Beoordeeld door 59 student(en)
Het aantal mensen met overgewicht, gewichtsproblemen en daaraan gerelateerde ziekten en aandoeningen stijgt snel. Met de door de beroepsvereniging BGN erkende Gewichtsconsulent(e) opleiding kun je al na 11 maanden zelfstandig mensen adviseren en begeleiden naar een gezond gewicht, een goed voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
Geaccrediteerd door BGN & KTNO
Inclusief gratis praktijkdag
Met 8 videolessen over coaching
Na de opleiding Gewichtsconsulent(e), ook wel voedingsconsulent opleiding genoemd, weet jij hoe je overgewicht blijvend kwijtraakt en hoe je iemand stimuleert om gezond te eten en voldoende te bewegen.
Een voedingsconsulent adviseert, begeleidt en motiveert cliënten met gewichts- en voedingsvraagstukken. Je voert intakegesprekken, brengt de hulpvraag in kaart, verzamelt en analyseert gegevens, stelt een behandelplan op, voert het uit en evalueert het traject. Deze onderwerpen komen uitgebreid aan bod in de BGN-geaccrediteerde Gewichtsconsulent opleiding.
Anna van Acker (43) schoolde zich succesvol om naar gewichtsconsulente:
"13 jaar lang werkte ik met veel plezier voor een non-profitorganisatie als afdelingsdirecteur. Door de groei van de organisatie veranderden mijn werkzaamheden en was ik alleen nog bezig met reorganisaties en fusies. Niet het werk dat ik wilde doen.
Bij NHA kon ik in mijn eigen tijd studeren én direct beginnen. Bovendien was ik na de studie gecertificeerd gewichtsconsulent. Eind vorig jaar sloot ik de studie met succes af en richtte ik mijn praktijk op. Ik heb al verschillende mensen in hun strijd geholpen. Ik voel me als een vis in het water!”
Voorkomen is beter dan genezen. Als gewichtsconsulent ben je vooral bezig mensen met een ongezonde leefstijl weer op weg te helpen, maar je moedigt ook mensen aan om een gezonde leefstijl vol te houden.
Voorlichting via een inspirerende lezing, workshop of cursus draagt hieraan bij. In de opleiding Gewichtsconsulent leer je hoe je zo’n didactisch concept organiseert.
Veel beginnende gewichtsconsulenten en voedingsconsulenten vinden het lastig om als ondernemer aan de slag te gaan, zo bleek uit onderzoek van beroepsvereniging BGN. Gewichtsconsulent worden betekent namelijk ook dat je je eigen onderneming gaat leiden.
Daarom richt een deel van de lesstof zich op het ondernemen en het schrijven van een ondernemingsplan. Zo ben je voldoende voorbereid op dat wat komen gaat. Start vandaag nog met de opleiding Gewichtsconsulent van NHA.
Na de Gewichtsconsulent opleiding kun jij je specialiseren. De specialisaties ‘Kind en Voeding’ en ‘Sport en Voeding’ van NHA zijn namelijk ook BGN geaccrediteerd. Meld jij je meteen aan voor de opleiding Gewichtsconsulent plus een specialisatie, dan is die combinatie extra voordelig.
De opleiding Gewichtsconsulent(e) bestaat uit 8 modules:
In deze inleidende module wordt o.a. informatie gegeven over het vak van gewichtsconsulent, het loopbaanperspectief, trends in de markt en de beroepsvereniging BGN. Ook maak je kennis met officiële eisen waaraan een gewichtsconsulent moet voldoen en het portfolio dat je op moet stellen wanneer je het officiële diploma wilt behalen.
Je maakt kennis met het menselijk lichaam, de stofwisseling en spijsvertering en krijgt kennis van de verschillende voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten), alcohol, vitamines en mineralen. Je leert ook hoe voedingsstoffen energie leveren.
Een voedingsmiddel is elk soort voeding dat iemand tot zich neemt. Voedingsmiddelen zijn er in veel soorten, allemaal met andere kenmerken.
In Europa zijn er allerlei regels en wetten op het gebied van voeding, wat er op een verpakking moet staan en wat er wel en niet toegevoegd mag worden. Als laatste zijn er een aantal praktische zaken op het gebied van bereiding, inkopen en bewaren van voeding.
Als gewichtsconsulent is het geven van voorlichting aan de cliënt of groep, met als doel het realiseren van een gezond eet- en leefpatroon, een belangrijk deel van je werk. De voorlichting gaat onder meer over voeding, voedingsschema’s, overgewicht en de risico’s ervan, en bewegen.
Om een cliënt goed te kunnen adviseren en begeleiden is het belangrijk om de huidige situatie goed in beeld te brengen. Daarom wordt er gestart met een intakegesprek waar de anamnese, meten en wegen en doelen stellen aan bod komen.
