Gratis studiegids

 

Zakelijke kosten ZZP: aftrekbaar of niet?

Welke zakelijke kosten kun je als ZZP’er aftrekken? Meer info bij NHA

Door het aftrekken van zakelijke kosten kun je het bedrag dat je aan belastingen betaalt aanzienlijk beperken. Helaas zijn niet alle zakelijke kosten volledig aftrekbaar. Wat geldt voor een zakelijke lunch? En voor bijvoorbeeld een laptop? De Belastingdienst bepaalt wat er wel en niet aftrekbaar is. In de boekhoudkundige cursussen van NHA leer je meer over het aftrekken van zakelijke kosten in de belastingaangifte van zelfstandigen.

 

Zakelijke kosten aftrekbaar?

Volgens de Belastingdienst zijn ‘zakelijke kosten’ de kosten die nodig zijn voor het runnen van een onderneming. Voorbeelden hiervan zijn de huur van een bedrijfsruimte, inrichting van een kantoor, verzekeringen, onderhoudskosten van bedrijfsgebouwen enzovoorts.

Dit soort zakelijke kosten mag je volledig aftrekken van de fiscale winst van je onderneming. Je betaalt alleen belasting over het overblijvende gedeelte van de winst.

Natuurlijk moeten de zakelijke kosten die je invult op je belastingaangifte in een redelijke verhouding staan tot datgene wat het de onderneming oplevert. Overdreven zakelijke uitgaven kunnen door de Belastingdienst geweigerd worden.
 

Volg een cursus Boekhouden bij NHA! 

Ben jij ZZP'er en wil je meer leren over boekhouden of het invullen van je belastingaangifte? Dan biedt een cursus Praktijkdiploma Boekhouden of Belastingsaangifte (voor Particulieren) een uitkomst!

 
Ook de btw die je betaalt op producten en diensten die je nodig hebt voor je bedrijf, en waarmee je een omzet realiseert waarvoor je zelf ook btw moet aanrekenen aan je klanten, mag je aftrekken als voorbelasting.

Sommige kosten hebben zowel een zakelijk karakter als een privékarakter. Denk bijvoorbeeld aan de internetkosten als je van thuis uit werkt. Alleen het zakelijk gedeelte van deze kosten mag je aftrekken. Gebruik je je internetverbinding bijvoorbeeld 70% voor zakelijke doeleinden, dan mag je 70% van de internetkosten aftrekken.

 

Review cursus Basiskennis Boekhouden
"Goede begeleiding en duidelijke opdrachten. Een fijne, heldere cursus om te volgen."

Lees meer reviews »

 

 
Is een ZZP laptop aftrekbaar?

Als een laptop van een zzp’er enkel en alleen aangeschaft en gebruikt wordt voor zakelijke doeleinden, is de kostprijs van de laptop aftrekbaar. Maar de Belastingdienst eist dat de aftrek van producten die langer dan een jaar gebruikt kunnen worden (zoals een laptop), gespreid wordt over meerdere jaren. Dit noemt men ‘afschrijven’.

Als hoofdregel geldt dat de aankoop van bedrijfsmiddelen die langer dan één jaar meegaan en meer dan € 450,- kosten (exclusief btw), over 5 jaar wordt afgeschreven.

Als je dus voor zakelijke doeleinden een laptop koopt van € 500,- moet je deze over 5 jaar afschrijven. Je trekt dan 5 jaar lang € 100,- per jaar van je fiscale winst af. Koop je een goedkopere laptop van € 400,- voor je zaak, dan mag je deze in één keer als zakelijke kost inbrengen in je belastingaangifte.

 

Meer weten over zakelijke kosten ZZP

ZZP’ers die hun boekhouding zelf voeren, moeten de zakelijke kosten van hun onderneming correct boeken. Wie als ZZP’er niet veel weet over belastingwetgeving en boekhouding, volgt hierover het best een inleidende cursus. Met de opleiding Basiskennis Boekhouden krijg je de basisbeginselen van boekhouden snel onder de knie.

Wil je je nog verder ontwikkelen in het boekhoudvak? Volg dan aansluitend de vervolgcursus Praktijkdiploma Boekhouden. Je kunt voor elke opleiding een gratis proefles aanvragen bij NHA.

 

Bekijk de proefles Basiskennis Boekhouden »

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!