Gratis studiegids

 

Verschil toegepaste psychologie en psychologie

Ontdek het verschil tussen toegepaste psychologie en psychologie

Het werkveld van de psychologie is erg breed. Toegepaste psychologie en psychologie zijn niet hetzelfde. Toegepaste psychologie is namelijk een onderdeel van het overkoepelende vakgebied psychologie. Hoewel beide te maken hebben met het innerlijk leven en het gedrag van mensen, richt de toegepaste psychologie zich op de praktische toepassingen van het vakgebied. Ook de opleiding van een toegepast psycholoog en een psycholoog zijn verschillend. Op deze pagina vertellen we je hier meer over! 

NHA biedt diverse Psychologie-gerelateerde opleidingen aan die
geaccrediteerd zijn door het KTNO. Je vindt ze hier.
 

Wist je dat NHA vier basisopleidingen heeft met betrekking tot Toegepaste Psychologie? Deze staan hieronder! 

Psychologie: gedrag van mensen bestuderen

De psychologie is de wetenschap die het gedrag van mensen bestudeert en de factoren die een invloed hebben op dit gedrag. De psychologie kent vele werkvelden. Enkele werkvelden zijn bijvoorbeeld de ontwikkelingspsychologie, de sociale psychologie en de kinderpsychologie.

Niet alleen zijn er binnen de psychologie verschillende werkvelden, er zijn ook verschillende soorten psychologen. Hiervoor zijn er verschillende registraties en beschermde titels voor psychologen om hun deskundigheid aan te tonen. 
 

Wanneer ben je psycholoog?

Om erkend psycholoog te worden heb je een universitaire masterstudie in de psychologie nodig. Dit is de eerste stap als je in de praktijk aan de slag wilt als psycholoog, bijvoorbeeld bij een geestelijke gezondheidszorg instelling. Na afloop van je masterstudie ben je een zogenaamde masterpsycholoog. Als masterpsycholoog ben je nog niet bevoegd om zelfstandig psychische stoornissen te behandelen of diagnoses te stellen. Daarvoor moet je nog verder studeren. 

De titel van psycholoog is in Nederland niet beschermd. Dit betekent dat in theorie iedereen zich psycholoog kan noemen en een praktijk kan starten. Om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te kunnen bewaken is de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) in het leven geroepen.
 
 

Inschrijven in BIG- en NIP-registers

Heb je na jouw masteropleiding verder doorgestudeerd en voldoe je aan de juiste opleidingseisen? Dan kun je je als psycholoog inschrijven in verschillende registers, bijvoorbeeld in het BIG register. Als BIG geregistreerd psycholoog voldoe je aan de opleidingseisen voor het beroep psycholoog en mag je een beschermde beroepstitel gebruiken die BIG-geregistreerd is. Zo kun je je bijvoorbeeld laten registreren als GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog of psychotherapeut. 

In de Wet BIG wordt een onderscheid gemaakt tussen basisberoepen en specialistische beroepen. Onder de basisberoepen in de psychologische zorg vallen de titels GZ-psycholoog en psychotherapeut. De klinisch psycholoog en de klinisch neuropsycholoog zijn specialistische beroepen. 

Ook kun je je inschrijven in een van de registers van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP). Als lid van het NIP kun je het dienstmerk psycholoog NIP gebruiken. Hiermee toon je aan dat je lid bent van deze beroepsvereniging, een universitair diploma in de psychologie in je bezit hebt én werkervaring hebt als psycholoog. 
 

Verschil toegepaste psychologie en psychologie

Maar wat is nu het verschil tussen toegepaste psychologie en psychologie? Psychologie is een erg brede term. In de psychologie zijn er veel verschillende gespecialiseerde werkvelden. Toegepaste psychologie is er daar één van. Het is dus een onderdeel van het overkoepelende vakgebied psychologie.

Een van de belangrijkste kenmerken van een toegepast psycholoog is dat je als toegepast psycholoog geen hulpverlener bent. In de toegepaste psychologie wordt de wetenschappelijke kennis van de psychologie in de praktijk gebruikt. Je bent dus een expert op het gebied van menselijk gedrag. De studie Toegepaste Psychologie is een HBO studie. 

Een voorbeeld hiervan is de toepassing van psychologie binnen bedrijven en organisaties. Een toegepast psycholoog bestudeert bijvoorbeeld de relatie tussen arbeidsomstandigheden en het welzijn en de prestaties van een werknemer binnen een bedrijf.

Toegepast psychologen kunnen bijvoorbeeld ook werkzaam zijn in kinder- en jongerenwerk om kinderen en adolescenten met gedragsproblemen of psychische klachten te ondersteunen. Vaak treden toegepast psychologen op als coach of trainer, waarbij ze hun psychologische achtergrond toepassen om mensen te motiveren en te begeleiden.
 

 

Wat doet een toegepast psycholoog?

Toegepast psychologen die in de gezondheidszorg werken, assisteren gezondheidszorgpsychologen en klinisch psychologen. Ze helpen bijvoorbeeld mee met het afnemen van diagnostische tests en het observeren van patiënten. Zij mogen echter zelf geen officiële diagnoses stellen. 

De hogere studie Toegepaste Psychologie is een vierjarige HBO-opleiding op bachelorniveau die je volgt aan een hogeschool. De opleiding kan ook op afstand (schriftelijk) of op locatie gevolgd worden bij meerdere particuliere opleidingsinstituten.
  

Psychologie en toegepaste psychologie bij NHA

In het cursusaanbod van NHA vind je diverse cursussen psychologie die een goede inleiding vormen tot verschillende deelgebieden van de psychologie. NHA biedt ook 4 basisopleidingen toegepaste psychologie op HBO-niveau aan.

De 4 basisopleidingen van NHA specialiseren zich in Arbeids- en Organisatiepsychologie, Geestelijke Gezondheid, Gezondheidspsychologie en Jeugd en Ontwikkeling.

Overweeg je een carrière in psychologie? Begin sterk met een cursus van NHA. Meld je aan voor een gratis proefles en leg een goede basis voor een verdere opleiding. Sluit je aan bij de succesvolle NHA-cursisten in de psychologie. Zet vandaag de eerste stap, dit is jouw tijd! 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!