Gratis studiegids

 

Boekhouden in Excel: gemakkelijk en goedkoop

Wil je geen geld uitgeven aan een boekhouder? Leer bij NHA hoe je gratis kunt boekhouden met Excel

Ook als kleine ondernemer of zzp’er ontkom je niet aan boekhouden. Je moet als zelfstandige nu eenmaal een duidelijk beeld hebben van de financiële toestand van je zaak. Je hebt je boekhouding ook nodig voor je belasting- en btw-aangifte. Voor een klein bedrijfje is boekhouden in Excel een goedkoop en eenvoudig alternatief.

 

Boekhouden in Excel: geschikt voor kleine bedrijven

Als beginnende zzp’er zie je er waarschijnlijk tegenop om veel geld uit te geven aan een boekhouder. Het geld dat je uitspaart door zelf je boekhouder te worden, kun je immers terug investeren in je zaak.

Het is mogelijk om kant-en-klare boekhoudprogramma’s te kopen, ook eenvoudige pakketten voor de boekhouding van kleine bedrijven. Nog goedkoper is het om simpelweg Excel te gebruiken, dat je waarschijnlijk toch al op je computer hebt staan.

Boekhouden bestaat hoofdzakelijk uit het bijhouden van financiële gegevens in diverse tabellen. Je hebt bijvoorbeeld een tabel nodig waarin je al wat je verkoopt registreert. Je boekhouding moet ook een tabel bevatten met gegevens over je aankopen, een tabel met gegevens over de dagelijkse inkomsten en uitgaven enzovoorts. En welke software kan er beter overweg met tabellen dan Excel?

Een bijkomend voordeel van zelf je boekhouding doen, is dat je rechtstreeks betrokken bent bij de gegevens die je ingeeft. Je krijgt een beter zicht op je inkomsten en uitgaven en de evolutie van je zaak. Je hoeft niet steeds je boekhouder te raadplegen voor meer details over een factuur of een achterstallige betaling. 
 

Voorgekauwde sjablonen voor boekhouding Excel

Je hoeft het wiel niet weer uit te vinden als je begint met boekhouden in Excel. Even googelen en je vindt een hele hoop gratis Excel-sjablonen waarmee je aan de slag kunt. Als je redelijk vertrouwd bent met spreadsheets, levert de boekhouding in Excel geen problemen op. Je vindt ook gratis Excel-sjablonen waarmee je dadelijk je facturen kunt aanmaken.  

Er bestaan zelfs volledige Excel-boekhoudprogramma’s die gratis gedownload kunnen worden. Als je bedrijf groeit en zo’n gratis Excel-boekhoudprogramma te beperkt wordt, exporteer je de gegevens gemakkelijk naar bijvoorbeeld een online boekhoudprogramma dat voortdurend up-to-date gehouden wordt. Sommige online boekhoudprogramma’s zijn gratis, voor andere moet je jaarlijks een kleine bijdrage betalen.
 

Startende zzp’ers en zelf boekhouden in Excel

Voor startende zzp’ers is zelf boekhouden in Excel een goede oplossing. Het is gratis en zolang de administratie van je groeiende bedrijf niet te ingewikkeld wordt, heb je aan Excel voldoende.

Wie meer wil leren over boekhouden en inzicht wil krijgen in btw-aangiften, belastingregels, winst- en verliesrekeningen enzovoorts, dan is een boekhoudopleiding wellicht een goede keuze. Zo kan je bij NHA de leerrijke cursus ‘Basiskennis Boekhouden’ volgen. Na het voltooien van deze opleiding kom je in aanmerking voor het erkende diploma Basiskennis Boekhouden van de Associatie voor Examinering. Vraag zonder aarzelen een gratis proefles aan bij NHA.   

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!