Menu
Gratis studiegids

Gewichtsconsulent(e)  

Tijdelijk met GRATIS tablet Nú met 50% korting
Gewichtsconsulent(e)
BGN
Winnaar Website van het jaar
Gratis proefles
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
€838,00
419,00
of betaal
11 x €42,00
4.5/5

Beoordeeld door 44 student(en)

 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding:

  BGN-erkend diploma

 • Studieduur: 11 maanden
ALGEMEEN

Opleiding Gewichtsconsulent(e) : help mensen gezonder te leven

Het aantal mensen met overgewicht, gewichtsproblemen en daaraan gerelateerde ziekten en aandoeningen stijgt snel. Met de door de opleiding Gewichtsconsulent(e) (erkend door beroepsvereniging BGN) kun je al na 11 maanden zelfstandig mensen adviseren en begeleiden naar een gezond gewicht, een goed voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 
Move over Sonja Bakker… Als gewichtsconsulent(e) of voedingsconsulent weet je perfect hoe je overgewicht blijvend kwijtraakt en hoe je iemand stimuleert om gezond te eten en voldoende te bewegen.
 
In de opleiding Gewichtsconsulent(e) draait alles om drie kerntaken: adviseren, begeleiden en motiveren van mensen met gewichts- en/of voedingsvraagstukken, het geven van lezingen, workshops en cursussen op het gebied van een gezonde leefstijl en leefstijlaanpassingen, en het leiden van een onderneming.
 

Adviseren, begeleiden en motiveren van cliënten

Een belangrijk deel van het werk van een voedingsconsulent bestaat uit het begeleiden van cliënten. Je voert intakegesprekken, brengt de hulpvraag in kaart, verzamelt en analyseert gegevens, stelt een behandelplan op, voert het uit en evalueert het traject. Al deze onderwerpen komen uitgebreid aan bod in deze BGN-geaccrediteerde cursus van NHA.
 

Leer lezingen en workshops geven in de opleiding Gewichtsconsulent

Voorkomen is beter dan genezen. Als gewichtsconsulent ben je vooral bezig mensen met een ongezonde leefstijl weer op weg te helpen, maar je kunt natuurlijk ook mensen aanmoedigen op het juiste pad te blijven. Een inspirerende lezing, workshop of cursus kan hier aan bijdragen. In deze Gewichtsconsulent opleiding leer je hoe je zo’n didactisch concept organiseert.
 

Het leiden van een onderneming

Uit onderzoek van beroepsvereniging BGN bleek dat veel beginnende gewichtsconsulenten en voedingsconsulenten het lastig vinden om als ondernemer aan de slag te gaan. Een deel van de lesstof richt zich daarom op het leiden van een onderneming en het schrijven van een ondernemingsplan, zodat je voldoende voorbereid bent op dat wat komen gaat.  Start vandaag nog met de opleiding Gewichtsconsulent van NHA. 

Anna schoolde zich om naar gewichtsconsulente

Anna van Acker (43): "13 jaar lang werkte ik met veel plezier voor een non-profitorganisatie als afdelingsdirecteur. Door de groei van de organisatie veranderden mijn werkzaamheden en was ik alleen nog bezig met reorganisaties en fusies. Niet het werk dat ik wilde doen. Bij NHA kon ik in mijn eigen tijd studeren én direct beginnen. Bovendien was ik na de studie gecertificeerd gewichtsconsulent. Eind vorig jaar sloot ik de studie met succes af en richtte ik mijn praktijk op. Ik heb al verschillende mensen in hun strijd geholpen.  Ik voel me als een vis in het water!”


Voedingsconsulent met BGN geaccrediteerde specialisaties

Na afronding van de opleiding Gewichtsconsulent kun jij je specialiseren. De specialisaties ‘Kind en Voeding’ en ‘Sport en Voeding’ van NHA zijn namelijk ook BGN geaccrediteerd. Meld jij je nu meteen aan voor de opleiding Gewichtsconsulent + een specialisatie, dan is die combinatie extra voordelig.

Inclusief acht videolessen over coaching

De opleiding Gewichtsconsulent(e) bevat ook acht uitgebreide videolessen. In de digitale leeromgeving kunnen deze worden gevolgd. Na elke les kun je aan de slag met gerichte oefeningen.

