Gewichtsconsulent(e)  

Nú met GRATIS tablet Tijdelijk 10% korting
Gewichtsconsulent(e)
BGN KTNO-vakopleiding
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
€489,00
440,10
of 
11 x €44,10
4.4/5

Beoordeeld door 59 student(en)

 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: BGN-erkend diploma
 • Studieduur: 11 maanden
ALGEMEEN

Opleiding Gewichtsconsulent(e): help mensen gezonder te leven

Het aantal mensen met overgewicht, gewichtsproblemen en daaraan gerelateerde ziekten en aandoeningen stijgt snel. Met de door de beroepsvereniging BGN erkende Gewichtsconsulent(e) opleiding kun je al na 11 maanden zelfstandig mensen adviseren en begeleiden naar een gezond gewicht, een goed voedingspatroon en een gezonde leefstijl.

Na de opleiding Gewichtsconsulent(e), ook wel voedingsconsulent opleiding genoemd, weet jij hoe je overgewicht blijvend kwijtraakt en hoe je iemand stimuleert om gezond te eten en voldoende te bewegen.
 

Gewichtsconsulent opleiding: leer cliënten begeleiden

Een voedingsconsulent adviseert, begeleidt en motiveert cliënten met gewichts- en voedingsvraagstukken. Je voert intakegesprekken, brengt de hulpvraag in kaart, verzamelt en analyseert gegevens, stelt een behandelplan op, voert het uit en evalueert het traject. Deze onderwerpen komen uitgebreid aan bod in de BGN-geaccrediteerde Gewichtsconsulent opleiding.
 

"Ik voel me als een vis in het water!"

Anna van Acker (43) schoolde zich succesvol om naar gewichtsconsulente:
"13 jaar lang werkte ik met veel plezier voor een non-profitorganisatie als afdelingsdirecteur. Door de groei van de organisatie veranderden mijn werkzaamheden en was ik alleen nog bezig met reorganisaties en fusies. Niet het werk dat ik wilde doen.

Bij NHA kon ik in mijn eigen tijd studeren én direct beginnen. Bovendien was ik na de studie gecertificeerd gewichtsconsulent. Eind vorig jaar sloot ik de studie met succes af en richtte ik mijn praktijk op. Ik heb al verschillende mensen in hun strijd geholpen.  Ik voel me als een vis in het water!”

 

Leer voorlichting geven als voedingsconsulent

Voorkomen is beter dan genezen. Als gewichtsconsulent ben je vooral bezig mensen met een ongezonde leefstijl weer op weg te helpen, maar je moedigt ook mensen aan om een gezonde leefstijl vol te houden. Voorlichting via een inspirerende lezing, workshop of cursus draagt hieraan bij. In de opleiding Gewichtsconsulent leer je hoe je zo’n didactisch concept organiseert.
 

Je eigen onderneming leiden met de Gewichtsconsulent opleiding

Veel beginnende gewichtsconsulenten en voedingsconsulenten vinden het lastig om als ondernemer aan de slag te gaan, zo bleek uit onderzoek van beroepsvereniging BGN. Gewichtsconsulent worden betekent namelijk ook dat je je eigen onderneming gaat leiden. Daarom richt een deel van de lesstof zich op het ondernemen en het schrijven van een ondernemingsplan. Zo ben je voldoende voorbereid op dat wat komen gaat. Start vandaag nog met de opleiding Gewichtsconsulent van NHA.
 

BGN Gewichtsconsulent met geaccrediteerde specialisaties

Na de Gewichtsconsulent opleiding kun jij je specialiseren. De specialisaties ‘Kind en Voeding’ en ‘Sport en Voeding’ van NHA zijn namelijk ook BGN geaccrediteerd. Meld jij je meteen aan voor de opleiding Gewichtsconsulent + een specialisatie, dan is die combinatie extra voordelig.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Gewichtsconsulent(e)

De opleiding Gewichtsconsulent(e) bestaat uit 8 modules:

Inleiding voor de toekomstige gewichtsconsulent

In deze inleidende module wordt o.a. informatie gegeven over het vak van gewichtsconsulent, het loopbaanperspectief, trends in de markt en de beroepsvereniging BGN. Ook maak je kennis met officiële eisen waaraan een gewichtsconsulent moet voldoen en het portfolio dat je op moet stellen wanneer je het officiële diploma wilt behalen.

Anatomie, fysiologie en voedingsleer

Je maakt kennis met het menselijk lichaam, de stofwisseling en spijsvertering en krijgt kennis van de verschillende voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten), alcohol, vitamines en mineralen. Je leert ook hoe voedingsstoffen energie leveren.