Daarna wordt er een behandelplan opgesteld waarin de doelen de basis vormen. Om te bepalen hoeveel en wat een cliënt per dag mag eten kun je verschillende voedingsberekeningsmethoden gebruiken.
Alleen een voedingsadvies is niet voldoende: voor langetermijnresultaten moet de cliënt ander gedrag aanleren en andere gedachten formuleren. Daarvoor zijn coachvaardigheden nodig.
Lezingen, workshops en cursussen geven op het gebied van gezonde leefstijl en leefstijlaanpassingen kan ook onderdeel zijn van de werkzaamheden van een gewichtsconsulent. Daarvoor heb je kennis nodig van didactiek (didactisch analysemodel, didactische werkvormen en hulpmiddelen).
Ook leer je hoe je structuur geeft aan bijeenkomsten, hoe je groepen begeleidt en hoe je het groepsproces in goede banen leidt.
Waarschijnlijk volg je de opleiding Gewichtsconsulent met de wens om in de toekomst een eigen praktijk op te zetten. Daar komt heel wat bij kijken. Het is belangrijk om goed te weten wát er allemaal bij komt kijken en al deze zaken goed op een rijtje te hebben. We behandelen o.a. het opstellen van een ondernemingsplan en het werven van cliënten.
De opleiding Gewichtsconsulent wordt afgesloten met een les waarin volop aandacht wordt besteed aan de examinering en het opstellen van jouw portfolio.
De opleiding Gewichtsconsulent bevat ook 8 uitgebreide videolessen over coaching. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod: wat is coaching?, luisteren zonder oordelen, LSD, doelen stellen en motiveren, omgaan met weerstand, feedback geven en ontvangen, gespreksopbouw en evalueren en afsluiten.
Daarnaast kun je gratis deelnemen aan de praktijkdag, die extra aandacht besteedt aan het begeleiden van cliënten en het uitwerken van een didactisch concept.
Aan het einde van de opleiding kun je zelfstandig mensen adviseren en begeleiden naar een gezond gewicht, een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
Mijn naam is Angela; ik ben één van de docenten van deze opleiding. Al zo lang ik mij kan herinneren lopen (over)gewicht en een (on)gezonde leefstijl als een rode draad door mijn leven en carrière. Naast de opleiding tot gewichtsconsulent en de specialisatie ‘Sportvoeding’ volgde ik ook een opleiding tot NLP-coach/-trainer, juist omdat het mentale aspect van gedragsverandering mij zo intrigeert. Ik help je graag verder tijdens deze cursus!
Naast de bovenstaande 8 modules die aan bod komen in de opleiding Gewichtsconsulent(e) komen in de specialisatie Kind & Voeding onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- algemene voedingsleer voor verschillende leeftijdsfasen;
- waren- en productkennis;
- pathologie;
- meten;
- bewegen;
- communicatie, coachen en begeleiding van kinderen.
Naast de bovenstaande 8 modules die aan bod komen in de opleiding Gewichtsconsulent(e) komen in de specialisatie Sport & Voeding onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- voedingsleer, inspanningsfysiologie en energie;
- voeding voor, tijdens en na het sporten;
- supplementen;
- sportvoeding in verschillende levensfasen;
- verschillende soorten sporten en omstandigheden.
Dit zijn specifieke reviews over Gewichtsconsulent(e), afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.
Hele fijne en duidelijke cursus
Ik ben nu sinds een maand bezig met de opleiding. De mappen en ook het inloggen in mijn plaza was goed en op tijd geregeld Inmiddels heb ik twee lessen afgerond en huiswerkopdrachten ingeleverd. Binnen een dag was alles nagekeken met feedback. Heel fijn!
De eerste hoofdstukken die ik tot nu toe hebt gevolgd zijn goed te volgen. Ook de docent beantwoord en nakijkt alles netjes op tijd!! Tot nu toe ben ik blij met de inverstering!
Zeer interessante opleiding.Erg uitgebreid en duidelijk.Niet het gevoel dat je er alleen voor staat want je kunt ten alle tijden contact opnemen en vragen stellen. Voor de eerste keer huiswerk ingezonden en kreeg de uitslag zeer snel terug.Het fijne is dat je de opleiding in je digitale omgeving door kunt nemen maar ook op papier.Zo heb je het altijd bij de hand.De opleiding is vrijwel voor iedereen te doen want alles is duidelijk omschreven,je hoeft geen xtra hoge vooropleiding te hebben.
Examens voor het officiële diploma Gewichtsconsulent(e) worden doorlopend afgenomen door de erkende exameninstelling TCI. Het betreft een theorie-examen en een portfolio-assessment. Voor meer informatie betreffende het examen zoals examendata, uiterlijke aanmelddata en examengelden verwijzen wij je naar TCI.
