Gratis studiegids

 

Boekhouding eenmanszaak zelf doen

Studeer boekhouden bij NHA en doe de boekhouding van je eenmanszaak zelf

Ga je een eenmanszaak oprichten en zou je de boekhouding ervan zelf willen doen? Voor kleine bedrijven en eenmanszaken blijft de boekhouding vrij beperkt en kun je deze zelf uitvoeren. Met de boekhoudcursussen van NHA heb je snel de kneepjes van het boekhouden onder de knie.

 

De administratie opzetten van een eenmanszaak

Een bedrijfsadministratie bijhouden is wettelijk verplicht. De boekhouding is een deel van deze bedrijfsadministratie en bevat de financiële gegevens van het bedrijf. Hoe groot of klein een zelfstandige onderneming ook is, je bent verplicht om nauwgezet een boekhouding te voeren. Je kunt dit natuurlijk uitbesteden, maar het is ook prima mogelijk om zelf je boekhouding te doen

Begin dus onmiddellijk met het opzetten van een administratiesysteem na het starten van je eenmanszaak. De basisgegevens van de administratie moet je 7 jaar bewaren. Deze bewaartermijn is zelfs langer (10 jaar) voor gegevens over onroerende goederen. De Belastingdienst kan bij een controle vragen om de administratie van al deze jaren in te zien.

De administratie van een onderneming kan ingedeeld worden in:

 • het boekhoudkundige grootboek: de verzameling van diverse grootboekrekeningen, met alle inkomsten en uitgaven van een bedrijf
 • de in- en verkoopadministratie
 • de debiteuren- en crediteurenadministratie
 • de voorraadadministratie, indien van toepassing
 • de loonadministratie, indien van toepassing

Gegevens als facturen, kassabonnen, bankafschriften, contracten, agenda’s en dergelijke moeten schriftelijk of digitaal bewaard blijven. Denk ook aan een sluitende urenregistratie. Voor de Belastingdienst moet je immers kunnen aantonen dat je voldoende uren hebt gepresteerd voor je eenmanszaak.

Het is aan te raden om alle documenten te verdelen over verschillende mappen of ordners, zodat je het overzicht over je administratie niet verliest. Voorzie bijvoorbeeld een map voor inkomende facturen, een map met kopieën van verzonden facturen, een map met contracten enzovoorts. Werk je boekhouding regelmatig bij: bij voorkeur wekelijks, minimaal één keer per maand.

 

Voorbeeld administratie eenmanszaak

Gelukkig bestaan er online boekhoudprogramma’s (al dan niet gratis) die je als startende ondernemer kunt gebruiken om zelf je boekhouding te voeren. Sommige van deze programma’s bieden je de mogelijkheid om eerst voorbeelden te bekijken van de administratie van een eenmanszaak. 

Je kunt ook je de boekhouding van je eenmanszaak bijhouden in Excel-spreadsheets. Op het web vind je heel wat (gratis) Excel-sjablonen waarmee je een boekhoudsysteem kunt opzetten. Als je facturen wilt aanmaken in Word, zijn ook hiervoor gratis sjablonen beschikbaar.

Vergeet niet om een back-up te maken van alle digitale bestanden. Als je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma zorgt deze software zelf voor een back-up.
 

Meer weten over boekhouden

De boekhouding van een eenmanszaak kun je eventueel zelf doen. Als je weinig of geen kaas hebt gegeten van bedrijfsadministratie en boekhouden, is het wel verstandig om je bij te scholen op dit vlak.

De NHA-cursus Basiskennis Boekhouden is een aanrader voor wie de eerste maal geconfronteerd wordt met boekhouden. Eventueel kun je nadien de vervolgcursus Praktijkdiploma Boekhouden volgen. Beide opleidingen leiden tot een officieel erkend diploma.

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!