Voedingsmiddelen

Een voedingsmiddel is elk soort voeding dat iemand tot zich neemt. Voedingsmiddelen zijn er in veel soorten, allemaal met andere kenmerken. In Europa zijn er allerlei regels en wetten op het gebied van voeding, wat er op een verpakking moet staan en wat er wel en niet toegevoegd mag worden. Als laatste zijn er een aantal praktische zaken op het gebied van bereiding, inkopen en bewaren van voeding.

Voorlichten

Als gewichtsconsulent is het geven van voorlichting aan de cliënt of groep, met als doel het realiseren van een gezond eet- en leefpatroon, een belangrijk deel van je werk. De voorlichting gaat onder meer over voeding, voedingsschema’s, overgewicht en de risico’s ervan, en bewegen.

Coachen en begeleiden als gewichtsconsulent

Om een cliënt goed te kunnen adviseren en begeleiden is het belangrijk om de huidige situatie goed in beeld te brengen. Daarom wordt er gestart met een intakegesprek waar de anamnese, meten en wegen en doelen stellen aan bod komen. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld waarin de doelen de basis vormen. Om te bepalen hoeveel en wat een cliënt per dag mag eten kun je verschillende voedingsberekeningsmethoden gebruiken. Alleen een voedingsadvies is niet voldoende: voor lange termijn resultaten moet de cliënt ander gedrag aanleren en andere gedachten formuleren. Daarvoor zijn coachvaardigheden nodig.

Voorlichting aan groepen

Lezingen, workshops en cursussen geven op het gebied van gezonde leefstijl en leefstijlaanpassingen kan ook onderdeel zijn van de werkzaamheden van een gewichtsconsulent. Daarvoor heb je kennis nodig van didactiek (didactisch analysemodel, didactische werkvormen en hulpmiddelen). Ook leer je hoe je structuur geeft aan bijeenkomsten, hoe je groepen begeleidt en hoe je het groepsproces in goede banen leidt.

Eigen praktijk starten

Waarschijnlijk volg je de opleiding Gewichtsconsulent met de wens om in de toekomst een eigen praktijk op te zetten. Daar komt heel wat bij kijken. Het is belangrijk om goed te weten wát er allemaal bij komt kijken en al deze zaken goed op een rijtje te hebben. We behandelen o.a. het opstellen van een ondernemingsplan en het werven van cliënten.

Portfolio

De opleiding Gewichtsconsulent wordt afgesloten met een les waarin volop aandacht wordt besteed aan de examinering en het opstellen van jouw portfolio.

Inclusief praktijkdag en coachingsvideo’s

De opleiding Gewichtsconsulent bevat ook 8 uitgebreide videolessen over coaching. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod: wat is coaching?, luisteren zonder oordelen, LSD, doelen stellen en motiveren, omgaan met weerstand, feedback geven en ontvangen, gespreksopbouw en evalueren en afsluiten. 

Daarnaast kun je gratis deelnemen aan de praktijkdag, die extra aandacht besteedt aan het begeleiden van cliënten en het uitwerken van een didactisch concept.


Aan het einde van de opleiding kun je zelfstandig mensen adviseren en begeleiden naar een gezond gewicht, een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.

Jouw docent

Mijn naam is Angela; ik ben één van de docenten van deze opleiding. Al zo lang ik mij kan herinneren lopen (over)gewicht en een (on)gezonde leefstijl als een rode draad door mijn leven en carrière. Naast de opleiding tot gewichtsconsulent en de specialisatie ‘Sportvoeding’ volgde ik ook een opleiding tot NLP-coach/-trainer, juist omdat het mentale aspect van gedragsverandering mij zo intrigeert. Ik help je graag verder tijdens deze cursus!

 

Gewichtsconsulent(e) + Kind & Voeding

Naast de bovenstaande 8 modules die aan bod komen in de opleiding Gewichtsconsulent(e) komen in de specialisatie Kind & Voeding onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
 
- algemene voedingsleer voor verschillende leeftijdsfasen;
- waren- en productkennis;
- pathologie;
- meten;
- bewegen;
- communicatie, coachen en begeleiding van kinderen.

 
Gewichtsconsulent(e) + Sport & Voeding

Naast de bovenstaande 8 modules die aan bod komen in de opleiding Gewichtsconsulent(e) komen in de specialisatie Sport & Voeding onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

- voedingsleer, inspanningsfysiologie en energie;
- voeding voor, tijdens en na het sporten;
- supplementen;
- sportvoeding in verschillende levensfasen;
- verschillende soorten sporten en omstandigheden.

REVIEWS

Reviews opleiding Gewichtsconsulent

Dit zijn specifieke reviews over Gewichtsconsulent(e), afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

10/10
Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Sport & Voeding

Hele fijne en duidelijke cursus

8/10
Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Sport & Voeding

Ik ben nu sinds een maand bezig met de opleiding. De mappen en ook het inloggen in mijn plaza was goed en op tijd geregeld Inmiddels heb ik twee lessen afgerond en huiswerkopdrachten ingeleverd. Binnen een dag was alles nagekeken met feedback. Heel fijn!

