Gratis studiegids

 

Boekhouding zzp: gemakkelijker dan je denkt

Zelf je boekhouding uitvoeren als zzp’er? Spaar geld uit en leer de basis van boekhouden bij NHA

 

Als zzp’er heb je heel wat zaken aan je hoofd. Een van de vervelende taken waar je niet onderuit kunt, is boekhouding. Een boekhouding voeren is verplicht voor elk zelfstandig bedrijf. Je moet immers elk jaar de nodige gegevens over de opbrengst van je zaak doorgeven aan de Belastingdienst.

 

Je boekhouding geeft je echter ook op elk ogenblik inzicht in het financiële reilen en zeilen van je onderneming. Als zzp’er sta je voor de keuze om zelf je zzp administratie bij te houden, of om dit over te laten aan een professioneel boekhouder. 

 

 

Boekhouding zzp: zelf doen of niet?    

Elke zzp’er moet voor zichzelf uitmaken of hij zelf zijn boekhouding voert of niet. Dit hangt er onder meer vanaf hoeveel tijd je beschikbaar hebt, hoe uitgebreid je administratie is en hoeveel kennis je bezit over boekhouden. Over het algemeen is de administratie van een zzp’er niet echt ingewikkeld. Het zelf bijhouden van de boekhouding is daarom best mogelijk, als je tenminste een beetje met cijfers overweg kunt. Daarmee verlaag je meteen je zakelijke kosten als zzp-er, aangezien je geen externe boekhouder hoeft in te schakelen.

 

Het is handig om een simpel boekhoudprogramma aan te schaffen, waarmee een groot deel van de boekhoudkundige bewerkingen automatisch worden uitgevoerd. Met de meeste boekhoudprogramma’s kun je ook facturen aanmaken, je btw-aangiften doen, een winst- en verliesrekening opstellen en telebankieren.

 

Onderdelen van een boekhouding zzp

Ook voor een simpele boekhouding van een zzp’er moet je een ‘grootboek’ hebben, wat in feite een verzamelnaam is voor verschillende grootboekrekeningen die elk een eigen nummer en omschrijving bezitten. Deze afzonderlijke grootboekrekeningen geven een inzicht in de inkomsten en uitgaven van je bedrijfje.

 

De debiteuren- en crediteurenadministratie vormt een belangrijk onderdeel van je bedrijfsadministratie. Debiteuren zijn klanten, dus personen of bedrijven die jou moeten betalen. Crediteuren zijn jouw leveranciers, de personen of bedrijven aan wie jij geld moet geven. Deze administratie bevat de facturen met de bedragen die je moet ontvangen of uitgeven.

 

Inkoopfacturen inboeken

Het inboeken van inkoopfacturen (van leveranciers) en verkoopfacturen (van je eigen bedrijfje) op grootboekrekeningen behoort tot de inkoop- en verkoopadministratie.

 

Als je werkt met het aankopen en verkopen van goederen, moet je jaarlijks een inventaris maken van de goederenvoorraad en de waarde daarvan bepalen. Dit maakt deel uit van de voorraadadministratie.

 

Ook het opstellen en versturen van facturen en het boeken van kosten, die je mag aftrekken van je fiscale winst, behoort tot je boekhouding.

Meer leren over zzp boekhouding bij NHA

Wie ervoor kiest om als zzp’er zelf de boekhouding uit te voeren, doet er goed aan om de cursus ‘Basiskennis Boekhouden’ te volgen. In deze opleiding maak je kennis met de belangrijkste onderwerpen uit de boekhouding, bijvoorbeeld grootboek, balans, mutaties en inventaris. Meer weten over de inhoud van deze opleiding? Vraag een gratis proefles aan van deze cursus.

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle beroepsopleidingen bekijken »

 

Tablet incl. toetsenbord
 

Daarom NHA

  • Lekker in je eigen tempo
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocenten 
  • 15 dagen gratis op proef
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!

Advies nodig?

Bel onze studieadviseurs voor meer informatie over een cursus Boekhouden.

 

077 30 67 000

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!