Gratis studiegids

 

Een eenmanszaak oprichten?

NHA maakt het makkelijker

Begin je met een eerste klus en regel je daarna alle zaken of begin je met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en andere organisatorische zaken? Een eenmanszaak starten, hoe doe je dat eigenlijk?

Van een schoonmaakbedrijf tot een zelfgemaakte sieraden webshop tot een eigen bedrijfs als privé detective: NHA helpt ambitieuze mensen met een eigen onderneming. Geld verdienen: een eenmanszaak starten is misschien wel de makkelijkste manier. Wat heb je nodig voor je handgemaakte sieraden verkoopt of klanten je inhuren als beroepsfotograaf?

De 5 ondernemingen die de minste investering vragen voor je begint:

 

Een eenmanszaak oprichten en loondienst

Een eenmanszaak oprichten naast een baan in loondienst? Kan dat? Ja. Overleg met je werkgever of je werkzaamheden in loondienst en je eenmanszaak elkaar niet in de weg zitten. Van de Belastingdienst mag het ook. Zolang je administratie maar op orde is.

Wil je weten welke eisen de Belastingdienst stelt aan de boekhouding van een eenmanszaak? Volg de Basiscursus Boekhouden. Je leert direct wat er op een factuur hoort en hoe je facturen volgens de regels in de boekhouding verwerkt.

 

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Waar begin je? Een eenmanszaak oprichten begint meestal bij de Kamer van Koophandel. Je schrijft je onderneming in en je bedrijf krijgt een nummer. Een Kamer-van-Koophandel-nummer of KvK-nummer. Je meldt bij de Belastingdienst dat je een eenmanszaak start en je krijgt een BTW-nummer. Als ondernemer, of je nu een eenmanzaak hebt of een bedrijf met personeel, bereken je BTW aan je klanten.

 

Een eenmanszaak oprichten: kies de juiste rechtsvorm

Een onderneming starten betekent ook dat je de juiste rechtsvorm moet kiezen. Als eenmanszaak ben je zzp'er: dat staat voor zelfstandige zonder personeel. Als zzp'er is een aparte rechtsvorm niet verplicht. Als zzp'er ben je zelf, als persoon, belastingplichtig en juridisch aansprakelijk.

Welke rechtsvormen zijn er? Dit zijn de rechtsvormen:

 • Venootschap onder firma (vof)
 • Stichting
 • Vereniging
 • Besloten vennootschap (bv)
 • Naamloze venootschap (nv)

 
De juiste rechtsvorm kiezen, is dat het eerste waaraan je denkt bij een eenmanszaak starten? Waarschijnlijk denk je eerst aan het product of de dienst die je in de etalage zet. Misschien denk je ook aan klanten en manieren waarop je meer klanten krijgt. Meestal denken ondernemers als ze een eenmanszaak oprichten niet als eerste aan een rechtsvorm. Maar als je bedrijf groeit, is het handig dat je voorbereid bent.

 

NHA biedt in elke branche bedrijfscursussen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
 

Alle bedrijfscursussen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!