Gratis studiegids

 

Boekhouder worden: NHA helpt je op weg

Vraag je je af wat je moet doen om boekhouder te worden? Bij NHA leer je de kneepjes van het vak

Elke zelfstandige onderneming moet volgens de wet een boekhouding voeren. Bedrijfsleiders van kleine ondernemingen en zzp’ers houden vaak zelf hun boekhouding bij. Middelgrote en grote bedrijven besteden hun boekhouding uit of hebben zelf boekhouders in dienst. Is boekhouder worden jouw droom? Met de boekhoudcursussen van NHA behaal je een erkend diploma boekhouden.

 

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder is met financiële cijfers bezig. Boekhouden komt neer op het registreren van financiële feiten in daartoe bestemde tabellen en rekeningen. De boekhouding bestaat uit een ‘grootboek’, dat in feite een verzameling is van diverse grootboekrekeningen. In de grootboekrekeningen worden alle inkomsten en uitgaven van een onderneming geregistreerd. De boekhouding geeft de financiële toestand van een bedrijf weer.

Een boekhouder zorgt er niet alleen voor dat de juiste cijfers in de juiste tabellen terechtkomen. Hij stelt ook de jaarrekening op van een onderneming en zorgt voor correcte btw- en belastingaangiften. Boekhouders specialiseren zich soms in een bepaald deelgebied, bijvoorbeeld in de belastingwetgeving of in bedrijfseconomie.

Hoger opgeleide boekhouders treden soms op als financiële adviseurs voor de directie van een onderneming. Als je je dan afvraagt:  wat doet een accountant dan precies? Die controleert wat onder andere de boekhouder allemaal doet. 

 

Boekhouder worden als zelfstandige of in loondienst? 

Vele boekhouders richten een zelfstandige zaak op en voeren de boekhouding van kleine of middelgrote bedrijven. Sommige bedrijven besteden de volledige boekhouding en administratie uit aan een zelfstandige boekhouder. In dit geval houdt de boekhouder zich ook bezig met bijvoorbeeld het opstellen van facturen, de uurregistratie, kilometerregistratie enzovoorts.

In andere gevallen doet een bedrijfsleider zelf een groot deel van de bedrijfsadministratie. Een zelfstandige boekhouder zorgt dan bijvoorbeeld voor correcte belasting- en btw-aangiften en het opstellen van de jaarrekening.

Een boekhouder kan ook in loondienst werken voor een bedrijf. Grote bedrijven hebben een eigen financiële dienst waar vaak vele boekhouders werken. Zij hebben inzicht in de financiële toestand van het bedrijf en zijn verantwoordelijk voor een correcte rapportage aan de directie.

 


 

Boekhouder worden: opleiding en loon

In Nederland is de titel van boekhouder niet beschermd. Iedereen die van boekhouden zijn werk heeft gemaakt, ook al is hij er niet officieel voor opgeleid, mag zich dus boekhouder noemen. Via het reguliere onderwijs kun je boekhouder worden door een mbo-opleiding op niveau 4 te volgen (administrateur) of een hbo-opleiding op het niveau van bachelor. In sommige financiële studierichtingen aan de universiteit leer je overigens ook de basis van boekhouden.

In het cursusaanbod van NHA vind je de inleidende cursus Basiskennis Boekhouden. Na het volgen van deze basiscursus is het mogelijk om de vervolgcursus Praktijkdiploma Boekhouden aan te vatten. Op het einde van elke opleiding kun je examen afleggen en een officieel erkend diploma behalen.

Over naar de belangrijkere zaken; wat verdient een boekhouder? Een boekhouder die in loondienst werkt bij een bedrijf verdient gemiddeld zo’n 3250 euro bruto per maand. Een zelfstandig boekhouder vraagt gemiddeld tussen de €50 en €70 euro per uur aan zijn klanten.

Misschien is boekhouder net wat te ver gezocht, maar wil je toch graag je eigen belastingaangifte gemakkelijk kunnen doen? Dan is de cursus Belastingaangifte voor Particulieren misschien wel iets voor jou!

 

Gratis proefles! 

Met een vrijblijvende en gratis proefles krijg jij toegang tot de digitale leeromgeving (Plaza). Zo krijg je niet alleen een inkijkje in de specifieke door jou gekozen studie, maar maak je ook kennis met de unieke leermethode van NHA.

Daarnaast zie je de inhoudsopgave zodat je weet welke onderwerpen jouw studie bevat en krijg je een handleiding zodat je precies weet hoe jij van start moet gaan met jouw studie. Welke proefles ga jij volgen?  

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!