Gratis studiegids

 

Studie psychologie: boeken nodig?

Op zoek naar interessante boeken over psychologie? Volg bij NHA een inleiding in de psychologie

Psychologie is een erg veelzijdig vakgebied. De psychologie vindt niet alleen toepassingen in de geestelijke gezondheidszorg, maar ook in de bedrijfswereld, in het onderwijs en in de sociale sector. Wil je weten wat het vakgebied psychologie zoal omvat? Er bestaan talrijke interessante boeken over psychologie, maar met een cursus ‘inleiding in de psychologie’ leer je het meest.

 

Psychologie: boeken lezen of cursus volgen?

De psychologie bestudeert het innerlijke leven en het gedrag van een mens. Het doel van de psychologie is inzicht te krijgen in het doen en laten van mensen, zowel in het gewone alledaagse leven als in bijzondere omstandigheden.

Psychologen beschrijven niet alleen het menselijk gedrag, maar proberen dit ook te verklaren en zelfs te voorspellen. Het vakgebied psychologie beslaat diverse domeinen en deelgebieden. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingspsychologie, de bedrijfspsychologie en de klinische psychologie.

Over al deze domeinen zijn er talrijke psychologie boeken geschreven. Voor wie beroepsmatig of vanuit persoonlijke interesse meer wil weten over een bepaald deelgebied, staat heel wat literatuur ter beschikking.

Het is echter ook mogelijk om een inleidende cursus over een psychologisch onderwerp te volgen. In het cursusaanbod van NHA vind je uitstekende inleidende cursussen over allerlei domeinen van de psychologie. Deze opleidingen studeer je thuis: het is niet nodig om je naar een opleidingsinstituut te begeven.

 

Psychologie studeren

In Nederland kun je toegepaste psychologie studeren op hbo-niveau aan een hogeschool. De opleiding psychologie is een universitaire studie die leidt tot een masterdiploma. Wie van plan is om een hogere studie psychologie aan te vatten, of wie beroepsmatig of vanuit interesse een inleiding tot de psychologie wil volgen, kan terecht bij NHA.

Voor een eerste kennismaking met de psychologie is de NHA-cursus ‘Inleiding in de psychologie’ een goede keuze. Wil je je graag verdiepen in een ander deelaspect van de psychologie, dan zijn er nog een hele reeks andere opleidingen mogelijk, bijvoorbeeld:

 

 • De opleiding ‘Gezondheidspsychologie’ gaat in op de psychologische aspecten van ziekte en gezondheid.
 • In de cursus ‘Bedrijfspsychologie’ leer je alles over het gedrag van mensen in organisaties.
 • De cursus ‘Kinderpsychologie’ spitst zich toe op het gedrag en de opvoeding van kinderen.
 • De problematiek van hoogbegaafde kinderen komt uitvoerig aan bod in de opleiding ‘Psychologie van hoogbegaafdheid’.
 • Andere cursussen gaan in op menselijke interactie, groepsdynamiek, sociale ontwikkeling van kinderen, ernstige gedragsafwijkingen enzovoorts.

 

Het beroep van psycholoog

Na hun opleiding komen psychologen in diverse takken van de samenleving terecht. Als medisch psycholoog ben je werkzaam in ziekenhuizen, waar je patiënten helpt die met ernstige psychische stoornissen of gedragsafwijkingen kampen. Veel psychologen zijn tewerkgesteld in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en in het  jeugd- en welzijnswerk. Sommige psychologen bezitten een eigen praktijk of werken als zelfstandige consultant in de bedrijfswereld.  

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!