Gratis studiegids

 

Wat is een medisch psycholoog?

Leer meer over een medisch psycholoog, die werkt op het grensvlak tussen lichaam en geest, in de cursussen van NHA

Een medisch psycholoog werkt in een ziekenhuis. Zijn werk speelt zich af op de scheidingslijn tussen geest en lichaam. Een medisch psycholoog is een specialist in de wisselwerking tussen het lichamelijke en het geestelijke. Hij bestudeert de invloed van een lichamelijke ziekte op de geestelijke toestand van een patiënt, en omgekeerd de invloed van geestelijke problemen op de lichamelijke gezondheid.

 

Medische psychologie: geest en lichaam

Om de vraag ‘Wat is een medisch psycholoog?’ te beantwoorden, moet je de mens als een geheel bekijken. De mens bestaat niet alleen uit een lichaam, maar ook uit een geest die het menselijk leven inhoud en gestalte geeft. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar in grote mate.

Een pijnlijke lichamelijke ziekte kan psychische klachten zoals depressie veroorzaken. Omgekeerd kan een geestelijke toestand zoals voortdurende overspannenheid en stress, ernstige lichamelijke problemen teweegbrengen.

Maar wat is een medisch psycholoog dan? Het is een psycholoog die patiënten begeleidt met klachten die verband houden met de wisselwerking tussen lichaam en geest. Voorbeelden van klachten die een medisch psycholoog behandelt, zijn onder meer:

 • Depressie en angst die het gevolg zijn van een ernstige lichamelijke ziekte
 • Problemen met het accepteren van een chronische ziekte
 • Voortdurend pijn lijden, met een negatieve invloed op het geestelijk welzijn
 • Afwijkingen in het functioneren van de hersenen met een invloed op het gedrag en de emoties van de patiënt

Een medisch psycholoog helpt zijn patiënten onder meer met het leren omgaan met chronische pijn en het aanvaarden van een ongeneeslijke chronische ziekte. Hij maakt zijn patiënten ook bewust van het verband tussen stress en lichamelijke klachten, verklaart hen de noodzaak en het nut van een psychologische behandeling enzovoorts. 

 

Medisch psycholoog opleiding

Men kan een tweejarige masteropleiding volgen die specifiek is gericht op medische psychologie, na het behalen van een bachelordiploma in de psychologie. Daarnaast komt het vakgebied van de medische psychologie ook aan bod in de masteropleidingen ‘Gezondheidszorgpsycholoog’ en ‘Klinisch psycholoog’.

De psychologiecursussen van NHA vormen een degelijke inleiding tot de verschillende deelgebieden van de psychologie. De NHA-cursus Gezondheidspsychologie richt zich tot iedereen die geïnteresseerd is in de psychologische kant van al wat met gezondheid te maken heeft. Het is een uitstekende cursus voor wie zich wil voorbereiden op een masteropleiding tot medisch psycholoog. 

 

Medisch psycholoog salaris

Een medisch psycholoog heeft een masteropleiding achter de rug en is vrijwel steeds opgenomen in een specialistenregister van psychologen. Zijn salaris hangt af van zijn leeftijd, zijn werkgever en zijn ervaring. Over het algemeen mag een medisch psycholoog rekenen op een salaris van zo’n 4000 euro tot 5500 euro bruto per maand.

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!