Gratis studiegids

 

Boekhoudopleiding: ook bij NHA

Op zoek naar een degelijke boekhoudopleiding? Kijk in het aanbod van NHA.

Een boekhouding voeren is verplicht voor elke zelfstandige organisatie. Kleinere bedrijven en zzp’ers kunnen eventueel hun boekhouding zelf doen. Middelgrote en grote bedrijven nemen hun toevlucht tot een boekhouder. Boekhouders kunnen zelf in dienst zijn van het bedrijf of werken voor een administratiekantoor. Ook bij NHA kun je een kwaliteitsvolle boekhoudopleiding volgen. 

 

Boekhouden: niet alleen voor de Belastingdienst

Boekhouden komt neer op het systematisch bijhouden en registreren van uitgaven en inkomsten, zodat de financiële situatie van een onderneming bekend is. Elke onderneming is verplicht om een boekhouding te voeren, want een bedrijf wordt immers belast op basis van de berekende winst.

Het is niet louter en alleen voor de Belastingdienst dat je een boekhouding moet voeren. Ook voor de directie van een bedrijf is een sluitende boekhouding erg belangrijk. De bedrijfsleiding moet immers voortdurend op de hoogte zijn van de financiële toestand van de onderneming. Op basis van de gegevens uit de boekhouding worden er vaak ingrijpende strategische beslissingen genomen. 

 

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder opleiding leidt je op tot boekhouder. Een boekhouder houdt zich bezig met de inkomsten en uitgaven van een bedrijf. Hij voert deze gegevens in in allerlei tabellen en rekeningen. De boekhouding op zich bestaat uit een ‘grootboek’, dat een verzameling is van diverse grootboekrekeningen. Een grootboekrekening bevat alle inkomsten en uitgaven van dezelfde soort, bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand of de brandstofkosten van een bedrijfsauto.

Een van de taken van een boekhouder is om al deze uitgaven en inkomsten correct in te voeren in de juiste grootboekrekening. Tegenwoordig bestaan er geavanceerde boekhoudprogramma’s die het werk van een boekhouder sterk verlichten en de kans op fouten fel verkleinen. 

Een boekhouder zorgt ook voor de btw- en belastingaangiften. In het begin van een nieuw kalenderjaar stelt hij een jaarrekening en eventueel een jaarverslag op over het voorbije jaar. Vele boekhouders hebben ook een adviserende functie. Vaak wordt gevraagd om een toelichting en advies te geven over de financiële toestand van het bedrijf.

 

Boekhoudopleiding

Zowel in het reguliere onderwijs als aan private opleidingsinstituten kun je een boekhoudopleiding volgen. In het reguliere onderwijs bestaat er bijvoorbeeld een mbo-opleiding op niveau 4 (administrateur) of een hbo-opleiding op het niveau van bachelor.

Diverse private opleidingsinstituten bieden een opleiding boekhouden aan. Bij NHA kun je kiezen voor de boekhoudopleiding Basiskennis Boekhouden (BKB). Met deze cursus krijg je de basisbeginselen van het boekhouden snel onder de knie. Deze basiscursus is aanbevolen voor bijvoorbeeld zzp’ers of bedrijfsleiders die de boekhouding van hun zaak zelf willen uitvoeren.

Wie zich nog verder wil verdiepen in het boekhouden, kan de vervolgcursus Praktijkdiploma boekhouden (PDB) volgen. Na het succesvol afleggen van examens op het einde van deze opleidingen behaal je officieel erkende diploma’s, waarmee je als zelfstandige of als werknemer aan de slag kunt.

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!