De onderwerpen van deze lessen zijn:

 • wat is coaching;
 • luisteren zonder oordelen;
 • LSD;
 • doelen stellen en motiveren;
 • omgaan met weerstand;
 • feedback geven en ontvangen;
 • gespreksopbouw;
 • evalueren en afsluiten.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Gewichtsconsulent(e)

De opleiding Gewichtsconsulent(e) bestaat uit acht modules:

Inleiding voor de toekomstige gewichtsconsulent

Deze module bestaat uit een inleidende les, waarin onder andere informatie wordt gegeven over het vak van de gewichtsconsulent, het loopbaanperspectief, trends in de markt en de beroepsvereniging BGN. Ook maak je kennis met officiële eisen waaraan een gewichtsconsulent dient te voldoen en het portfolio dat je op dient te stellen wanneer je het officiële diploma wilt behalen.

Anatomie, fysiologie en voedingsleer

In deze module maak je kennis met het menselijk lichaam, de stofwisseling en spijsvertering, en krijg je kennis van de verschillende voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten), alcohol, vitamines en mineralen. Je leest ook hoe voedingsstoffen energie leveren.

Voedingsmiddelen

Een voedingsmiddel is ieder soort voeding dat iemand tot zich neemt. Voedingsmiddelen zijn er in veel soorten, allemaal met andere kenmerken. In Europa hebben we allerlei regels en wetten op het gebied van voeding, zo ook wat er op een verpakking moet staan en wat er wel en niet toegevoegd mag worden. Als laatste zijn er een aantal praktische zaken op het gebied van bereiding, inkopen en bewaren van voeding.

Voorlichting

Als gewichtsconsulent is een belangrijk deel van je werk het geven van voorlichting aan de cliënt of groep met als doel het realiseren van een gezond eet- en leefpatroon. De voorlichting gaat onder meer over voeding, voedingsschema’s, overgewicht en de risico’s van overgewicht en bewegen.

Coachen en begeleiden als gewichtsconsulent

Om een cliënt goed te kunnen adviseren en begeleiden is het belangrijk dat de huidige situatie goed in beeld wordt gebracht. Voor een goed beeld van de huidige situatie wordt gestart met een intakegesprek waar de anamnese, meten en wegen en het stellen van doelen aan bod komen. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld waar de doelen de basis van vormen. Om te bepalen hoeveel en wat een cliënt per dag mag eten, zijn er verschillende voedingsberekeningsmethoden die je kunt gebruiken. Alleen een voedingsadvies is niet voldoende: voor resultaat op de lange termijn moet de cliënt ander gedrag aanleren en andere gedachten formuleren. Dat is het deel waar coachvaardigheden voor nodig zijn.

Voorlichting aan groepen

Het geven van lezingen, workshops en cursussen op het gebied van gezonde leefstijl en leefstijlaanpassingen kan ook een onderdeel zijn van de werkzaamheden van een gewichtsconsulent. Voor het verrichten van deze werkzaamheden is het nodig om kennis te hebben op het gebied van didactiek (didactisch analysemodel, didactische werkvormen en didactische hulpmiddelen). Ook krijg je informatie over structuur geven aan bijeenkomsten, het begeleiden van groepen en het groepsproces in goede banen leiden.

Een eigen praktijk opzetten

Waarschijnlijk volg je deze opleiding Gewichtsconsulent met de wens om in de (nabije) toekomst een eigen praktijk op te zetten. Daar komt echter veel bij kijken. Het is belangrijk om goed te weten wát daar allemaal bij komt kijken en al deze zaken goed op een rijtje te hebben. We behandelen onder andere het opstellen van een ondernemingsplan en het werven van cliënten.

Portfolio

De opleiding Gewichtsconsulent wordt afgesloten met een les waarin volop aandacht wordt besteed aan de examinering en het opstellen van jouw portfolio.

Gratis praktijkdag en coachingsvideo’s

Bij de opleiding ontvang je van ons gratis tien online coachingsvideo’s. Daarnaast kun je gratis deelnemen aan de praktijkdag, die extra aandacht besteedt aan het begeleiden van cliënten en het uitwerken van een didactisch concept.

Aan het einde van de opleiding kun je zelfstandig mensen adviseren en begeleiden naar een gezond gewicht, een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.

