Gratis studiegids

Directie assistent worden?

Doet een directie assistent hetzelfde als een directiesecretaresse, een office manager of een personal assistant? Wat zijn de verschillen? Geef je zelf ook leiding? Wat is de functieomschrijving eigenlijk en op welke taken kun je rekenen? In deze blog gaan wij hier dieper op in. 

Directie assistent worden? Volg dan een van de volgende opleidingen:

Wat doet een directie assistent precies?

De functieomschrijving is erg breed. Je bent namelijk bezig met het assisteren van de directie op alle vlakken. Je bent een echte duizendpoot en kunt goed schakelen. Multitasken staat jou op het lijf geschreven. Van telefoontjes afhandelen tot het ontvangen van relaties. Van afspraken inplannen (agendabeheer) tot het voeren van sollicitatiegesprekken. Van notuleren tot de pers te woord staan.

De taken kunnen dus erg verschillen en zijn mede afhankelijk van het soort bedrijf waarin je werkt. Daarom is een directie assistent veelal breed opgeleid. Enkele belangrijke vaardigheden die je in deze functie wellicht zult aanspreken, zijn:

 • secretariële vaardigheden.
 • personeelsbeleid;
 • leidinggeven;
 • communicatie & management.

 

Horen er altijd leidinggevende taken bij?

Dat kan, maar hoeft niet. Wanneer een directie assistent leidinggeeft, dan is dit hoogstwaarschijnlijk aan het secretariaat.

 

Wat is het verschil tussen directie assistent, directie secretaresse, office manager en personal assistant en virtual assistant?

Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Dit komt mede omdat er een (grote) overlap zit in de werkzaamheden. Over het algemeen wordt met directie assistent en directie secretaresse hetzelfde bedoeld. Je bent dan exclusief aan het werk voor de directie of voor het Hoger Management en het is mogelijk dat je leidinggevende taken hebt.

Als officemanager heb je sowieso leidinggevende taken, maar werk je in tegenstelling tot de directie assistent niet exclusief voor één of enkele personen. Een personal assistant assisteert ook bij privéwerkzaamheden zoals het maken van een reservering bij een restaurant, het laten stomen van kleding of het kopen van cadeaus.

Ten slotte heb je nog de virtual assistant, die voornamelijk online op afstand ondersteunt. Virtual assistants werken ook vaak voor zichzelf. Onze opleiding Virtual Assistant bereidt je voor op een functie als VA!

 

Een toekomstbestendig beroep

Wanneer je je laat opleiden als directie assistent, dan kies je voor een toekomstbestendig beroep. Het is een gevarieerd takenpakket dat niet geautomatiseerd kan worden uitgevoerd. Daarnaast kun je in ontzettend veel verschillende bedrijven terecht. In elke onderneming vanaf een bepaalde grootte vind je immers een directie.

Ben je geïnteresseerd in een baan als directie- of management assistent? Kies dan voor een gedegen NHA opleiding in die richting. Je volgt de gekozen studie in jouw eigen tempo en wanneer het jou uitkomt. De opleiding kan dus perfect gecombineerd worden met hobby’s, gezin en een drukke baan. Als jij met een van de onderstaande opleidingen solliciteert, dan heb je sowieso een streepje voor!

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!