aangeschaft en gebruikt wordt voor zakelijke doeleinden, is de kostprijs van de laptop aftrekbaar. De Belastingdienst eist echter dat de aftrek van producten die langer dan een jaar gebruikt kunnen worden (zoals een laptop), gespreid wordt over meerdere jaren. Dit noemt men ‘afschrijven’.

 

Als hoofdregel geldt dat de aankoop van bedrijfsmiddelen die langer dan één jaar meegaan en meer dan 450 euro kosten (exclusief btw), over vijf jaar wordt afgeschreven. Als je dus voor zakelijke doeleinden een laptop koopt van 500 euro, moet je deze over vijf jaar afschrijven en trek je vijf jaar lang 100 euro per jaar af van je fiscale winst. Koop je een goedkope laptop van 400 euro voor je zaak, dan mag je deze in één keer als zakelijke kost inbrengen in je belastingaangifte.
 

Meer weten over zakelijke kosten zzp

Zzp’ers die hun boekhouding zelf voeren, moeten de zakelijke kosten van hun onderneming correct boeken. Wie als zzp’er niet veel weet over belastingwetgeving en boekhouding, volgt hierover het best een inleidende cursus. Met de opleiding ‘Basiskennis Boekhouden’ krijg je de basisbeginselen van boekhouden snel onder de knie.  Wil je je nog verder bekwamen in het boekhoudvak, volg dan aansluitend de vervolgcursus ‘Praktijkdiploma Boekhouden’. Het is mogelijk om voor elke opleiding een gratis proefles aan te vragen bij NHA.

 

NHA biedt in elke branche bedrijfscursussen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle bedrijfscursussen bekijken »

 

Tablet incl. toetsenbord of headphone

Daarom NHA

  • Nu 50% korting op het lesgeld!
  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek

Advies nodig?

Bel onze studieadviseurs voor meer informatie over een bedrijf starten.

 

077 30 67 000

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!