Gratis studiegids

 

Welke opleiding heb je nodig voor boekhouder?

Spreekt het beroep van boekhouder jou aan? Lees hier welke opleiding je ervoor nodig hebt!

 

Een boekhouder houdt zich bezig met de financiële cijfers van een bedrijf. Hij zorgt ervoor dat de financiële situatie van een organisatie op elk moment bekend is en rapporteert hierover aan de bedrijfsleider of de directie.

Een boekhouder zorgt ook voor de jaarrekening van een organisatie en verzorgt de btw- en belastingaangiften. Kun je goed overweg met cijfers en zie je het beroep van boekhouder wel zitten? Wij vertellen je welke opleiding je nodig hebt voor boekhouder.

 

Wat doet een boekhouder?

De boekhouding is een onderdeel van de administratie van ieder bedrijf. Het voeren van een boekhouding is voor elke zelfstandige organisatie verplicht. Het zogenaamde ‘grootboek’ is een verzameling van grootboekrekeningen, waarop alle inkomsten en uitgaven geregistreerd worden.

Om dit te kunnen doen, bewaart een boekhouder alle inkomende en uitgaande facturen en schrijft de bedragen ervan in op de juiste grootboekrekening. Een boekhouder volgt ook de betaling van leveranciers op, kijkt na welke klanten nog moeten betalen en welke kosten ingeboekt moeten worden.

 

 
Elke organisatie moet bovendien voldoen aan de belastingwetgeving. Een boekhouder zorgt er daarom voor dat de belasting- en btw-aangiften op tijd worden gedaan. Na Nieuwjaar stelt de boekhouder een jaarrekening en eventueel een jaarverslag op.

Vele boekhouders specialiseren zich in een bepaald deelgebied, bijvoorbeeld in loonadministratie of in belastingwetgeving. Sommige boekhouders groeien door naar een belangrijke adviserende functie. 


Ook benieuwd naar het salaris van een boekhouder? »

 

Welke vaardigheden en eigenschappen moet een boekhouder hebben?

Natuurlijk moet een boekhouder handig met cijfers zijn. Hij moet correct alle gegevens registreren op de juiste grootboekrekening. Tegenwoordig is deze taak gelukkig een stuk gemakkelijker dankzij gespecialiseerde boekhoudsoftware.

Andere noodzakelijke vaardigheden en eigenschappen zijn onder andere:

Goed kunnen communiceren met andere medewerkers en de directie van de organisatie waarvoor je werkt. Ingewikkelde zaken helder kunnen uitleggen.

Integer zijn. Een boekhouder kent (gevoelige) financiële informatie en gaat hier vertrouwelijk mee om.

Nauwkeurig en analytisch werken. Hoofdzaken van details kunnen onderscheiden.

Betrouwbare rapporten kunnen opstellen en adviezen kunnen geven. De directie van een bedrijf neemt namelijk beslissingen op basis van deze rapporten en adviezen.

 

Welke opleiding heb je nodig voor boekhouder?

De titel van boekhouder is in Nederland niet beschermd. Iedereen die zijn boterham verdient met boekhouden, mag zich boekhouder noemen. In het Nederlandse onderwijs is boekhouding een opleiding op mbo-niveau 4 of hbo-niveau bachelor. Ook in sommige financiële studierichtingen aan de universiteit leer je boekhouden.

Hoger opgeleide boekhouders komen vaker in adviserende functies terecht en houden zich minder bezig met het uitvoerende boekhoudkundige werk.
 

REVIEW

Cursus Basiskennis Boekhouden
"Leuke opleiding, met duidelijke uitleg. Huiswerk wordt snel nagekeken met duidelijke feedback
zodat je ook gelijk verder kan. Ik zou NHA zeker aanraden."

 

Volg een thuisstudie boekhouden!

Boekhouden kun je ook leren bij private opleidingsinstellingen. Een uitstekende cursus op boekhoudkundig gebied is de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden van NHA. Voordat je met deze opleiding start, kun je het beste de inleidende NHA-cursus Basiskennis Boekhouden volgen. Na het succesvol afleggen van de examens behaal je voor beide opleidingen officieel erkende diploma’s.

Het grote voordeel van een thuisstudie boekhouden is dat je kunt studeren op de momenten dat het jou uitkomt. En je bepaalt zelf je eigen studietempo.

De cursus Basiskennis Boekhouden kun je al in slechts 4 maanden afronden en de cursus Praktijkdiploma Boekhouden in 6 maanden. Natuurlijk kun je de lessen ook sneller volgen of er langer over doen. De keuze is aan jou! 

 
REVIEW

Cursus Praktijkdiploma Boekhouden 

"Het lesmateriaal is duidelijk en er is goede ondersteuning van de docent. Ik ben tot nu toe heel tevreden."

 

Vraag jouw gratis proefles aan

Wil je zelf ervaren of een thuisstudie boekhouden iets voor jou is? Vraag dan gratis en vrijblijvend een proefles aan voor een van onze boekhoudcursussen. Zo kun je zonder risico ontdekken of deze manier van studeren bij jou past!

 

Bekijk alle administratieve opleidingen

Heb je niet gevonden wat je zocht? Naast opleidingen over boekhouding vind je in ons aanbod nog meer opleidingen binnen het vakgebied administratie. Denk bijvoorbeeld aan debiteurenbeheer, loonheffingen of een opleiding tot secretaresse. 

Bekijk alle administratie opleidingen »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!