Menu
Gratis studiegids

 

Verschil toegepaste psychologie en psychologie

Het precieze verschil tussen toegepaste psychologie en psychologie? NHA maakt het je duidelijk

Toegepaste psychologie en psychologie verschillen van elkaar. Hoewel beide te maken hebben met het innerlijk leven en het gedrag van mensen, richt de toegepaste psychologie zich op de praktische toepassingen van het vakgebied. Ook de opleiding van een toegepast psycholoog en een psycholoog zijn duidelijk verschillend.

 

Psychologie: gedrag van mensen bestuderen

De psychologie is de wetenschap die het gedrag van mensen bestudeert en de factoren die een invloed hebben op dit gedrag. De psychologie kent veel deelgebieden. Een belangrijk onderdeel van de psychologie is de klinische psychologie.

Een klinisch psycholoog behandelt mensen met een complexe psychische problematiek. Andere deelgebieden zijn bijvoorbeeld de ontwikkelingspsychologie, de sociale psychologie, de kinderpsychologie enzovoorts.
 

Wanneer ben je psycholoog?

De titel van psycholoog is in Nederland niet beschermd. Dit betekent dat iedereen die een of andere opleiding of cursus psychologie met succes heeft gevolgd, zich psycholoog mag noemen. Om toch een onderscheid te kunnen maken, hanteert het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) de titel ‘Psycholoog NIP’.

Een psycholoog NIP is een universitair geschoolde psycholoog. De universitaire basisopleiding psychologie waarbij je ook in de gezondheidszorg mag werken, duurt op zijn minst 6 jaar. Daarna kun je nog een postmasteropleiding volgen om je bijvoorbeeld te specialiseren in de klinische psychologie.
 

Verschil toegepaste psychologie en psychologie

Wat is het verschil tussen toegepaste psychologie en psychologie? In de toegepaste psychologie wordt de wetenschappelijke kennis van de psychologie in de praktijk gebruikt. Een voorbeeld hiervan is de toepassing van psychologie binnen bedrijven en organisaties. Een toegepast psycholoog bestudeert in een bedrijf bijvoorbeeld de relatie tussen arbeidsomstandigheden en het welzijn en de prestaties van een werknemer.

Toegepast psychologen kunnen bijvoorbeeld ook werkzaam zijn in kinder- en jongerenwerk om kinderen en adolescenten met gedragsproblemen of psychische klachten te ondersteunen. Vaak treden toegepast psychologen op als coach of trainer, waarbij ze hun psychologische achtergrond toepassen om mensen te motiveren en te begeleiden.
 

Wat doet een toegepast psycholoog?

Toegepast psychologen die in de gezondheidszorg werken, assisteren gezondheidszorgpsychologen en klinisch psychologen. Ze helpen bijvoorbeeld mee met het afnemen van diagnostische tests en het observeren van patiënten. Zij mogen echter zelf geen officiële diagnoses stellen. 

De hogere studie toegepaste psychologie is een vierjarige hbo-opleiding op bachelorniveau die je studeert aan een hogeschool. De opleiding kan ook op afstand (schriftelijk) of op locatie gevolgd worden bij meerdere particuliere opleidingsinstituten.
 

Psychologie en toegepaste psychologie bij NHA

In het cursusaanbod van NHA vind je diverse cursussen psychologie die een goede inleiding vormen tot verschillende deelgebieden van de psychologie. NHA biedt ook vier basisopleidingen toegepaste psychologie op hbo-niveau aan.

Deze vier basisopleidingen richten zich specifiek op arbeids- en organisatiepsychologie, geestelijke gezondheid, gezondheidspsychologie en jeugd en ontwikkeling. Voor wie zich wil voorbereiden op een hogere studie psychologie of toegepaste psychologie, zijn de psychologiecursussen van NHA uitermate geschikt. 

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
 

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Headphone of Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • Nu 50% korting op het lesgeld!
  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!