Gratis studiegids

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)  

Tijdelijk met GRATIS tablet Nú met 50% korting
Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)
associatie%20test
Winnaar Website van het jaar
Adviesgesprek Gratis proefles
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
€538,00
269,00
of betaal
12 x €25,00
4/5

Beoordeeld door 19 student(en)

 • Kies voor PDB compleet of een deelcertificaat
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
ALGEMEEN

Vind een administratieve baan met de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)

Heb je gevoel voor cijfers en wil je daar je werk van maken? Of heb je al een administratieve functie en wil je daarin doorgroeien? De opleiding Praktijkdiploma Boekhouden stoomt je klaar voor een veelgevraagd diploma.

Boekhouden is een belangrijk onderdeel binnen ieder bedrijf. Een boekhouder verwerkt alle financiële transacties: inkomsten, uitgaven, ontvangsten en betalingen. Dit is een verantwoordelijke en afwisselende baan.

Als boekhouder heb je goed inzicht in het wel en wee van een bedrijf en daarom word je vaak gezien als een vertrouwenspersoon van de directie.

Professionele PDB opleiding

Om een goede boekhouder te worden, heb je een degelijke opleiding nodig. De opleiding PDB is een van de beste cursussen van Nederland op boekhoudkundig gebied.

De lesstof van deze compacte opleiding is gebaseerd op de exameneisen van de Nederlandse Associatie voor Examinering en bestaat uit drie modules:

 • bedrijfsadministratie;
 • kostencalculatie;
 • financiering.


Je leert onder meer grootboekrekeningen maken, kostprijsberekeningen en kolommenbalansen. Je krijgt inzicht in resultaten en presentatiemethoden en je maakt kennis met verschillende ondernemingsvormen.

 

Verder leren?

Heb je na deze opleiding de smaak te pakken? Het officieel erkende Praktijkdiploma Boekhouden is een prima basis voor de cursus MBA.

PROGRAMMA

Studieprogramma Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)

De PDB opleiding is samengesteld aan de hand van de nieuwste exameneisen van de Nederlandse Associatie voor Examinering. Dit houdt in dat de stof die je bestudeert ook gevraagd wordt op het examen. De cursus bestaat uit de volgende 3 modules:

Bedrijfsadministratie (niveau 4)

Je leert in deze module berekeningen maken ten behoeve van de financiële administratie van een handels- of dienstverlenende onderneming. Ook leer je overzichten samenstellen zoals een grootboekrekening of een kolommenbalans.

Kostencalculatie (niveau 4)

Hoe staat het bedrijfsresultaat ervoor? Wat is de kostprijs en hoe verhoudt zich deze tot de verkoopprijs? In deze module leer je antwoord te geven op deze vragen. Je leert hoe je kostprijs- en verkoopprijsberekeningen maakt en hoe je het resultaat van productie en verkoop berekent. Je krijgt inzicht in resultaten en presentatiemethoden.

Financiering (niveau 4)

Je leert o.a. over de termen agio, aandelen en verschillende ondernemingsvormen. Na het volgen van deze module kun je betrekkingen maken ten behoeve van de periodeafsluiting en kengetallen berekenen.

Het officieel erkende PDB-diploma wordt veel gevraagd in personeelsadvertenties. Dankzij deze goed te volgen cursus op mbo-4 niveau, toon je aan over de juiste kennis te beschikken en wordt de kans op een leuke baan als administratief medewerker of (toekomstig) financieel-administrateur extra groot.

DIPLOMA

Diploma Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)

De examens worden flexibel per computer afgenomen en je kunt zelf aangeven wanneer je het examen wenst af te leggen. De examenplaatsen liggen verspreid over Nederland. Je kunt een plaats uitzoeken die bij jou in de buurt ligt.

Je kunt je voor deze examens aanmelden bij:
Associatie voor Examinering

associatie

Postbus 642
3800 AP Amersfoort
Telefoon: 033-4612159
Internet: www.associatie.nl

Getuigschrift

Een NHA getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze PDB opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel wordt voorkennis op het niveau van Basiskennis Boekhouden geadviseerd.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het voortgezet onderwijs. Alle NHA-opleidingen die aan wetgeving onderhevig zijn voldoen aan de kwaliteitsstandaard die vanuit het ministerie van OC&W wordt vereist. NHA past deze hoge kwaliteitsstandaard toe op de ontwikkeling van al haar opleidingen.

ZO STUDEER JE

Zo studeer je

Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het complete lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving of per post) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 5 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB), stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • je digitale coach activeren om je extra te stimuleren;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen.

STUDIEDUUR

Studieduur

6 maanden bij een gemiddeld studietempo van zes uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00 of stuur ons een e-mail.

REVIEWS

Reviews PDB opleiding

5/5
PDB compleet

Ik vind de opleiding heel goed. Maar ik vind de oefeningen een beetje weinig.

5/5
PDB compleet

Goede begleiding het was voor mij een gok om de keuze te maken voor een hbo opleiding te beginnen maar met een leraar die goed achter je staat en fatsoendelijk alles nakijkt verbeterd en advies geeft geeft mij dit meer moed om door te gaan en motivatie om deze opleiding te behalen

4/5
PDB compleet

Erg tevreden met de hulp van de docent bij mijn thuisstudie. Er wordt erg vlot gereageerd!

4/5
PDB compleet

Ik vind het goed te volgen, maar mis af en toe net wat extra informatie/toelichting op bepaalde punten.

LESGELD

Lesgeld

PDB compleet
meest gekozen Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 5 jaar lang begeleiding!
€598,00 €299,00
of betaal 12x 27,50
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Zonder hulp
€538,00 €269,00
of betaal 12x 25,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
PDB certificaat Bedrijfsadministratie
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 5 jaar lang begeleiding!
€298,00 €149,00
of betaal 4x 39,50
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Zonder hulp
€238,00 €119,00
of betaal 4x 31,50
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
PDB certificaat Kostencalculatie
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 5 jaar lang begeleiding!
€258,00 €129,00
of betaal 4x 34,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Zonder hulp
€198,00 €99,00
of betaal 4x 26,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
PDB certificaat Financiering
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 5 jaar lang begeleiding!
€198,00 €99,00
of betaal 4x 26,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Zonder hulp
€178,00 €89,00
of betaal 4x 23,50
Inschrijven
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Jouw werkgever heeft namelijk ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Belastingteruggaaf voor NHA studie

Je kunt de studiekosten voor een NHA-opleiding, die aansluit op jouw beroep of toekomstige beroep, als aftrekpost indienen bij jouw belastingaangifte. In dat geval vergoedt de belastingdienst een gedeelte (afhankelijk van jouw belastingschaal) van jouw studiekosten, boven het drempelbedrag van € 250. Dat maakt je studie bij NHA nog voordeliger!

Bereken jouw belastingvoordeel Bedrag
Studiekosten
Belastingschaal
Drempel
Jouw Voordeel
Tablet incl. toetsenbord

Daarom NHA

 • Nu 50% korting op het lesgeld!
 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt

5/5

Ik vind de opleiding heel goed. Maar ik vind de oefeningen een beetje weinig.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!