Gratis studiegids

Diëtist(e) worden? Lees hier alles wat je wilt weten!

Diëtist worden doe je door een 4-jarig HBO opleiding diëtist te volgen. Maar voordat je aan die 4-jarige diëtiste opleiding begint, wil je natuurlijk wel zeker weten of dit beroep écht bij jou past en welke mogelijkheden er nog meer zijn met betrekking tot leren over voeding en diëtiek. Dat vertellen we je allemaal in dit artikel.

 
Wanneer jij aan de slag wilt als diëtist, dien je een diëtiste opleiding te volgen op HBO niveau. Na een succesvolle afronding van de opleiding diëtist, word je ingeschreven in het onafhankelijk Kwaliteitsregister Paramedici. Om ervoor te zorgen dat je inschrijving niet komt te vervallen, moet je iedere vijf jaar kunnen aantonen dat je genoeg werkervaring hebt opgedaan en voldoende na- en bijscholing hebt gevolgd.

Bijna alle zorgverzekeraars stellen, voor het aangaan van een contract met een diëtist, de inschrijving in het Kwaliteitsregister Paramedici verplicht. Maar voordat je een 4-jarige opleiding gaat starten, wil je natuurlijk wel zeker weten wat het beroep van een diëtist precies inhoudt.

 

Wat is een diëtist?

Een diëtist is een gespecialiseerde professional op het gebied van voeding. Tijdens de opleiding diëtist wordt er dan ook uitgebreid aandacht besteed aan alle aspecten van voeding, maar er wordt daarnaast ook veel aandacht besteed aan de  medische kant.

Bij een diëtist kun je daarom terecht voor begeleiding naar een gezond gewicht maar ook voor advies bij gezondheidsklachten zoals hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterolgehalte of darmklachten. Op basis van de persoonlijke situatie, de mogelijkheden en eventuele medische klachten van de cliënt adviseert en coacht een diëtist de cliënt naar een gezonder en beter eetpatroon.

 

dietiste worden? opleiding rondom voeding, gewicht en gezondheid

 

Verschil met gewichtsconsulent

Wat is het verschil tussen een diëtist en een gewichtsconsulent? Een diëtist heeft de HBO opleiding diëtist afgerond en staat ingeschreven in het onafhankelijk Kwaliteitsregister Paramedici. Een gewichtsconsulent is opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. Heeft een cliënt medische klachten, dan dient een gewichtsconsulent de cliënt door te sturen naar een diëtist. De titel gewichtsconsulent is niet beschermd.

Bij NHA-opleidingen kun je de door Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) erkende opleiding Gewichtsconsulent volgen. Wanneer je het theorie-examen van deze opleiding hebt behaald en je het portfolio-assessment met een positief resultaat hebt afgelegd, kun je je aanmelden bij de BGN, waardoor jouw consulten worden vergoed door diverse zorgverzekeraars.

Na afronding van de opleiding Gewichtsconsulent kun jij je ook nog verder specialiseren. De specialisaties ‘Kind en Voeding’ en ‘Sport en Voeding’ van NHA zijn namelijk ook BGN geaccrediteerd.

 

Zit er in jou een diëtist(e) verscholen?

Als je een opleiding tot diëtist gaat volgen moet je goed kunnen luisteren, geduld hebben en contactvol met mensen kunnen omgaan. Het is namelijk belangrijk dat je goed kunt inschatten wat voor type persoon jouw cliënt is en hoe zijn dagelijks leven eruitziet, want jouw dieetadvies moet hier natuurlijk goed op aansluiten.

Daarnaast is goede spreekvaardigheid en overredingskracht ook zeer belangrijk. Je moet goed uit kunnen leggen wat je bedoelt, zodat de informatie en instructies duidelijk zijn voor jouw cliënt. Vaak betekent een dieet namelijk een behoorlijke omslag in het eetpatroon van de cliënt en jij moet hem of haar ervan te zien overtuigen hoe belangrijk dit is. Daarnaast kan ook het geven van lezingen, voorlichtingen of cursussen tot jouw takenpakket behoren nadat jij de opleiding diëtist hebt afgerond.

 

Aan de slag als diëtist

Na de opleiding diëtist kun je een eigen praktijk beginnen of bij een instelling gaan werken. Voorbeelden hiervan zijn: ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg of thuiszorg. Andere mogelijkheden voor een diëtist zijn de voedingsmiddelenindustrie, een voorlichtingsbureau of je kunt aan de slag in de sportsector.

Twijfel je toch nog of de opleiding diëtist iets voor jou is? Maar wil je wel aan de slag met voeding? Misschien is een opleiding Voedingsassistent of een opleiding Orthomoleculaire Therapie iets voor jou. Of volg de officieel BGN erkende opleiding tot gewichtsconsulent of een andere voeding opleiding bij NHA. Deze opleiding kun je thuis in je eigen omgeving, wanneer het jou uitkomt én in jouw eigen tempo volgen. Hiermee ontdek je snel of een 4-jarige HBO opleiding diëtist bij jou past.

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!