Gratis studiegids

 

Wat is klinische psychologie?

Kies een erkende NHA-opleiding om de beginselen van de klinische psychologie te leren kennen

Psychologie is een erg uitgebreid vakgebied. Wat is klinische psychologie precies? Het is de wetenschap die zich bezighoudt met de behandeling van mensen met ernstige psychische problemen. Een klinisch psycholoog is in staat om complexe psychische aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen.

Bekijk direct onze Klinische Psychologie opleiding

 
 

Wat is een klinisch psycholoog?

Een klinisch psycholoog houdt zich bezig met ‘abnormaal’ menselijk gedrag. Elk mens is verschillend en iedereen gedraagt zich in diverse situaties op een andere manier. Een klinisch psycholoog herkent sterk afwijkend gedrag, probeert hiervan de oorzaken te vinden en een gepaste behandeling aan te bieden.

De klinisch psycholoog is een professioneel deskundige, die vooral werkzaam is in instellingen en klinieken. Zijn werkplek kan bijvoorbeeld een algemeen of een psychiatrisch ziekenhuis zijn, een instelling voor kinderpsychiatrie of een tbs-instelling. Sommige klinische psychologen hebben een eigen praktijk waar je als patiënt ook zonder doorverwijzing terechtkan.

 
Wat doet een klinisch psycholoog?

Met gesprekken en allerlei testen stelt een klinisch psycholoog vast hoe het gedrag van de patiënt is ontstaan en hoe het veranderd kan worden. Hij stelt vervolgens een doelgericht behandelplan op. Een klinisch psycholoog is bevoegd om psychotherapie toe te passen.

Psychische problemen waarvoor de hulp van een klinische psycholoog wordt ingeroepen zijn bijvoorbeeld bipolaire stoornissen, ernstige depressie, angsten, verslavingen, dwangmatig gedrag, agressie en eetstoornissen.

 


 

De opleiding en loopbaan van een klinisch psycholoog

De psychologie bestudeert het gedrag en het innerlijke leven van een mens. Een psycholoog kan zich na zijn universitaire studie verder specialiseren tot gezondheidszorgpsycholoog en werkzaam zijn in uiteenlopende gebieden van de geestelijke gezondheidszorg.

Om klinisch psycholoog te worden, moet je na je opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog een bijkomende postdoctorale studie volgen. Het totale opleidingstraject tot klinisch psycholoog duurt ongeveer 10 jaar.

Een klinisch psycholoog is een specialist binnen de geestelijke gezondheidszorg. Sommige klinisch psychologen verrichten wetenschappelijk onderzoek en publiceren regelmatig wetenschappelijke studies. Naast hun werk met patiënten verrichten veel klinisch psychologen ook management- of onderwijstaken.

 

Misschien vind je deze psychologie cursussen ook interessant: 

  

Volg een inleiding tot de klinische psychologie bij NHA

Wil jij vanuit jouw beroep of puur uit interesse meer weten over het boeiende vakgebied van de klinische psychologie? Dan ben je bij NHA aan het juiste adres. In de cursus Klinische Psychologie van NHA leer je de beginselen van de klinische psychologie. Deze cursus bevat ook 3 praktijkdagen

Deze thuisstudie is erg interessant als je als vrijwilliger, als onderwijzer, als medewerker in een instelling of op een andere manier in contact komt met mensen die aan een (ernstige) psychische aandoening lijden.

 

Kies een erkende thuisstudie Klinische Psychologie

De Klinische Psychologie opleiding van NHA is op HBO-niveau en wordt aangeboden in samenwerking met Psychodidact. Ben jij na afloop van de studie geslaagd voor het theorietentamen? Dan kom je in aanmerking voor het certificaat Klinische Psychologie van Psychodidact.

Dit certificaat wordt officieel erkend als na- en bijscholing door de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). De NFG is de meest toonaangevende beroepsvereniging in de psychosociale zorg. Ook is onze opleiding HBO-conform geaccrediteerd door Stichting Nederlands Register Opleidingen (SNRO).


WAT ANDEREN ZEGGEN

Opleiding Klinische Psychologie
"Het studiemateriaal is helder en duidelijk. Door de voorbeelden die gebruikt worden is de koppeling naar de praktijk snel gemaakt. De theorie is goed te plaatsen en dat maakt het vooral leuk. Zeer interessant en geeft voor mij die benodigde diepgang waardoor het begrip voor de cliënten in de praktijk voor mij alleen maar groter is geworden."

 

Vraag jouw gratis proefles aan!

Ben jij geïnteresseerd in de cursus Klinische Psychologie? Wil je graag ontdekken of een thuisstudie bij jou past? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend een proefles van deze cursus aan. Zo ervaar je zelf of het iets voor jou is. 

 

Ja ik wil een gratis proefles! »

Je ontvangt de proefles direct in je mailbox

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!