8/10
Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Sport & Voeding

De eerste hoofdstukken die ik tot nu toe hebt gevolgd zijn goed te volgen. Ook de docent beantwoord en nakijkt alles netjes op tijd!! Tot nu toe ben ik blij met de inverstering!

10/10
Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Kind & Voeding

Zeer interessante opleiding.Erg uitgebreid en duidelijk.Niet het gevoel dat je er alleen voor staat want je kunt ten alle tijden contact opnemen en vragen stellen. Voor de eerste keer huiswerk ingezonden en kreeg de uitslag zeer snel terug.Het fijne is dat je de opleiding in je digitale omgeving door kunt nemen maar ook op papier.Zo heb je het altijd bij de hand.De opleiding is vrijwel voor iedereen te doen want alles is duidelijk omschreven,je hoeft geen xtra hoge vooropleiding te hebben.

DIPLOMA

Diploma Gewichtsconsulent(e)

Examens voor het officiële diploma Gewichtsconsulent(e) worden doorlopend afgenomen door de erkende exameninstelling TCI. Het betreft een theorie-examen en een portfolio-assessment. Voor meer informatie betreffende het examen zoals examendata, uiterlijke aanmelddata en examengelden verwijzen wij je naar TCI.

Wanneer je geslaagd bent voor het theorie-examen en het portfolio-assessment met goed gevolg hebt afgelegd, kun je je aanmelden bij de beroepsvereniging BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland). Jouw consulten worden dan vergoed door verschillende zorgverzekeraars.

 

Diploma specialisatie Kind & Voeding

Na het afronden van het onderdeel Kind & Voeding kun je het NHA Instituutsdiploma behalen. Om dit diploma te behalen leg je een NHA-examen af. De kosten voor dit examen bedragen € 132,50. 

Het onderdeel Kind & Voeding is door BGN geaccrediteerd als specialisatie. Als je een bij BGN aangesloten gewichtsconsulent bent, ben je na het behalen van het NHA-diploma Kind & Voeding bevoegd om ouders én kinderen te begeleiden in een traject naar een gezond gewicht of hen te voorzien van een op het kind gericht voedings- en leefstijladvies. Voor deze specialisatie ontvang je 60 nascholingspunten

 
Diploma specialisatie Sport & Voeding

Na het afronden van het onderdeel Sport & Voeding kun je het NHA Instituutsdiploma behalen. Om dit diploma te behalen leg je een NHA-examen af. De kosten voor dit examen bedragen € 132,50. 

Het onderdeel Sport & Voeding is door BGN geaccrediteerd als specialisatie. Als je een bij BGN aangesloten gewichtsconsulent bent, word je na het behalen van het NHA-diploma Sport & Voeding aangemerkt als sportvoedingsadviseur. Voor deze specialisatie ontvang je 60 nascholingspunten
 

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor de opleiding Gewichtsconsulent(e) is geen specifieke vooropleiding vereist.

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.
 

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs. Gewichtsconsulent(e) valt niet onder deze erkenning.

Kijk hier voor een lijst met alle opleidingen die wel onder deze erkenning vallen.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties


KTNO-geaccrediteerd

Ook is deze opleiding geaccrediteerd door de beroepsvereniging KTNO, actief binnen de complementaire gezondheidszorg. Deze opleiding wordt voor hun leden geadviseerd als vakopleiding en kan nascholingspunten opleveren.

 
BATC-erkend

Deze opleiding wordt ook erkend door de beroepsvereniging BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument). De opleiding wordt voor hun leden geadviseerd als vakopleiding op MBO-niveau.

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Gewichtsconsulent(e) uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Gewichtsconsulent(e), stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

De opleiding Gewichtsconsulent(e) duurt 11 maanden bij een gemiddeld studietempo van 8 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.


Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Kind & Voeding

De opleiding Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Kind & Voeding duurt 17 maanden bij een gemiddeld studietempo van 7 uur per week.


Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Sport & Voeding

De opleiding Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Sport & Voeding duurt 17 maanden bij een gemiddeld studietempo van 7 uur per week.
 

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Gewichtsconsulent(e)

€489,00 €440,10
of  11x 44,10
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!

€489,00 €440,10
of  11x 44,10
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Kind & Voeding

€689,00 €620,10
of  17x 40,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!

€689,00 €620,10
of  17x 40,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Sport & Voeding

€799,00 €719,10
of  17x 46,80
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!

€799,00 €719,10
of  17x 46,80
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Hele fijne en duidelijke cursus

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!