Gratis studiegids

Diëtist(e) worden? Lees hier alles wat je wilt weten!

Wil jij graag diëtist worden? Dat kan door een 4-jarig HBO opleiding diëtist te volgen. Maar voordat je aan die 4-jarige diëtiste opleiding begint, wil je natuurlijk wel zeker weten of dit beroep écht bij jou past. Misschien wil je ook weten welke andere mogelijkheden er zijn met betrekking tot leren over voeding en diëtiek. Dat vertellen we je graag in dit artikel!

Bij NHA bieden we bijvoorbeeld de erkende opleiding Gewichtsconsulent(e) aan. Met deze opleiding kun je al na 11 maanden starten als gewichtsconsulent. 

Bekijk de opleiding Gewichtsconsulente »

  

Aan de slag als diëtist

Als je aan de slag wilt als diëtist, moet je zoals gezegd eerst een diëtiste opleiding volgen op HBO-niveau. Nadat je de opleiding diëtist succesvol hebt afgerond, word je ingeschreven in het onafhankelijk Kwaliteitsregister Paramedici. Om ervoor te zorgen dat jouw inschrijving niet komt te vervallen, moet je iedere vijf jaar kunnen aantonen dat je genoeg werkervaring hebt opgedaan en voldoende na- en bijscholing hebt gevolgd.

Bijna alle zorgverzekeraars stellen, voor het aangaan van een contract met een diëtist, de inschrijving in het Kwaliteitsregister Paramedici verplicht. Maar voordat je met een 4-jarige opleiding start, wil je natuurlijk weten wat het beroep van een diëtist precies inhoudt en of het bij jou past.

 

dietiste worden? opleiding rondom voeding, gewicht en gezondheid

 

Wat is een diëtist?

Een diëtist is een gespecialiseerde professional op het gebied van voeding. Tijdens de opleiding diëtist wordt er dan ook uitgebreid aandacht besteed aan alle aspecten van voeding. Maar daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan de medische kant.

Bij een diëtist kun je terecht voor begeleiding naar een gezond gewicht, maar ook voor advies bij gezondheidsklachten zoals hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterolgehalte of darmklachten. Op basis van de persoonlijke situatie, de mogelijkheden en eventuele medische klachten van de cliënt adviseert en coacht een diëtist de cliënt naar een gezonder en beter eetpatroon.

 

Wat is het verschil met gewichtsconsulent?

Wat is het verschil tussen een diëtist en een gewichtsconsulent? Een diëtist heeft de HBO opleiding diëtist afgerond en staat ingeschreven in het onafhankelijk Kwaliteitsregister Paramedici.

Een gewichtsconsulent is opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. Heeft een cliënt medische klachten, dan moet een gewichtsconsulent de cliënt doorsturen naar een diëtist. De titel gewichtsconsulent is niet beschermd.

 

"Ik voel me als een vis in het water!"

Anna van Acker (43) schoolde zich om naar gewichtsconsulente:
"13 jaar lang werkte ik met veel plezier voor een non-profitorganisatie als afdelingsdirecteur. Door de groei van de organisatie veranderden mijn werkzaamheden en was ik alleen nog bezig met reorganisaties en fusies. Niet het werk dat ik wilde doen.

Bij NHA kon ik in mijn eigen tijd studeren én direct beginnen. Bovendien was ik na de studie gecertificeerd gewichtsconsulent. Eind vorig jaar sloot ik de studie met succes af en richtte ik mijn praktijk op. Ik heb al verschillende mensen in hun strijd geholpen. Ik voel me als een vis in het water!”

 

Volg een erkende opleiding tot gewichtsconsulent

Bij NHA kun je de door Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) erkende opleiding Gewichtsconsulent volgen. Als je het theorie-examen van deze opleiding hebt behaald en je het portfolio-assessment met een positief resultaat hebt afgelegd, kun je je aanmelden bij de BGN. Jouw consulten worden dan vergoed door diverse zorgverzekeraars.

Na afronding van de opleiding Gewichtsconsulent kun jij je ook nog verder specialiseren. De specialisaties ‘Kind en Voeding’ en ‘Sport en Voeding’ van NHA zijn namelijk ook BGN geaccrediteerd.

  

Zit er in jou een diëtist(e) verscholen?

Als je een opleiding tot diëtist gaat volgen, moet je goed kunnen luisteren, geduld hebben en begripvol met mensen kunnen omgaan. Het is belangrijk dat je goed kunt inschatten wat voor type persoon jouw cliënt is en hoe zijn dagelijks leven eruitziet. Jouw dieetadvies moet daar natuurlijk goed op aansluiten.

Ook is goede spreekvaardigheid en overredingskracht zeer belangrijk. Je moet goed uit kunnen leggen wat je bedoelt, zodat de informatie en instructies duidelijk zijn voor jouw cliënt. Vaak betekent een dieet namelijk een behoorlijke omslag in het eetpatroon van de cliënt. Aan jou de taak om hem of haar ervan te overtuigen hoe belangrijk dit is.

Daarnaast kan het geven van lezingen, voorlichtingen of cursussen tot jouw takenpakket behoren nadat je de opleiding diëtist hebt afgerond.
 

 

Review Gewichtsconsulente
"De cursus Gewichtsconsulente is uitgebreider dan ik had verwacht! Erg veel en duidelijke informatie. De huiswerkopgaven worden snel nagekeken en vragen beantwoord. Ik ben zeer tevreden met deze cursus!"

Lees meer reviews »

 

Aan de slag als diëtist

Na de opleiding diëtist kun je een eigen praktijk beginnen of bij een instelling gaan werken. Denk bijvoorbeeld aan een baan in de ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg of thuiszorg. Andere carrièremogelijkheden voor een diëtist zijn te vinden binnen de voedingsmiddelenindustrie, bij een voorlichtingsbureau of in de sportsector.

Twijfel je toch nog of de opleiding diëtist iets voor jou is? Maar wil je wel aan de slag met voeding? Misschien is onze Gewichtsconsulent opleiding (ook wel opleiding Voedingsassistent genoemd) of een opleiding Orthomoleculaire Therapie dan iets voor jou. Of kies voor een andere voeding opleiding van NHA.

Onze opleidingen volg je thuis in je eigen omgeving, wanneer het jou uitkomt én in jouw eigen tempo. Hiermee ontdek je snel of een 4-jarige HBO opleiding diëtist bij jou past.Volg een gratis proefles

Wil je zelf ervaren of een van onze thuisstudies iets voor jou is? Dat kan met een gratis proefles! Zo kom je er gemakkelijk achter of diëtist worden bij jou past of dat je juist liever aan de slag gaat als gewichtsconsulente. 
 

Bekijk de gratis proefles Gewichtsconsulent(e)! »

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!