Jouw docent

Mijn naam is Angela; ik ben één van de docenten van deze opleiding. Al zo lang ik mij kan herinneren lopen (over)gewicht en een (on)gezonde leefstijl als een rode draad door mijn leven en carrière. Naast de opleiding tot gewichtsconsulent en de specialisatie ‘Sportvoeding’ volgde ik ook een opleiding tot NLP-coach/-trainer, juist omdat het mentale aspect van gedragsverandering mij zo intrigeert.  Ik help je graag verder tijdens deze cursus!

REVIEWS

Reviews opleiding Gewichtsconsulent

5/5
Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Kind & Voeding

Heel fijn om op je eigen tempo te werken en mocht je vragen hebben deze toch te stellen aan je docent

5/5
Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Kind & Voeding

Een cursus die goed te volgen is, ook als je werkt. Het is lange afstandsonderwijs maar dat voelt niet zo. Het online systeem werkt hier prima, fijn dat er ook mogelijkheden zijn praktijkdagen te volgen.

4/5
Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Kind & Voeding

De lesstof is duidelijk beschreven en goed volgbaar. Huiswerkopdrachten ook goed te doen. Krijg snel een reactie op het gemaakte huiswerk.

4/5
Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Kind & Voeding

Ik ben heel tevreden over mijn opleiding Gewichtsconsulente + kind & voeding. De stof is makkelijk te doorlopen en je hebt de mogelijkheid om bij het inleveren van je huiswerk, vragen te stellen aan de docent. Ik vind het prettig dat de huiswerkopdrachten ook snel worden nagekeken. Dat geeft mij een boost om door te gaan. Wat ik mis is op een snelle en makkelijkere manier contact maken met je medestudenten en het zou fijn zijn als je tussendoor ook contact zou kunnen leggen met je docent om een vraag te stellen. Maar al met al, zeer tevreden! Niet twijfelen, maar je gewoon aanmelden voor een studie via NHA!

DIPLOMA

Diploma Gewichtsconsulent(e)

Examens voor het officiële diploma Gewichtsconsulent(e) worden doorlopend afgenomen door de erkende exameninstelling TCI. Het betreft een theorie-examen en een portfolio-assessment.

Wanneer je geslaagd bent voor het theorie-examen en het portfolio-assessment met goed gevolg hebt afgelegd, kun je je aanmelden bij de beroepsvereniging BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland). Jouw consulten worden dan vergoed door verschillende zorgverzekeraars.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor 29 euro aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor de opleiding Gewichtsconsulent(e) is geen specifieke vooropleiding vereist.

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.

 

NHA best beoordeelde online opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Multiscope heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van online opleidingen. Duizenden studenten werden gevraagd hun online opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste online opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het voortgezet onderwijs. 


Meer kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Gewichtsconsulent(e) uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Gewichtsconsulent(e), stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

De opleiding Gewichtsconsulent(e) duurt 11 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00 of stuur ons een e-mail.

LESGELD

Lesgeld

Gewichtsconsulent(e)
€838,00 €419,00
of betaal 11x 42,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€838,00 €419,00
of betaal 11x 42,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Kind & Voeding
€1198,00 €599,00
of betaal 17x 39,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€1198,00 €599,00
of betaal 17x 39,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Sport & Voeding
€1398,00 €699,00
of betaal 17x 45,50
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€1398,00 €699,00
of betaal 17x 45,50
Inschrijven
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Belastingteruggaaf: Alleen nog tot 1 januari krijg je 37% of 49% van je studiekosten terug

Alleen nog dit jaar kun je de studiekosten voor een opleiding, die aansluit op jouw beroep of toekomstige beroep, als aftrekpost indienen bij jouw belastingaangifte. In dat geval vergoedt de belastingdienst een gedeelte (afhankelijk van jouw belastingschaal) van jouw studiekosten, boven het drempelbedrag van € 250,-. Dat maakt je studie bij NHA nog voordeliger! Dus schrijf je vandaag nog in. 

Bereken jouw belastingvoordeel Bedrag
Studiekosten
Belastingschaal
Drempel
Jouw Voordeel

Profiteer tot 1 januari van belastingvoordeel!

Alleen nog dit jaar kun je de studiekosten voor een opleiding, die aansluit op jouw beroep of toekomstige beroep, als aftrekpost indienen bij jouw belastingaangifte.

Jouw voordeel berekenen? Ga naar het lesgeld tabblad »

Tablet incl. toetsenbord of headphone

Daarom NHA

 • Nu 50% korting op het lesgeld!
 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

5/5

Heel fijn om op je eigen tempo te werken en mocht je vragen hebben deze toch te stellen aan je docent

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!