Gratis studiegids

 

Wat is klinische psychologie?

Een uitstekende NHA-cursus om de beginselen van de klinische psychologie te leren kennen

Psychologie is een erg uitgebreid vakgebied. Wat is klinische psychologie precies? Het is de wetenschap die zich bezighoudt met de behandeling van mensen met ernstige psychische problemen. Een klinisch psycholoog is in staat om complexe psychische aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen.

Bekijk direct onze Klinische Psychologie opleiding

 
 

Wat is een klinisch psycholoog?

Een klinisch psycholoog houdt zich bezig met ‘abnormaal’ menselijk gedrag. Elk mens is verschillend, en iedereen gedraagt zich in diverse situaties op een andere manier. Een klinisch psycholoog herkent echter sterk afwijkend gedrag, tracht hiervan de oorzaken te vinden en een gepaste behandeling aan te bieden.

Hij is een professioneel deskundige, die vooral werkzaam is in instellingen en klinieken. Zijn werkplek kan bijvoorbeeld een algemeen of een psychiatrisch ziekenhuis zijn, een instelling voor kinderpsychiatrie of een tbs-instelling. Sommige klinische psychologen hebben een eigen praktijk waar je als patiënt ook zonder doorverwijzing terecht kan.

 
Wat doet een klinisch psycholoog?

Aan de hand van gesprekken en allerlei testen stelt een klinisch psycholoog vast hoe het gedrag van de patiënt is ontstaan en hoe het veranderd kan worden. Hij stelt vervolgens een doelgericht behandelplan op. Een klinisch psycholoog is bevoegd om psychotherapie toe te passen.

Psychische problemen waarvoor de hulp van een klinische psycholoog wordt ingeroepen zijn bijvoorbeeld bipolaire stoornissen, ernstige depressie, angsten, verslavingen, dwangmatig gedrag, agressie, eetstoornissen en dergelijke meer. 

 

De opleiding en loopbaan van een klinisch psycholoog

De psychologie bestudeert het gedrag en het innerlijke leven van een mens. Een psycholoog kan zich na zijn universitaire studie verder specialiseren tot gezondheidszorgpsycholoog en werkzaam zijn in uiteenlopende gebieden van de geestelijke gezondheidszorg.

Om klinisch psycholoog te worden, moet je na je opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog een bijkomende postdoctorale studie volgen. Het totale opleidingstraject tot klinisch psycholoog duurt ongeveer 10 jaar.

Een klinisch psycholoog is een specialist binnen de geestelijke gezondheidszorg. Sommige klinisch psychologen verrichten wetenschappelijk onderzoek en publiceren regelmatig wetenschappelijke studies. Naast hun werk met patiënten verrichten veel klinisch psychologen ook management- of onderwijstaken.

 

Inleiding tot de klinische psychologie bij NHA

Mensen die vanuit hun beroep of uit interesse meer willen weten over het boeiende vakgebied van de klinische psychologie, kunnen terecht bij NHA. De schriftelijke cursus Klinische Psychologie bestaat uit 2 delen en behandelt de beginselen van de klinische psychologie.

Deze thuiscursus is erg interessant voor wie als vrijwilliger, als onderwijzer, als medewerker in een instelling of op een andere manier in contact komt met mensen die aan een (ernstige) psychische aandoening lijden.

De cursus van NHA omvat eveneens 3 praktijkdagen. Wie na de opleiding met goed gevolg tentamen aflegt, komt in aanmerking voor het officieel erkende certificaat Klinische Psychologie van Psychodidact.

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!