Gratis studiegids

 

Welke opleiding heb je nodig voor boekhouder?

Spreekt het beroep van boekhouder jou wel aan? NHA legt uit welke opleiding je ervoor nodig hebt

Een boekhouder houdt zich bezig met de financiële cijfers van een bedrijf. Hij zorgt ervoor dat de financiële toestand van een organisatie op elk ogenblik bekend is en rapporteert hierover aan de bedrijfsleider of de directie. Een boekhouder zorgt ook voor de jaarrekening van een organisatie en verzorgt de btw- en belastingaangiften. Kun je goed overweg met cijfers en zie je het beroep van boekhouder wel zitten? NHA vertelt je welke opleiding je nodig hebt voor boekhouder.

 

Wat doet een boekhouder?

De boekhouding is een onderdeel van de administratie van een bedrijf. Het voeren van een boekhouding is voor elke zelfstandige organisatie verplicht. Het zogenaamde ‘grootboek’ is een verzameling van grootboekrekeningen, waarop alle inkomsten en uitgaven geregistreerd worden.

Om dit te kunnen doen, bewaart een boekhouder alle inkomende en uitgaande facturen en schrijft de bedragen ervan in op de juiste grootboekrekening. Een boekhouder volgt ook de betaling van leveranciers op, kijkt na welke klanten nog moeten betalen en welke kosten moeten ingeboekt worden.

Elke organisatie moet bovendien voldoen aan de belastingwetgeving. Een boekhouder zorgt daarom voor tijdige belasting- en btw-aangiften. Na Nieuwjaar stelt de boekhouder een jaarrekening en eventueel een jaarverslag op.

Vele boekhouders specialiseren zich in een bepaald deelgebied, bijvoorbeeld in loonadministratie of in belastingwetgeving. Sommige boekhouders groeien door naar een belangrijke adviserende functie.

Ook benieuwd naar het salaris van een boekhouder? >>

 

Welke vaardigheden en eigenschappen moet een boekhouder bezitten?

Vanzelfsprekend moet een boekhouder handig met cijfers kunnen omgaan. Hij moet correct alle gegevens registreren op de juiste grootboekrekening. Tegenwoordig wordt deze taak gelukkig sterk vereenvoudigd door gespecialiseerde boekhoudsoftware.

Andere noodzakelijke vaardigheden en eigenschappen zijn onder meer:

 • Goed kunnen communiceren met andere medewerkers en de directie van de organisatie waarvoor hij werkt. Ingewikkelde zaken helder kunnen uitleggen.
 • Integer zijn. Een boekhouder kent (gevoelige) financiële informatie en gaat hier vertrouwelijk mee om.
 • Nauwkeurig en analytisch werken. Hoofdzaken van details kunnen onderscheiden.
 • Betrouwbare rapporten kunnen opstellen en adviezen kunnen geven. De directie van een bedrijf neemt immers beslissingen op basis van deze rapporten en adviezen.

 

Welke opleiding heb je nodig voor boekhouder?

De titel van boekhouder is in Nederland niet beschermd. Iedereen die zijn boterham verdient met boekhouden, mag zich boekhouder noemen. In het Nederlandse onderwijs is boekhouding een opleiding op mbo-niveau 4 of hbo-niveau bachelor. Ook in sommige financiële studierichtingen aan de universiteit leer je boekhouden.

Hoger opgeleide boekhouders komen vaker in adviserende functies terecht en houden zich minder bezig met het uitvoerende boekhoudkundige werk.

Boekhouden kun je ook studeren bij private opleidingsinstituten. Een uitstekende cursus op boekhoudkundig gebied is de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden van NHA. Voordat je deze opleiding aanvat, volg je best de inleidende NHA-cursus Basiskennis Boekhouden. Na het succesvol afleggen van examens behaal je voor beide opleidingen officieel erkende diploma’s.

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!