Wanneer je geslaagd bent voor het theorie-examen en het portfolio-assessment met goed gevolg hebt afgelegd, kun je je aanmelden bij de beroepsvereniging BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland). Jouw consulten worden dan vergoed door verschillende zorgverzekeraars.
Na het afronden van het onderdeel Kind & Voeding kun je het NHA Instituutsdiploma behalen. Om dit diploma te behalen leg je een NHA-examen af. De kosten voor dit examen bedragen € 132,50.
Het onderdeel Kind & Voeding is door BGN geaccrediteerd als specialisatie. Als je een bij BGN aangesloten gewichtsconsulent bent, ben je na het behalen van het NHA-diploma Kind & Voeding bevoegd om ouders én kinderen te begeleiden in een traject naar een gezond gewicht of hen te voorzien van een op het kind gericht voedings- en leefstijladvies. Voor deze specialisatie ontvang je 60 nascholingspunten.
Na het afronden van het onderdeel Sport & Voeding kun je het NHA Instituutsdiploma behalen. Om dit diploma te behalen leg je een NHA-examen af. De kosten voor dit examen bedragen € 132,50.
Het onderdeel Sport & Voeding is door BGN geaccrediteerd als specialisatie. Als je een bij BGN aangesloten gewichtsconsulent bent, word je na het behalen van het NHA-diploma Sport & Voeding aangemerkt als sportvoedingsadviseur. Voor deze specialisatie ontvang je 60 nascholingspunten.
Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).
Voor de opleiding Gewichtsconsulent(e) is geen specifieke vooropleiding vereist.
Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.
Ook is deze opleiding geaccrediteerd door de beroepsvereniging KTNO, actief binnen de complementaire gezondheidszorg. Deze opleiding wordt voor hun leden geadviseerd als vakopleiding en kan nascholingspunten opleveren.
Deze opleiding wordt ook erkend door de beroepsvereniging BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument). De opleiding wordt voor hun leden geadviseerd als vakopleiding op MBO-niveau.
Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Gewichtsconsulent(e) uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!
Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.
Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.
Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland!
Wanneer je start met deze opleiding Gewichtsconsulent(e), stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.
Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.
De opleiding Gewichtsconsulent(e) duurt 11 maanden bij een gemiddeld studietempo van 8 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
De opleiding Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Kind & Voeding duurt 17 maanden bij een gemiddeld studietempo van 7 uur per week.
De opleiding Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Sport & Voeding duurt 17 maanden bij een gemiddeld studietempo van 7 uur per week.
Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!
Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.
Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit.
Een tablet is altijd handig bij de studie. Bijvoorbeeld om onderweg in te loggen op onze digitale leeromgeving.
Lees hier meer over de tablet en de actievoorwaarden »
OF
Gratis noise cancelling headphone
Ben jij snel afgeleid door omgevingsgeluiden tijdens het studeren? Dit is vanaf nu verleden tijd! Je krijgt namelijk een gratis noise cancelling headphone cadeau bij een cursus of opleiding naar keuze.
Lees hier meer over de headphone en de actievoorwaarden »
OF
€ 25,- korting op jouw studie
We denken ook aan jouw portemonnee. Kies tijdens je inschrijving voor € 25,- korting op jouw studie.
Én tijdelijk 10 tot 30% herfstkorting
Je profiteert nu tijdelijk van 10 tot maar liefst 30% herfstkorting op onze opleidingen. Loop deze korting niet mis en bekijk direct welke opleiding bij je past.
Hele fijne en duidelijke cursus
Lees meer »Selecteer een optie
Jouw bewaarde opleidingen
Onderstaand tref je een overzicht van jouw bewaarde opleidingen.
Stap 1: Opleiding | Studieduur | Lesgeld | |
---|---|---|---|
Stuur dit overzicht naar je e-mail
Wachtwoord wijzigen?
Lees hem thuis eens rustig door en ben er zeker van dat je de juiste keuze maakt wanneer jij je inschrijft.
Als je kiest voor de digitale studiegids, ontvang je deze binnen enkele minuten in je mailbox
Kosteloos naar de volgende stap in jouw carrière!
Ben je werkend of werkzoekend? Of ben je juist toe aan een carrièreswitch?
Met het STAP-budget krijg jij tot € 1.000,- subsidie om je te ontwikkelen. Zo krijg jij regie over je positie op de arbeidsmarkt!
Om jouw STAP-budget dan aan te kunnen vragen, heb je wel eerst een STAP-aanmeldbewijs nodig.
Door deze nu alvast vrijblijvend aan te vragen, zorg je ervoor dat je als één van de eersten je STAP-budget kunt regelen!
Wij sturen je dan ook een herinnering hiervoor. Wel zo handig, er zijn namelijk maar een beperkt aantal STAP-budgetten per ronde (Op=Op). De eerstvolgende STAP-ronde is maandag 3 juli.
Die kans laat jij toch niet liggen?