Gratis studiegids

 

Zelf boekhouding doen: eenvoudig of niet?

Als bedrijfsleider of zzp’er zelf je boekhouding doen? Geen probleem met een opleiding van NHA

Elke zelfstandige onderneming moet een boekhouding voeren, zo staat het in de wet. Een bedrijf is echter niet verplicht om dit door een ‘officiële’ boekhouder te laten doen. Als bedrijfsleider of zzp’er mag je dit ook zelf doen, als je er tenminste de tijd voor hebt. Met de boekhoudcursussen van NHA leer je grondig het boekhoudvak.

 

Waarom zelf boekhouding doen?

In de boekhouding van je onderneming houd je alle inkomsten en uitgaven bij. De financiële toestand van je bedrijf kun je dus op elk ogenblik nakijken in je boekhouding. Als je de boekhouding zelf doet, ben je direct betrokken bij alle financiële verrichtingen die er gebeuren. Je hoeft dus niet telkens je boekhouder te raadplegen met vragen over het financiële reilen en zeilen van je zaak.

Uiteraard spaar je ook de kosten van een boekhouder uit. Als beginnende zzp’er of als bedrijfsleider van een kleine onderneming steek je liever geld in je eigen zaak dan in een boekhoudkantoor. Het is uiteraard ook mogelijk om een boekhouder te vragen om alleen de jaarrekening op te stellen en verder zelf de boekhouding te doen. Sommige ondernemers voeren zelf de boekhouding en laten deze op het einde van het jaar controleren door een ‘officiële’ boekhouder.

 

Zelf boekhouding doen in Excel

Er bestaan heel wat boekhoudprogramma’s voor beginnende ondernemers en zzp’ers. Sommige programma’s kun je gratis van het internet downloaden. De meeste van deze programma’s zijn eenvoudig in het gebruik, maar wel beperkt qua mogelijkheden. Voor kleine bedrijven en zzp’ers voldoet deze software echter prima.

De duurdere boekhoudsoftware bevat extra modules om bijvoorbeeld het voorraadbeheer of de loonadministratie te doen. Meestal kun je met deze programma’s ook automatisch facturen aanmaken.

Met een eenvoudig programma als Excel kom je al een heel eind. Excel leent zich uitstekend om overzichten aan te maken voor de verschillende grootboekrekeningen en kruisposten waaruit je boekhouding bestaat. Waarschijnlijk heb je standaard software zoals Word en Excel al op je computer staan. Je hoeft overigens niet alle tabellen zelf te ontwerpen. Op het web vind je diverse gratis sjablonen voor een boekhouding in Excel

Zelf je boekhouding doen is mogelijk als deze niet te uitgebreid is en je er voldoende tijd voor kunt uittrekken. Je hoeft er zelfs geen dure professionele software voor aan te schaffen. Je moet natuurlijk wel met cijfers overweg kunnen.

 

Cursus boekhouding volgen om zelf je boekhouding te leren doen

Wil jij leren zelf de boekhouding te doen van je eigen zaak? Als je je nog nooit met boekhouden hebt beziggehouden, volg je het best de inleidende cursus Basiskennis Boekhouden van NHA.

In deze boekhoudopleiding leer je de basisbeginselen van het vak, wat vaak al voldoende is voor een zzp’er of klein bedrijf. Wil je je nog verder verdiepen in het boekhoudvak, dan is het mogelijk om de degelijke vervolgcursus Praktijkdiploma Boekhouden te studeren.

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!