Gratis studiegids

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een van de oudste holistische gezondheidssystemen ter wereld. De ayurvedische leer is afkomstig uit India en heeft als belangrijkste doel het verhogen van de levenskwaliteit en het streven naar een lang leven. Om dit doel te bereiken wordt er onder andere gebruik gemaakt van gezonde voeding en een optimale leefwijze. Wil jij meer leren over wat Ayurveda inhoudt? Lees dan snel verder!
 

 

Wat is Ayurveda en hoe is het ontstaan?

Om de vraag ‘wat is Ayurveda?’ goed te kunnen beantwoorden moeten we teruggaan in de geschiedenis. Ayurveda is ontstaan uit een filosofische basis. De oorsprong daarvan ligt in de veda’s: tijdloze geschriften uit het oude India. De kennis uit deze geschriften is misschien wel meer dan 10.000 jaar oud. Ze behoren tot de oudste bronnen van geschreven kennis.

Ayurveda is minstens 5.000 jaar oud en wordt beschouwd als het oudste genezingssysteem ter wereld. Het wordt gezien als de moeder van de medische wetenschappen, en ook de moderne geneeskunde zou uit de Ayurveda zijn ontstaan.

De naam Ayurveda komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk “de kennis/wetenschap van het leven”. Het leven wordt in de vedische leer gezien als een verbinding tussen het lichaam, de zintuigen, de psyche/mind en de ziel. Het is dus echt een holistisch gezondheidssysteem.

  

Wat zijn dosha’s?

Als je het hebt over Ayurveda zijn de 3 dosha’s vaak het eerste waar mensen aan denken. De 3 dosha’s worden ook wel Tridosha genoemd. De dosha’s beschrijven de 3 basale functionele principes die de fysieke en psychische processen in de natuur reguleren. De 3 dosha’s die worden onderscheiden zijn vata, pitta en kapha.

Ayurveda gaat er vanuit dat alle materie bestaat uit 5 hoofdelementen; ether, lucht, vuur, water en aarde. Ook in ieder mens zijn deze 5 elementen dus aanwezig. De dosha’s zijn een combinatie van 2 van deze elementen. De 3 dosha’s zijn dus in ieder mens aanwezig, maar iedereen heeft een unieke, persoonlijke balans van de tridosha.

Lees hieronder meer over de belangrijkste eigenschappen, functies en hoofdlocaties in het lichaam van de 3 dosha’s:
 

Vata

- bestaat uit de elementen lucht en ether
- eigenschappen: droog, licht, koud, ruw, subtiel, beweeglijk, helder, samentrekkend, bruinzwart
- functies: beweging en katabolisme
- hoofdlocatie in het lichaam: dikke darm


Pitta

- bestaat uit de elementen vuur en water
- eigenschappen: heet, scherp, licht, vloeibaar, verspreidend, olieachtig, zuur, vlezige geur, bitter, roodgeel
- functies: transformatie, metabolisme
- hoofdlocatie in het lichaam: dunne darm


Kapha

- bestaat uit de elementen water en aarde
- eigenschappen: zwaar, langzaam/dof, koud, olieachtig/smeuïg, vloeibaar, vast/compact, zacht, onbeweeglijk, troebel, hard, grof, zoet, zout, wit
- functies: structuur, stabiliteit, voeding, smering/bevochtiging en anabolisme
- hoofdlocatie in het lichaam: maag en longen

 

De unieke fysieke en psychische staat van een individu (de constitutie) wordt in de Ayurveda prakruti genoemd. Er is dan ook een uniek evenwicht van de dosha’s dat voor iedereen persoonlijk is. Er zijn 10 verschillende prakruti-typen. Deze beschrijven hoe sterk de verschillende dosha’s in een persoon aanwezig zijn.

Het observeren van de dosha’s helpt ons te begrijpen hoe iemand fysiek en psychisch in elkaar zit en waar zijn of haar sterktes en zwaktes liggen. Door de dosha’s in balans te brengen ontstaat er een evenwicht tussen het lichaam en de mind.

 
 

Meer leren over Ayurveda?

Ben jij geïnteresseerd in Ayurveda en wil jij meer leren over de belangrijkste ayurvedische principes, de tridosha en de subdosha’s? Dit komt allemaal uitgebreid aan bod in de Ayurveda opleiding van NHA. Ook verdiep je je tijdens de opleiding in de behandelmethodes in Ayurveda, de Ayurvedische voedingsleer, gezondheid en ziekte en nog veel meer.

Bij een gemiddeld studietempo kun je deze opleiding al in 6 maanden afronden, maar je bepaalt helemaal zelf in welk tempo je studeert. Ook krijg je persoonlijke begeleiding van een vakdocent die jouw huiswerk nakijkt en die jouw vragen beantwoordt. Na afloop van deze opleiding beantwoord jij de vraag 'wat is Ayurveda' zonder moeite! 

 
Wil jij meer leren over Ayurveda? Dan is onze Ayurveda opleiding zeer geschikt voor jou! Vraag nu een gratis proefles aan en ontdek zelf of de opleiding iets voor jou is!

 

Ja ik wil een gratis proefles! »

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!